Πληροφορίες
Η Ανθή Μπαλτά, γεννημένη στις 1 Οκτωβρίου 1987 στο Χολαργό Αττικής, είναι Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια. Έχει ύψος 1,74 μέτρα και αγωνίζεται στη θέση του Point Guard. Σε ηλικία 19 χρονών, ως μέλος της ομάδας του Σπόρτιγκ Αθηνών, πέτυχε τριπλ-ντάμπλ (triple double, δηλαδή διψήφιο νούμερο σε τουλάχιστον 3 στατιστικές κατηγορίες), πράγμα σπάνιο στα ελληνικά δεδομένα.
Καριέρα ως παίκτρια
Νεανικές ομάδες: Άμιλλα και Εσπερίδες
Η Μπαλτά, αν και γεννήθηκε στην Αθήνα, έχει καταγωγή από το Τρίκορφο Ναυπακτίας. Αθλούταν από την παιδική της ηλικία, δείχνοντας κλίση στο ποδόσφαιρο. Στην εφηβεία της στράφηκε στην καλαθοσφαίριση με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά μετά την ένταξή της στις ακαδημίες της Άμιλλας, ομάδας του Περιστερίου, όπου και μεγάλωσε. Με την ομάδα αυτή κατέκτησε το 2002-03 το Πρωτάθλημα Κορασίδων που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ.Α. Την εποχή εκείνη πρωτοφόρεσε στη φανέλλα της το νούμερο 9, το οποίο διατήρησε στο σύνολο της καριέρας της. Το καλοκαίρι του 2003 μεταφέρθηκε στις Εσπερίδες Καλλιθέας με τις οποίες κατέκτησε επί δύο συνεχόμενα έτη το Πρωτάθλημα Νεανίδων Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. και ακολούθως το Πρωτάθλημα Ελλάδος Νεανίδων. Δηλώθηκε επίσης στους τρεις αγώνες που έδωσε η γυναικεία ομάδα των Εσπερίδων στο FIBA Europe Cup Women την περίοδο 2003-04, χωρίς ωστόσο να πάρει χρόνο συμμετοχής.
Πορεία στην Α1 Εθνική: Σπόρτιγκ, Παναθηναϊκός, Αμαρυλλίς
Την τριετία 2005-2008 φόρεσε τα χρώματα του Σπόρτιγκ Αθηνών. Παράλληλα σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Με την ομάδα των Πατησίων είχε δύο σημαντικές διακρίσεις. Αφενός το Μάρτιο του 2006 συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών στην Αθήνα, χάνοντας εν τέλει τον τίτλο από την πρώην ομάδα της, τις Εσπερίδες. Αφετέρου, σε ηλικία 19 χρονών, πέτυχε σε αγώνα τριπλ-ντάμπλ (triple double, δηλαδή διψήφιο νούμερο σε τουλάχιστον 3 στατιστικές κατηγορίες), το πρώτο Ελληνίδας παίκτριας που έχει καταγραφεί από καταβολής Α1 Γυναικών. Συγκεκριμένα συνέλεξε 15 πόντους, 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ στις 3 Δεκεμβρίου 2006, οδηγώντας την ομάδα της σε ευρεία νίκη, με σκορ 96-44, επί του Α.Ο. Νέας Τρίγλιας. Την αγωνιστική περίοδο 2008-09 η Μπαλτά αγωνίστηκε με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, καταλαμβάνοντας την 3η θέση τόσο στο Πρωτάθλημα, όσο και στο Κύπελλο Ελλάδος. Ακολούθησε μια επίσης μονοετής παραμονή της παίκτριας στην Αμαρυλλίδα Βριλησσίων, η οποία αγωνιζόταν με προπονήτρια την Ελένη Καπογιάννη στην Α2 Εθνική. Η ομάδα κατέλαβε τη 2η θέση στον όμιλό της, εξασφάλισε όμως την άνοδό της στην κορυφαία κατηγορία μετά την απόσυρση από αυτήν της ομάδας του Παλαιού Φαλήρου.
Καταξίωση στο Ελληνικό
Η Μπαλτά δεν ακολούθησε την Αμαρυλλίδα, επιλέγοντας να αγωνιστεί στον Α.Ο. Ελληνικού, ακολουθώντας την ομάδα στην πορεία της από το τοπικό Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. στην κορυφή της ελληνικής γυναικείας καλαθοσφαίρισης. Έχοντας κλείσει μια τετραετία στο σύλλογο αποτελεί και την αρχηγό της ομάδας. Συνεργάζεται δε από το Μάιο του 2012 εκ νέου με την Ελένη Καπογιάννη. Φορώντας τα κυανόλευκα η Μπαλτά κατέκτησε διαδοχικά το Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Γυναικών Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. το 2010-11 και το Πρωτάθλημα του Ομίλου Νότου της Α2 Εθνικής Κατηγορίας το 2011-12. Παραμένοντας στην ομάδα και μετά τη συγκρότηση της Ένωσης Σουρμένων-Ελληνικού, την περίοδο 2012-13, τερμάτισε στη 2η θέση του Πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής επιστρέφοντας επιτυχημένα στην κατηγορία μετά από τέσσερα χρόνια. Την αγωνιστική περίοδο 2013-14 η Ένωση τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας κατά την κανονική περίοδο, αναμένοντας τα αποτελέσματα των Play-off. Μια εβδομάδα μετά, στις 15 και 16 Μαρτίου συμμετείχε στο Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδος που διεξήχθη στην Κω. Η ομάδα της Μπαλτά εν τέλει κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό επί του Παναθηναϊκού με σκορ 57-55. Η καλαθοσφαιρίστρια αναδείχθηκε M.V.P. (πολυτιμότερη παίκτρια του αγώνα), καθώς πέτυχε στην εκπνοή (μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου) το νικητήριο καλάθι. Αξιοσημείωτα, μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε πετύχει άλλο καλάθι στην αναμέτρηση. Το Μάιο του ίδιου έτους, η Ένωση αναδείχθηκε και Πρωταθλήτρια Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία της, προσφέροντας στην αρχηγό του το πρώτο της νταμπλ.
Εθνική Ελλάδος
Η Μπαλτά φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο τον Αύγουστο του 2002 σε φιλικό αγώνα της Εθνικής Κορασίδων. Την ίδια χρονιά υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου με αποτέλεσμα να απουσιάσει από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων που διεξήχθη στην Τουρκία. Τη διετία 2002-2003 συμμετείχε σε 8 αγώνες σημειώνοντας 117 πόντους, 14,63 κατά μ.ό. Στην Εθνική Νεανίδων αγωνίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2005, συγκεντρώνοντας 69 πόντους σε 8 αγώνες, 8,63 κατά μ.ό. Επίσης έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων το 2005 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Στην Εθνική Νέων Γυναικών εντάχθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2005. Συνολικά διαγωνίστηκε σε 33 αγώνες σημειώνοντας 222 πόντους, 6,73 κατά μ.ό. Στο επίπεδο αυτό έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στο Σόπρον της Ουγγαρίας το 2006 και στη Σόφια της Βουλγαρίας το 2007.
Προπονητική καριέρα
Τον Ιανουάριο του 2014, μετά από την αιφνίδια παραίτηση του προπονητή της Άμιλλας Περιστερίου, Τάσου Μοναστηριώτη, η Μπαλτά ανέλαβε καθήκοντα πρώτης προπονήτριας στην ομάδα όπου έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο, ενώ παράλληλα είναι ενεργή παίκτρια της Α1 Εθνικής Κατηγορίας.
Τίτλοι
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ανθή Μπαλτά, στατιστικά στοιχεία αθλητή στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ελληνικά). (Αγγλικά) Balta, Anthoula, στατιστικά της αθλήτριας στον επίσημο ιστότοπο της FIBA Europe. (Αγγλικά) Balta, Anthoula, στατιστικά της αθλήτριας στον επίσημο ιστότοπο του αρχείου της FIBA.