Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Το Αργάσι (επίσημη ονομασία Αργάσιον) είναι χωριό της Ζακύνθου. Είναι έδρα ομώνυμης δημοτικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας (τέως δήμου) Ζακυνθίων, του δήμου Ζακύνθου, της περιφερειακής ενότητας (τέως νομού) Ζακύνθου, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, καθώς και των μεταβολών που ακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία και νομό Ζακύνθου, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ιονίων Νήσων.

Γεωγραφία

Το Αργάσι είναι παραθαλάσσιο χωριό στη νοτιοανατολική Ζάκυνθο. Βρίσκεται κοντά στους βόρειους πρόποδες του βουνού Σκοπός, πάνω στον επαρχιακό δρόμο Ζακύνθου-Βασιλικού και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 10. Απέχει 3 χλμ. περίπου ΝΑ. της πόλης της Ζακύνθου.

Δημοτική κοινότητα

Η δημοτική κοινότητα Αργασίου είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, με έκταση 7,404 χμ² (2011). Περιλαμβάνει και τον οικισμό Καλλιτέρος.

Πληθυσμός

(σε παρένθεση ο πληθυσμός της τοπικής κοινότητας)

Διοικητικές μεταβολές μέχρι τον «Καλλικράτη»

Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1866 και προσαρτήθηκε στον δήμο Ζακύνθου. Το 1925 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997 αποσπάστηκε από την κοινότητα Αργασίου και προσαρτήθηκε στον δήμο Ζακύνθου.

Γενικά στοιχεία

Το Αργάσι είναι πολυσύχναστο χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση. Διαθέτει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, επιπλωμένα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αξιοθέατα

Η εκτεταμένη παραλία του οικισμού Το ημιερειπωμένο τρίτοξο γεφύρι στην παραλία του οικισμού, πάνω στον αιγιαλό, κτίσμα του 1806 Το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, στη δυτική είσοδο του οικισμού Η Υδατογέφυρα Αργασίου (Κάμαρα «Βουρδέρη»), στη θέση «Βρυσάκια». Κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1809, για την υδροδότηση της πρωτεύουσας του νησιού Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, κοντά στον οικισμό Το εκκλησάκι του Αγίου Λυπίου, σε λόφο κοντά στον οικισμό Τα ερείπια του βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου Μεγαλομάτη (Στρατηλάτη), στις πλαγιές του βουνού Σκοπός, τμήμα μεταγενέστερου μοναστηριακού συγκροτήματος του 18ου αιώνα. Ο ναός είναι δίστυλος, σταυροειδής εγγεγραμένος με πιθανό οκταγωνικό τρούλο, νάρθηκα και πρόπυλο. Ήταν σε χρήση από το 1503 μέχρι το 1809, περίπου, ενώ το 1779 παραχωρήθηκε σε αδελφότητα και μετατράπηκε σε μοναστήρι Η μονή Παναγίας Σκοπιώτισσας, σε περίοπτη τοποθεσία κοντά στην κορυφή του βουνού Σκοπός, στη θέση αρχαίου ναού της Άρτεμης Η Βαρδιόλα (εξελιγμένη μορφή βίγλας) Αργασίου, στο ακρωτήριο Νταβία, νότια του οικισμού. Σώζονται δύο πλευρές της ολόκληρες, η νότια και η ανατολική και μια μισή, η δυτική.

Παραπομπές

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1996, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ) Οργανισμός εκδόσεων «Ελλάδα», χάρτες (εκδ. Βαρελάς) Περιοδικό «Διακοπές», εκδ. Δ.Ο.Λ., 2010 Χάρτες «ROAD» (Ζάκυνθος 1:60.000) eetaa.gr

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!