Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Το Σαραντάπορο είναι οικισμός της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Γεωγραφικά - ιστορικά στοιχεία

Το Σαραντάπορο βρίσκεται στα νότια όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και απέχει περίπου 36 χλμ. Ν.-ΝΔ. από την Καρδίτσα. Είναι κτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Καπροβούνι των Ανατολικών Αγράφων σε υψόμετρο 800 μέτρα και στα νότια του περνάει ο ομώνυμος χείμαρρος. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η πρότυπη ρυμοτομία του που είναι του 1970 ενώ ιστορικά άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1900 από τη συνένωση των διάσπαρτων γύρω οικισμών. Ο Ραγκαβής, σε αναφορά του για την απογραφή του 1851, καταγράφει ότι "το Σαραντάπορο ήταν τόπος λιγοκατοικούμενος". Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην περιοχή έγιναν αρκετές συγκρούσεις Ελλήνων με Τούρκους όπως: "η μάχη στο Γρεβενοδιάσελο", "μάχη της Τριφύλλας", "η μάχη της Σπινάσας (Νεραϊδα)", "η μάχη του Προσηλιακού και της Φιδόσκαλας" καθώς και το συνέδριο των 52 προκρίτων των Αγράφων στην τοποθεσία “Βρύση Μπουκουβάλα – Γιαννουσέικα”.

Διοικητικά στοιχεία

Αναφέρεται επίσημα ως ξεχωριστός οικισμός για πρώτη φορά το 1928 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Νεράϊδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτη και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι μαζί με την Νεράϊδα και τον Μέγα Λάκκο αποτελούν την κοινότητα Νεράϊδας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Ιτάμου του δήμου Καρδίτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 119 κάτοικοι ενώ το 1981 και το 1991 είχε 325 και 272 αντίστοιχα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Φωτογραφίες για το Σαραντάπορο από τον ιστότοπο https://www.greece.com/ Σαραντάπορο, Καρδίτσας στο https://www.youtube.com/ Η πεζοπορική διαδρομή Σαραντάπορο-Γάτες-κορυφή Καπροβούνι από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ).

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!