Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Πόρος (αρχαία ελληνικά: Πόρος‎‎), (ο δήμος: Πόρου, Δήμος Πορίων) ήταν αρχαίος οικισμός και δήμος της Ακαμαντίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας).

Ονομασία

Ο δήμος, πήρε το όνομά του από τον μυθικό επώνυμο ήρωα Πόρο, ο οποίος εθεωρείτο, σύμφωνα με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ως θεότητα η οποία αντιπροσώπευε τη σοφία και την ευπορία.

Τοποθεσία του αρχαίου Πόρου

Ο δήμος του Πόρου, ήταν δήμος της Παραλίας. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα όμως, που βρισκόταν ο δήμος αυτός και παρά τις προσπάθειες να τοποθετηθεί σε περιοχές, όπως το Λαύριο ή το Μετροπίσι, οι προτάσεις αυτές δεν είναι γενικά αποδεκτές. Σύμφωνα με τον John S. Traill, το κέντρο του δήμου πιθανώς βρίσκεται σε θέση κοντά στο Μετροπίσι ή Μητροπήσι, η οποία υπάγεται στον Δήμο Λαυρεωτικής. Άλλοι ερευνητές θεωρούν όμως, ότι στη θέση Μητροπήσι, πιθανώς βρίσκεται ο αρχαίος δήμος της Αμφιτρόπης. Πάντως ο John S. Traill αναφέρει για έδρα του δήμου Αμφιτροπής, τις θέσεις Πουσιπήλια και Μεγάλα Πεύκα, οι οποίες υπάγονται επίσης στον Δήμο Λαυρεωτικής. Για τη θέση της Αμφιτροπής στο χωριό Μητροπήσι ή Μητρομπίσιο, το οποίο αναφερόταν και ως Μετροπίστι ή Μετρόπισι, ή Μιτροπή ή Μιτροπήσι υπάρχουν αναφορές και από ερευνητές του 19ου αιώνα. Ο ερευνητής του 19ου αιώνα Διονύσιος Σουρμελής, αναφέρει ότι ο «δήμος ούτος έκειτο επί του Πάρνηθος, εκ των μικρών όμως• νυν δε και ούτος ακατοίκητος, και καλείται Πόρσι• απέχει δε από της πόλεως πέντε περίπου ώρας, και από της Μονής των κλειστών προς άρκτον ώραν μίαν».

Η συμμετοχή του δήμου στην αρχαία Βουλή

Ο δήμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται και από διάφορες επιγραφές, ως μέλος αρχικά της Ακαμαντίδας φυλής, συμμετείχε με 3 βουλευτές στην αρχαία Βουλή των 500, κατά την πρώτη περίοδο (508 – 307/306 π.Χ.). Κατά τη δεύτερη περίοδο (307/306 – 224/223 π.Χ.). ο δήμος μεταφέρθηκε στην «μακεδονική» Δημητριάδα φυλή, αντιπροσωπευόμενος από 3 βουλευτές στη Βουλή των 600 και κατά την τρίτη περίοδο (224/223 – 201/200 π.Χ.). Μετά την κατάργηση και διάλυση των «μακεδονικών φυλών» (Αντιγονίς και Δημητριάς) επανήλθε στην Ακαμαντίδα φυλή για την επόμενη τέταρτη περίοδο (201/200 π.Χ. – 126/127), καθώς και την πέμπτη περίοδο (126/127 – 3ος αιώνας) με άγνωστο αριθμό βουλευτών–αντιπροσώπων.

Οι κάτοικοι του Πόρου

Ο δημότης του αρχαίου Πόρου ονομαζόταν Πόριος. Σύμφωνα με τον Δανιήλ τον Μάγνητα, στο έργο του «Λεξικόν Ιστορικομυθικόν και Γεωγραφικόν» ο Πόρος ανήκε στην Πανδιονίδα φυλή, αλλά η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο δήμος ανήκε στην Ακαμαντίδα φυλή. Για το δήμο του Πόρου είναι γνωστό ότι διέθετε δημόσιες ιδιοκτησίες και εκτός των ορίων του, αλλά είναι άγνωστο αν αυτά τα εδάφη ήταν άμεσα εξαρτώμενα από το δήμο ή τους βουλευτές του. Πιθανώς η οικονομία του δήμου Πόρου να βασιζόταν στη γεωργία.

Προσωπικότητες από τον Πόρο

Υπήρξαν διάφοροι γνωστοί πολίτες από το δήμο του Πόρου, όπως ο ταμίας του ιερού της Αθηνάς, Δερκύλος ο Πόριος, ο επιμελητής του Ραμνούντα Δημόστρατος ο Πόριος γιος του Δημοχαρίδη κ.α.

Δείτε επίσης

Αρχαία Αθήνα Ακαμαντίδα φυλή Δημητριάδα φυλή

Παραπομπές - σημειώσεις

Πηγές – βιβλιογραφία

Πρωτογενείς πηγές

Πλάτων, «Συμπόσιο», XXIII 203b-204b. Ελληνικές επιγραφές - IG Πορι, Attica (IG I-III). Δευτερογενείς πηγές

Porus, στην ιστοσελίδα: referenceworks.brillonline.com, John S. Traill: The political organization of Attica: a study of the demes, trittyes, and phylai, and their representation in the Athenian Council,“Attica”. Princeton: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA), 1975, ISBN 978-0-87661-514-0 John S. Traill: Demos and trittys. Epigraphical and topographical studies in the organization of Attica. Athenians Victoria College, Toronto 1986, p. 133. Peter Siewert, "Die Trittyen Attikas und die Heeresreform des Kleisthenes", C.H. Beck, München 1982, ISBN 3406080634, ISBN 9783406080630

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

«Poros». www.ancientworlds.net. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2015. Δήμος Λαυρεωτικής, στην ιστοσελίδα: www.lavreotiki.gr του Δήμου Λαυρεωτικής. Traill, J. «Places: 580083 (Poros?)». Pleiades. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2017. Poros?, near Metropisi, στις ιστοσελίδες: http://imperium.ahlfeldt.se & https://web.archive.org/web/20170808012018/http://dare.ht.lu.se/, Ψηφιακός Άτλας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ("Digital Atlas of the Roman Empire", Johan Ahlfeldt, Department of Archaeology and Ancient History, Lund University, Sweden), Πανεπιστήμιο Λουντ, Λουντ, Σουηδία, πρόγραμμα: Pelagios.

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!