Πληροφορίες
| υψόμετρο = 30 | ιστοσελίδα = | τηλεφωνικός κωδικός = +30 25310 | ταχυδρομικός κωδικός = 69100
}} Οι Υφαντές, επίσημα αι Υφανταί, είναι οικισμός της Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
Γεωγραφία - Ιστορία
Οι Υφαντές βρίσκονται στην πεδιάδα της Κομοτηνής σε υψόμετρο 30 μέτρα και απέχουν περίπου 5 χλμ. δυτικά από το κέντρο της πόλης. Στα ανατολικά του χωριού περνάει ο Βοσβόζης ποταμός, στα νότια η ΕΟ Κομοτηνής - Ξάνθης και η Εγνατία Οδός, στα βορειοδυτικά είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Μαξιμιανούπολης - Μοσυνούπολης ενώ στα βόρεια περνάει η Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης και είναι η Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Στην περιοχή (ανατολικά και δίπλα στον Βοσβόζη) έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός που χρονολογείται στη νεολιθική εποχή και πρώιμη εποχή του Χαλκού καθώς και ίχνη κατοίκησης από την κλασική μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Το χωριό θεωρείται προσφυγικό γιατί σε αυτό εγκαταστάθηκαν, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, αρχικά πρόσφυγες από την Πέτρα των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης και στη συνέχεια από τον Πόντο, το Κυβερνείο, το Γάρς, τη Ρωσία και τη Γεωργία. Η περιοχή ήταν τσιφλίκια Ελλήνων και Οθωμανών γαιοκτημόνων που μεγάλος μέρος τους απαλλοτριώθηκε από τον Νικόλαο Πλαστήρα και δόθηκε στους ακτήμονες.
Ονομασία - Διοικητικά
Η παλιά ονομασία, από την τουρκοκρατία, είναι Τσοχατζηλάρ που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει περιοχή που φτιάχνουν υφαντά. Μετά την απελευθέρωση της Θράκης αναφέρεται επίσημα με την ονομασία Υφανταί το 1924 στο ΦΕΚ 194Α - 14/08/1924 να προσαρτάται στο δήμο Κομοτηνής. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» ανήκει στη δημοτική κοινότητα Κομοτηνής που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής και σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει ως πληθυσμό 371 κατοίκους.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Υφαντές Ν. Ροδόπης στο https://www.youtube.com/ Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και η αποκατάστασή τους στη Ροδόπη από τον ιστότοπο https://www.xanthinea.gr/