Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Οι Ασώματοι είναι πεδινό χωριό της Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Γεωγραφικά στοιχεία

Οι Ασώματοι βρίσκονται στη βόρεια άκρη της πεδιάδας της Κομοτηνής με υψόμετρο 97 μέτρα, σε απόσταση 19 χλμ. Α. από τον Ίασμο (έδρα του δήμου) και 8 χλμ. ΒΔ. από την Κομοτηνή. Στα βόρεια του χωριού ξεκινούν οι πρόποδες του όρους Παπίκιο με τα μοναστήρια του ενώ νοτιοανατολικά είναι η πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Οι χριστιανοί κάτοικοί του είναι γηγενείς και πρόσφυγες με καταγωγή άλλοι από την βυζαντινή Αχρίδα των Σκοπίων, άλλοι από το Κίζδερβεν Νικομηδείας, άλλοι από την Αργυρούπολη και το Καρς του Πόντου. Από τους μουσουλμάνους κατοίκους του αρκετοί είναι Πομάκοι από Άνω Βυρσίνη, Κάτω Βυρσίνη, Κερασιά, Κύμη, Μεγάλη Άδα κ.α. Ασχολούνται με την γεωργία (καπνά, κεράσια) την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Στο χωριό υπάρχει περιφερειακό ιατρείο που υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου και δραστηριοποιείται από το 2013 ο πολιτιστικός σύλλογος.

Ιστορικά στοιχεία

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού υπάρχουν αρκετά ευρήματα βυζαντινής εποχής. Στην τοποθεσία "Καφετζή-τάρλα" , σε απόσταση περίπου 1 χλμ. δυτικά, βρέθηκαν λείψανα ρωμαϊκών λουτρών (μαρμάρινο υπέρθυρο, δωρικό κιονόκρανο κα.) και κεραμεική του 5ου με -6ο αιώνα. Βόρεια σε απόσταση 2,5 χλμ. ένας παλαιοχριστιανικός διπλός κίονας με την υστεροβυζαντινή επιγραφή: ΟΡΙΑΙΟΙ ΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗ ΕΥΑΓΕΣΤΑΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ η οποία αναφέρεται στα όρια της μονής ενός "ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ". Δίπλα στο γήπεδο του χωριού υπάρχει συλημένος τάφος (τούμπα). Αναφέρεται ότι όταν στα 1344 ο Ματθαίος Καντακουζηνός πήρε στην κυριαρχία του τα Κουμουτζηνά (σημερινή Κομοτηνή) για λογαριασμό του πατέρα του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού, του παραδόθηκαν μαζί με την πόλη και τα φρούρια Ασώματος (μετέπειτα Ασώματοι), Παραδημώ , Κρανοβούνιον και Στυλάριον. Πιθανολογείται ότι τα λείψανα φρουρίου που υπάρχουν Β.-ΒΑ. από τα γειτονικά Θάμνα έχουν σχέση με το αναφερόμενο φρούριο Ασώματος.

Διοικητικά στοιχεία

Η παλιά του ονομασία, από την εποχή της τουρκοκρατίας, είναι Μπουλάτ-κιοϊ και μετά την απελευθέρωση της Θράκης αναφέρεται επίσημα ως Ασώματος το 1924 στο ΦΕΚ 194Α - 14/08/1924 να ορίζεται έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας (μέχρι το 1928). Το 1940 το όνομά του διορθώθηκε σε Ασώματοι. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» μαζί με το Αγίασμα, τη Δύμη, τα Θάμνα, το Ρίζωμα, τις Φοιτητικές Εστίες Δ.Π.Θ. και τη Φωλιά αποτελούν τη δημοτική κοινότητα Ασωμάτων που υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου και σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η ομώνυμη δημοτική κοινότητα έχει πληθυσμό 2.481 κατοίκους. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός, με έκταση 75,268 χμ² (2011).

Πληθυσμός

(σε παρένθεση ο πληθυσμός της τοπικής κοινότητας)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ασώματοι από τα Γενικά Αρχεία Κράτους - Νομού Ροδόπης Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωμάτων Ροδόπης

Παραπομπές

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, 1996, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ)

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!