Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Κώμη είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, θέρετρο και παραλία της νότιας Χίου, σε οδική απόσταση 23 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου. Σήμερα αποτελεί οικισμό του Δήμου Χίου. Το όνομα υποδηλώνει ετυμολογικά τον μικρό οικισμό. Η Κώμη αποτελεί το επίνειο του μεγάλου χωριού της περιοχής αυτής του νησιού, της Καλαμωτής που βρίσκεται 4 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Κώμης, ενώ διοικητικά ανήκει στην Κοινότητα Καλαμωτής της οποίας αποτελεί οικισμό. Η Κώμη γειτνιάζει επίσης με τους παραθαλάσσιους οικισμούς-τοποθεσίες Εμπορειό (προς νοτιοδυτικά), Λιλικά και Άγιο Γιάννη (προς τα ανατολικά). Τα άλλα χωριά όμως βρίσκονται σε σχετικώς μεγάλες (για τα δεδομένα της Χίου) αποστάσεις. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο της Κώμης είναι 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κώμη βρίσκεται στο κέντρο περίπου του μυχού του Κόλπου της Καλαμωτής, δίπλα στην εκβολή των χειμάρρων Φανοπύργων και Κατράρη (του μεγαλύτερου της νότιας Χίου), ο οποίος περνά και από την Καλαμωτή. Κάποτε υπήρχαν εκεί έλη, αλλά χάρη στην εργατικότητα των κατοίκων αποξηράθηκαν. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο χαρακτηριστικός κωνικός λόφος Προφήτης Ηλίας με το εκκλησάκι του προφήτη στην κορυφή του. Δυτικά της Κώμης υπάρχει επίσης και παλαιό ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου. Η Κώμη έχει παραλία μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου με αμμώδη ακτή. Αυτά όλα την καθιστούν μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Χίου. Στην παραλία διατίθενται ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες καθώς και καμπίνες αλλαγής ενδυμασίας. Ευρύτερα στην περιοχή παρέχονται τουριστικές υπηρεσίες.

Πληθυσμός και οικονομία

Η εξέλιξη του πληθυσμού της Κώμης στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα.

Οι κάτοικοι της Κώμης ασχολούνται παραδοσιακά με τη γεωργία, καθώς η Κώμη βρίσκεται στο νότιο άκρο μιας από τις ελάχιστες πεδινές περιοχές της Χίου, του Κάμπου της Καλαμωτής, του οποίου η νότια περιοχή είναι και η περισσότερο εύφορη, αν και άδεντρη, με αποτέλεσμα η Κώμη να είναι από τους πλουσιότερους αγροτικά τόπους του νησιού. Ειδικότερα, είναι ονομαστά σε όλη τη Χίο τα λαχανικά και τα καρπούζια της Κώμης, ενώ παλαιότερα έβγαζε και πολύ σιτάρι. Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει και τουριστική ανάπτυξη του οικισμού ως θερέτρου με κέντρα κλπ., που οδήγησε στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού χωρίς όμως να φθάνει να μονοπωλεί σχεδόν την οικονομία της Κώμης, όπως έγινε π.χ. στην περίπτωση του Καρφά στη Χίο και πολλών άλλων παραθαλάσσιων χωριών αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Εδώ έχουν τα εξοχικά τους σπίτια κάτοικοι της Καλαμωτής και αρκετοί άλλοι Χιώτες. Από παλιά εξάλλου η Κώμη ήταν περίφημη για εκδρομές, κολύμπι και ψάρεμα.

Πηγές

Δημ. Γλύκα, Μιχ. Ρυμική, Δημ. Σκάμαλου: Χίος: Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, Χίος 1975, σελ. 60 Κώστα Χωρεάνθη: Τουριστικός οδηγός της Χίου, εκδ. «Χίος-ημερολόγιο», Χίος 1970, σελ. 48

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!