Πληροφορίες
Το Ελευθέριο-Κορδελιό είναι πόλη στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στα βορειοδυτικά αυτού. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 26.131 κατοίκους (2021). Αποτελούσε έδρα δήμου μέχρι την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης, οπότε εντάχθηκε στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Το Νέο Κορδελιό δημιουργήθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 από Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες (282 άτομα) από το χωριό Παπά-Σκάλα του Κορδελιού της Σμύρνης.
Ιστορία
Το Κορδελιό είναι έως σήμερα παραθαλάσσιο προάστιο της Σμύρνης, καλούμενο επίσημα Περαία, ή κοινώς Πέρα Μεριά, και στη τουρκική Καρσίγιακα (που σημαίνει το ίδιο, αντιπέρα ακτή) και που σήμερα αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης. Βρίσκεται απέναντι σχεδόν της Σμύρνης (βορειοδυτικά) και σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Το όνομα του προαστίου αυτού προέρχεται από την ονομασία παλαιού βυζαντινού Μοναστηριού του "Κορδολέοντος" που έχτισαν οι ιππότες την εποχή των Σταυροφοριών και που βρίσκεται επί του παρακείμενου όρους Σιπύλου, που είναι απόληξη του όρους του Ταντάλου. Ο πληθυσμός του Κορδελιού πριν την Μικρασιατική Εκστρατεία κατά πλειοψηφία ήταν ελληνικός που ανέρχονταν περίπου στους 15.000 κατοίκους. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 πρόσφυγες από το Κορδελιό τη Σμύρνης δημιούργησαν το Νέο Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη.
Πολιτισμός
Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" - Πολυλειτουργικό Κέντρο Ελευθερίου Κορδελιού (Παρατσίκογλου - Χρυσοστόμου Σμύρνης - Μοναστηρίου 417). κλειστό θέατρο 320 θέσεων θερινός κινηματογράφος 260 θέσεων Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 128, Νέο Κορδελιό) Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας ΘΕΠΑΝ (Παπαδιαμάντη 1 και Κατσαντώνη, Νέο Κορδελιο). Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" (Καραβαγγέλη 10, Κορδελιό) Ανοικτό Θέατρο Νέου Κορδελιού (Ανδρέα Παπανδρέου, Κορδελιό) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέου Κορδελιού (Α. Παπανδρέου 2 & Κατσαντώνη, Νέο Κορδελιό): Το κτίριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχεδιάστηκε το 1997 και αποτελεί ένα από τα λιγα δημόσια βιοκλιματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης
Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και προσβασιμότητα
Το Νέο Κορδελιό καθίσταται εύκολα προσβάσιμο μέσω της οδού Μοναστηρίου και της Περιφερειακής Οδού. Ο ΟΑΣΘ εξυπηρετεί το Νέο Κορδελιό με τις γραμμές 1,9,18,19,20,42,43,51,52,54,80 και 82.
Αθλητισμός
Αθλητικές ομάδες
Στο Νέο Κορδελιό δραστηριοποιούνται οι ποδοσφαιρικές ομάδες Οδυσσέας Κορδελιού και Ελευθεριακός, οι οποίες δημιουργήθηκαν και οι δύο από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Υπάρχουν και άλλες ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Στο μπάσκετ και στο βόλεϋ δραστηριοποιούνται ο Α.Σ Πρωτέας Ελευθερίου-Κορδελιού, ο Α.Σ Όλυμπος Ελευθερίου-Κορδελιού και ο Α.Γ.Σ. Ελευθερίου-Κορδελιού «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».
Αθλητικές εγκαταστάσεις
Οι δημοτικές στεγασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι οι εξής:
Διαδημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών Αίθουσα 2ου-3ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού Κλειστό Γυμναστήριο Κορδελιού (25ης Μαρτίου) Κλειστό Γυμναστήριο Παραολυμπιονίκης Δημήτρης Ζησίδης (Παπάγου-Κορδελιό) Κλειστό Γυμναστήριο 11ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού Επιπλέον υπάρχουν και πολλές δημοτικές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις: ανοικτά Γήπεδα Μπάσκετ Κορδελιού, Γήπεδα Τένις Ελευθερίου-Κορδελιού, Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ελευθερίου-Κορδελιού, Προπονητήριο Διαλογής, Προπονητήριο Ποδοσφαίρου Μυτιληνάκια 5Χ5 - Ελευθερίου Κορδελιού.
Συνοικίες
Το Κορδελιό περιλαμβάνει τις εξής συνοικίες:
Νέο Κορδελιό Ελευθέρια Διαλογή
Πληθυσμός
Η ιστορική εξέλιξη του πληθυσμού του Ελευθερίου-Κορδελιού έχει ως εξής:
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Υπουργείο εσωτερικών, δήμοι του σχεδίου Καποδίστριας Αρχειοθετήθηκε 2009-09-24 στο Wayback Machine.