Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Πολυθέα αναφερόμενη παλαιότερα ως το Μαλίκι, είναι οικισμός κοντά στον Αετό και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Τοποθεσία

Η Πολυθέα βρίσκεται περίπου 27 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά της Κυπαρισσίας και περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά από τον Αετό. Έχει υψόμετρο 461 μέτρα και απέχει 16 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Η Πολυθέα βρίσκεται νοτιότερα από το Κοπανάκι, από το οποίο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα. Βρίσκεται επίσης βόρεια από το Μοναστήρι και βορειοανατολικά από το Κρυονέρι, από τα οποία απέχει περίπου 3 και 4,5 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Ιστορία

Το χωριό, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής του Αετού. Το χωριό κατοικείτο τουλάχιστον από τα μέσα του 17ου αιώνα, καθώς σύμφωνα με τη τοπική παράδοση, η αρχική ονομασία του χωριού Μαλίκι ή Μαλλίκι, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, προέρχεται από το όνομα του Τούρκου αγά Μαλλίκ. Το Μαλίκι προσαρτήθηκε αρχικά στον παλαιό Δήμο Αετού το 1835. Λίγο αργότερα το 1840, αποσπάται από αυτόν και προσαρτάται στον παλαιό Δήμο Τριπύλης, όπου και παρέμεινε ως το 1876, όταν αποσπάται εκ νέου από τον Δήμο Τριπύλης και επαναπροσαρτάται στον Δήμο Αετού, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1912, που καταργήθηκε ο δήμος αυτός. Το χωριό αναφέρεται, το 1853, επίσης σαν Μαλίκι στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή, ως χωριό του Δήμου Τριπύλης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 186 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851. Το χωριό αναφερόταν επίσημα ως η Μαλήκη, από 1879 ως το 1889, και ως το Μαλίκιον, από το 1889 ως το 1896, ενώ από το 1896 και μετά αναφέρεται επίσημα και πάλι ως το Μαλίκι. Το 1899 το χωριό μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας, για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας, ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το Μαλίκι προσαρτάται, για μικρό χρονικό διάστημα, στην Κοινότητα Βαρυμπόπης, με έδρα το χωριό Βαρυμπόπη (σήμερα το Μοναστήρι), ενώ λίγο αργότερα το 1919, αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται ως έδρα στην Κοινότητα Μαλικίου. Ο οικισμός αναφερόταν επίσημα ως το Μαλίκιον, από το 1940 ως το 1953, όταν το χωριό και η ομώνυμη κοινότητα μετονομάζονται σε Πολυθέα και Κοινότητα Πολυθέας αντίστοιχα. Το χωριό παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας (με τις αλλαγές στην ονομασία του χωριού και της κοινότητας), από το 1919 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», η Πολυθέα υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Αετού Μεσσηνίας, ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» η Πολυθέα ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας. Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. Η Πολυθέα σήμερα είναι η έδρα και ο μοναδικός οικισμός της Τοπικής Κοινότητας της Πολυθέας του Δήμου Τριφυλίας.

Κάτοικοι

Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 117 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε διάφορες αγροτικές εργασίες.

Κτίρια - εκδηλώσεις

Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια, υπάρχει η εκκλησία του χωριού, ο Ιερός Ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, ο οποίος υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στο χωριό πραγματοποιεί και ο "Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυθέας".

Δείτε επίσης

Κυπαρισσία Αετός Δήμος Τριφυλίας Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Διοικητική διαίρεση νομού Μεσσηνίας πρώην Δήμος Αετού Μεσσηνίας

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δήμος Τριφυλίας, από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!