Πληροφορίες
Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η κύρια θαλάσσια πύλη της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε στρατηγική τοποθεσία στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων με άμεση πρόσβαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, διακινεί εμπορευματοκιβώτια, συμβατικό φορτίο, λειτουργεί την ελεύθερη ζώνη του Λιμένα σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία όντας πιστοποιημένη με άδεια Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (AEO), προσφέρει αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις εφοδιαστικής και συνδυασμένων μεταφορών και εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση μέσω κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας. Στις 23 Μαρτίου 2018 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της, με τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) της ΟΛΘ Α.Ε. στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd. Η SEGT Ltd. αποτελούνταν τότε από τις εταιρείες "Deutsche Invest Equity Partners GmbH" (που κατέχει έμμεσα 47%), "Terminal Link SAS" (που κατέχει άμεσα 33%) και "Belterra Investments Ltd." (που κατέχει έμμεσα 20%). Το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, διατηρεί από την ιδιωτικοποίηση ποσοστό 7,27% της ΟΛΘ Α.Ε. και το υπόλοιπο 25,73% βρίσκεται σε ελεύθερη κυκλοφορία. Στις 4 Ιουνίου 2021, η μετοχική δομή της SEGT Ltd. άλλαξε, δεδομένου ότι ο μέτοχος "Belterra Investments Ltd." αγόρασε το σύνολο των μετοχών της "Deutsche Invest Equity Partners GmbH", κατέχοντας έτσι άμεσα το 67% και, κατά συνέπεια, κατέστη ο μέτοχος που ασκεί τον έλεγχο της SEGT Ltd. Στις 7 Δεκεμβρίου 2021 η Belterra, με πραγματικό δικαιούχο τον κ. Νίκο Σαββίδη, αγόρασε 299.855 μετοχές της ΟΛΘ Α.Ε. Πριν από την εν λόγω εξαγορά, η Belterra είχε ήδη αγοράσει 189.447 μετοχές που αντιστοιχούσαν στο 1,88% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Μετά την ανωτέρω εξαγορά, ο συνολικός αριθμός των μετοχών και των ίσων δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας που κατέχει άμεσα η Belterra ανέρχεται σε 489.302 και αντιστοιχεί στο 4,85% του μετοχικού της κεφαλαίου. Επομένως, ο συνολικός αριθμός μετοχών και ισοδύναμων δικαιωμάτων ψήφου της Belterra τόσο άμεσα όσο και έμμεσα στην Εταιρεία - μέσω της άμεσης συμμετοχής της στην SEGT (η οποία κατέχει το 67% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας) - ανέρχεται σε 7.242.902, που αντιστοιχεί στο 71,85% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Προορισμοί
Ο παρακάτω πίνακας διαθέτει διάφορους προορισμούς οι οποίοι είναι προσβάσιμοι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ταξινομημένοι ανά την εταιρία που εξυπηρετεί δρομολόγια από και προς αυτούς.
Στατιστικά
Το 2021 από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν 17.416.807 τόνοι φορτίου και 471.063 TEU, καθιστώντας το ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια φορτίου στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στη χώρα.
Γενικά στατιστικά μεταξύ 2020 και 2021 (σε τόνους)
Υπηρεσίες
Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας και η κύρια θαλάσσια πύλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Τα εμπορευματοκιβώτια διακινούνται μέσω ειδικά διαμορφωμένου χώρου που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της του 6ου Προβλήτα. Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων μήκους 570μ και πλάτους 340μ, είναι τμήμα της Ελεύθερης Ζώνης, συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και καταλαμβάνει έκταση 254.000 τ.μ. Προς το παρόν, έχει δυνατότητα υποδοχής μικρών και μεσαίων πλοίων (feeder vessels) με βύθισμα έως 12 μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 550.000 TEU.
Σταθμός Συμβατικού Φορτίου Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο διαμετακομιστικό λιμάνι της Ελλάδας σε Συμβατικό Φορτίο κι ένα από τα κυριότερα λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει δεκατέσσερις (14) αποβάθρες κατάλληλες για όλα τα είδη χύδην και χύδην εντός συσκευασίας φορτίων που συνδέονται όλες με το εθνικό και διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο και κρηπιδώματα συνολικού μήκους 4.200 μέτρων.
Κρουαζιέρα & Ακτοπλοΐα Ο Επιβατικός Σταθμός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εναρμονισμένος με το Διεθνή Κώδικα για την Ασφάλεια Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code) και διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και παροχές για την υποδοχή κι εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης (ακτοπλοΐας και κρουαζιερόπλοιων). Η Θεσσαλονίκη, λόγω της εγγύτητας της με χώρους μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος αλλά και της ιδιαίτερα κοντινής απόστασης του λιμένα από το κέντρο της πόλης, αποτελεί τα τελευταία χρόνια ανερχόμενο προορισμό κρουαζιέρας. Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαθέτει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τη Σμύρνη.
Υπηρεσίες Εφοδιαστικής/Αξιοποίηση Χώρων Εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα αναπτύσσονται δραστηριότητες εφοδιαστικής μέσω της ενοικίασης ελεύθερων χώρων και καλυμμένων αποθηκών. Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΘ Α.Ε. διαθέτει προς εκμίσθωση 45,000 m2 κλειστών αποθηκευτικών χώρων και 670,000 m2 ανοιχτών/εξωτερικών αποθηκευτικών χώρων. Παράλληλα, η ΟΛΘ Α.Ε. διαθέτει υπαίθριους και στεγασμένους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις. Η ΟΛΘ Α.Ε. έχει αναπτύξει και λειτουργεί δύο σύγχρονους υπαίθριους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, συνολικής χωρητικότητας 595 θέσεων. Η γειτνίαση των χώρων αυτών με το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τους καθιστά καθημερινή επιλογή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση του κυκλοφοριακού και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Υπηρεσίες Συνδυασμένων Μεταφορών Λιμένα Θεσσαλονίκης Η ΟΛΘ Α.Ε. από τις 27 Νοεμβρίου 2020 προσφέρει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και του dry port της Εταιρείας στη Σόφια (Βουλγαρία). Επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2022, η ΟΛΘ Α.Ε. προσφέρει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και της Νις (Σερβία).