Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Οι Κουμαραδαίοι είναι χωριό του δήμου Ανατολικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με πληθυσμό 123 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το χωριό έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική τέχνη στα υφαντά και στα αρωματικά φυτά και είναι φημισμένο για αυτά. Επίσης λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι τής Μεγάλης Παναγίας το οποίο ιδρύθηκε το 1586 από τους μοναχούς Νείλο και Διονύσιο.

Θέση

Το χωριό είναι κτισμένο στο κεντρικό τμήμα του νησιού στην νοτιοανατολική πλαγιά του Καρβούνη σε υψόμετρο 330 μέτρα μέσα σε μία ρεματιά. Προς την ανατολή φαίνεται ο Επταστάδιος Πορθμός, η Μυκάλη, το Πυθαγόρειο, ολόκληρος ο κάμπος της Χώρας και το Ηραίο. Προς τα νότια είναι το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας και ο Παγώνδας. Προς την δύση είναι ο Πύργος και βόρεια οι Μαυρατζαίοι.

Έδαφος

Το έδαφος της περιοχής είναι ορεινό. Το χωριό κατέχει μεγάλη αγροτική περιφέρεια, η οποία σκεπάζεται με ελιές, για αυτό έχει μεγάλη παραγωγή λαδιού και με αρωματικά φυτά.

Αξιοθέατα

Το χωριό έχει αξιοθέατα. Ο ιερός ναός του Άγιου Παντελεήμονα περιποιημένος με μεγάλη εξωτερική αυλή. Εντός του χωριού θα συναντήσουμε τρεις μικρότερες εκκλησιές των Άγιο Γεώργιο, των Άγιο Κωνσταντίνο και Αγία Αικατερίνη και των Άγιο Ραφαήλ. Στη συνέχεια βρίσκουμε το Δημοτικό Σχολείο που πλέον αξιοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο, φιλοξενώντας διάφορες εκδηλώσεις. Δίπλα από το σχολείο βρίσκεται ένα μεγάλο πάρκο με χώρο αναψυχής για μικρά παιδιά και υπαίθριο πάρκο. Στο κέντρο του χωριού βρίσκουμε την πλατεία την οποία σκεπάζει ένας αιωνόβιος πλάτανος. Δίπλα από την πλατεία βρίσκονται οι παραδοσιακές βρύσες του χωριού. Στα παλιά χρόνια οι κάτοικοι προμηθεύονταν νερό από εκεί. Το χωριό είναι φημισμένο για την αγγειοπλαστική τέχνη αλλά και για τα αρωματικά φυτά. Μεγάλες εκδηλώσεις του χωριού είναι το πανήγυρι τής Αγίας Κυριακής που γιορτάζει στις 7 Ιουλίου και η εορτή του Αγίου Παντελεήμων στις 27 Ιουλίου. Στη θέση που είναι χτισμένο το χωριό έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε μια απέραντη θέα που ξεκινά από το Πυθαγόρειο, το Ποτοκάκι, τους Μύλους και το Ηραίον μέχρι τα παράλια τής Μικράς Ασίας. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας μνημείο πολιτιστικής και Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς που χρονολογείται το 1586, το Ασκητικό Κελί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και τα εκκλησάκια του Αγίου Παϊσίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Κυριακής.

Ιστορία

Κοντά στο χωριό υπήρχε ο ναός της Καρποφάγου Αρτέμιδος στους ειδωλολατρικούς χρόνους. Το όνομά του είναι καινούργιο. Στους παλαιότερους χρόνους λεγόταν Πέντε Σπίτια. Ένα από αυτά τα 5 σπίτια σώζεται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια το χωριό μετονομάστηκε σε Κουμαραδαίοι λόγο τον πολλών κουμαριών(είδος θάμνου-φυτού) που βρίσκονται γύρω από το χωριό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Κουμαραδαίοι, ιστότοπος Δήμου Πυθαγορείου Κουμαραδαίοι απο τον ιστότοπο SamosIn.gr

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!