Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Σύλλογος Φιλάθλων Κατερίνης ο Πιερικός είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο είναι το οποίο εδρεύει στην Κατερίνη. Το έμβλημά του είναι ο Φοίνικας, το μυθολογικό πτηνό που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Τα επίσημα χρώματα του είναι το λευκό (το μοναδικό χρώμα που αναγράφεται στο καταστατικό του) και το μαύρο. Το ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου του Σ.Φ.Κ. Πιερικού χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το Α΄ Δ.Α.Κ. Κατερίνης (πρώην Εθνικό Στάδιο Κατερίνης) όπου αγωνίζεται από το 1964 μέχρι και σήμερα και αποτελεί παραδοσιακή του έδρα. Με την θέσπιση του επαγγελματισμού το 1979 έγινε ημί-επαγγελματική ομάδα παίζοντας στη Β΄ Εθνική, ενώ το 1984 μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία (Π.Α.Ε.) καθώς προβιβάστηκε εκ νέου στην Α΄ Εθνική. Ο Πιερικός αποτελεί την πλέον επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Νομού Πιερίας, αλλά και μία με σημαντική πορεία στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τη σεζόν 2023–2024 αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Η Ιστορία του Συλλόγου

Ο πρώτος Πιερικός του 1930

Ο πρώτος Πιερικός, ιδρύθηκε το 1930, αυτοδιαλύθηκε όμως πολύ γρήγορα επειδή τότε μεσουρανούσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν είχε καμία σχέση με τον Σ.Φ.Κ. Πιερικός, αφού προϋπήρξε 30 χρόνια νωρίτερα και ήταν μια ομάδα που απλώς έφερε αυτό το όνομα.

Η ιδέα και η ίδρυση του Σ.Φ.Κ. Πιερικός το 1961

Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης Πιερικός ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου 1961 έπειτα από τη συγχώνευση των ομάδων Μέγας Αλέξανδρος και Όλυμπος και μέσα στην ίδια χρονιά η ομάδα της Κατερίνης κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Το 1959 υπήρχαν δύο μεγάλες ομάδες στην Κατερίνη, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Όλυμπος. Μεταξύ των δυο υπήρχαν μεγάλες αντιπαλότητες, τσακωμοί και πολλά επεισόδια. Την χρονιά αυτή ξεκινάει το πρώτο πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας της Α' Εθνικής και ανάμεσα στις 16 ομάδες, στην πρεμιέρα του θεσμού o Μέγας Αλέξανδρος, χωρίς τύχη την πρώτη κιόλας χρονιά, υποβιβάζεται. Ο Δεύτερος εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής Κατερίνης ο Όλυμπος, με αξιώσεις προσπαθεί να μιμηθεί τον συμπολίτη του αλλά χωρίς επιτυχία και χάνει το εισιτήριο της ανόδου στην Α' Εθνική από τον Θερμαϊκό Θεσ/νίκης, επάνω στο νήμα. Ο υποβιβασμός του Μέγα Αλέξανδρου και η αποτυχία ανόδου του Όλυμπου, οδηγούν τους «ψυχραιμότερους» σε μία επαναστατική για την εποχή σκέψη, την Συνένωση. Και θεωρείται επαναστατική αυτή τη σκέψη επειδή ανάμεσα στα δύο Σωματεία υπήρχε ένα άσβεστο ποδοσφαιρικό μίσος.

Η συγχώνευση

Τη σεζόν 1960-1961 Μ.Αλέξανδρος και Όλυμπος αποτυγχάνουν εκ νέου να ανέβουν στην Α' Εθνική καθώς καταλαμβάνουν την 3η και 4η θέση αντίστοιχα,στον Κεντρικό όμιλο της Β' Εθνικής. Η νέα κατάσταση με την δημιουργία της Α' Εθνικής, άλλαζε την ροή των πραγμάτων. Δεν υπήρχαν περιθώρια εγωισμών και παρόμοιων άλλων συναισθημάτων. Η σύσταση ενός ισχυρού ποδοσφαιρικού εκπροσώπου, από το θαυμάσιο έμψυχο υλικό των δύο ομάδων, ήταν η απαίτηση των καιρών. Η σκέψη της συνένωσης άρχισε να ωριμάζει μιας και άλλα σωματεία της επαρχίας είχαν ακολουθήσει αυτή την οδό λόγω οικονομικών και άλλων προβλημάτων. Υπήρχαν βέβαια οι αντιδράσεις. Οι σκληροί λιγόστευαν. Η δημιουργία μιας πανίσχυρης ομάδας που θα εκπροσωπούσε επάξια την Πιερία, κερδίζει έδαφος. Την απόφαση για την κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο συλλόγων αναλαμβάνουν ο τότε Νομάρχης Πιερίας, Κων/νος Ναλμπάντης και ο Δήμαρχος Κατερίνης Βασίλειος Ταβαντζής. Η πρώτη σύσκεψη έγινε στην Νομαρχία, το Σάββατο 18 Μαρτίου 1961, με πρόεδρο και εισηγητή του θέματος, τον Νομάρχη, ο οποίος στους εκπροσώπους Ολύμπου και του Μέγα Αλέξανδρου είπε:

"Εξ ιδίας πείρας αλλά και εκ διαθέσεως των φιλάθλων ανεξαρτήτως σωματειακής τοποθετήσεως, οτι με τα σημερινά δεδομένα και ως διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, επιβάλλεται όπως δημιουργηθεί στην πόλη μας, ένας δυναμικός ποδοσφαιρικός οργανισμός, τον οποίο θα ενισχύει ηθικώς και υλικώς ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλεώς μας".

Πραγματικά υπήρξε διάθεση συνένωσης. Οι αποφάσεις για το θέμα των Γενικών Συνελεύσεων των δύο Σωματείων, ορίσθηκαν την Τρίτη 11 Απριλίου 1961. Η επόμενη κίνηση ήταν οι συνελεύσεις των δυο Συλλόγων για αποφάσεις. Η Γενική Συνέλευση του Μέγα Αλέξανδρου έγινε στο καφενείο "Αγροτικόν", στην οδό Ι.Δραγούμη και του Ολύμπου στο καφενείο "Παράδεισος""Ακούγεται στα στέκια και στα πεζοδρόμια ότι ο δήμος θα λύσει το πρόβλημα του Πιερικού. Αυτό κύριοι δεν έχει καμία βάση και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω χρήματα των δημοτών της Κατερίνης για τον Πιερικό. Αυτό ξεχάστε το, γιατί δεν στέκει και νομικά. Εκτός αυτού δεν είναι θέμα του δημάρχου αλλά του δημοτικού συμβουλίου".

Η πρώτη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης απέτυχε και στις 14 Δεκεμβρίου 1995 ο δήμαρχος Κατερίνης ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ηλία Ιωαννίδη και ομάδας επιχειρηματιών προκειμένου να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών και να βγει ο Πιερικός από το οικονομικό-διοικητικό τέλμα. Μία δεύτερη ομάδα επιχειρηματιών εξεδήλωσε την επιθυμία να πάρει τις μετοχές και να τις διαθέσει στους φιλάθλους. Ο κάτοχος του πακέτου των μετοχών, Ηλίας Ιωαννίδης δέχθηκε εν μέρει την πρόταση και έκανε τη δική του πρόταση ζητώντας από τους αγοραστές δύο ή τρεις επιταγές που θα έληγαν μετά από δύο χρόνια ώστε να έχει κάποια κατοχύρωση των μετοχών που θα δώσει. Παρά τις ενέργειες του Δημάρχου, λύση στο πρόβλημα δεν βρέθηκε, και οι προσφυγές απλήρωτων παικτών αλλά και η συσσώρευση χρεών είχαν ήδη ξεκινήσει, με τον μεγαλομέτοχο του Πιερικού να δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει ούτε μια δραχμή φυσικά και τον μισθό των ποδοσφαιριστών για να μην μείνουν οι παίκτες ελεύθεροι επειδή έχει αποχωρήσει από την ΠΑΕ Πιερικός οριστικά και αμετάκλητα, πράγμα που επηρέασε την ομάδα στο αγωνιστικό κομμάτι και τη σεζόν 1995-96 ο Πιερικός τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 17 βαθμούς και υποβιβάστηκε στην Γ' Εθνική. Αυτή η χρονιά σηματοδότησε και την έναρξη της παρακμής του συλλόγου.

Τα “πέτρινα χρόνια” της Δ΄ Εθνικής (2001–2005)

Ο κύκλος του Πιερικού στη Α Εθνική έκλεισε τον Ιούνιο του 1993. Τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1996 υποβιβάζεται στη Γ Εθνική. Το ξεκίνημα της νέας χιλιετίας (2002-2005) βρήκε τον Πιερικό στην παρακμή της Δ΄ Εθνικής.ή Την περίοδο 2001-2005 δείχνει εικόνα πλήρους διάλυσης και κατρακυλάει στην Δ’ Εθνική. Εκείνη την περίοδο από τον Πιερικό είχαν φύγει όλοι οι παίκτες, δεν είχε ούτε έναν, πλην ενός μονο δελτίου κι αυτό «ξεχασμένο», του ποδοσφαιριστή Τσιουπλή, ο οποίος υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην Αλεξανδρούπολη. Στα αποδυτήρια και στο τούνελ που τα συνδέει με τον αγωνιστικό χώρο, υπήρχαν φόρμες και ρούχα προπονήσεως που «μουχλιάζανε» πεταμένα. Ο Σταύρος Διαμαντόπουλος δέχθηκε να αναλάβει την ομάδα μετά απο παράκληση της διοίκησης επειδή ο Πιερικός διαλυόταν. Ήταν η χρονιά που ο Πιερικός κατέβηκε στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής στο παραπέντε. Στα πέτρινα αυτά χρόνια του Πιερικού, ο αείμνηστος τοπικός επιχειρηματίας Νικόλαος Ζήσκας διέσωσε το κύρος της ομάδας μένοντας ο μοναδικός χρηματοδότης της, προστατεύοντάς την από την πτώση στο Α' Τοπικό και τον διασυρμό. Από την άλλη, κάποιοι νεαροί, πιστοί φίλοι της ομάδας ακολουθούσαν και στήριζαν τον σύλλογο με θέρμη και παλμό. Στα δύσκολα χρόνια δεν δίστασαν να φωνάξουν «ΠΙΕΡΙΚΟΣ». Ήταν αρκετοί, ήταν τολμηροί, ήταν δυνατοί για να συμπορευτούν με μια ομάδα που, λόγω της μικρής ηλικίας τους, δεν έζησαν μαζί της καμιά χαρά, καμιά μεγάλη στιγμή. Ήταν το μόνο στήριγμα που είχε ο Πιερικός εκείνα τα χρόνια. Τρεις αγωνιστικές προτού τελειώσει το πρωτάθλημα, ο Νικόλαος Ζήσκας δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει και στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, έθεσε την παραίτησή του. Η Γενική συνέλευση ορίζει πενταμελή διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον Κυριάκο Καλπακίδη. Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και επι μήνες γίνεται ένας αγώνας να βρεθεί διαδοχή, και στην τρίτη γενική συνέλευση (δυο άκαρπες) και ύστερα από απαίτηση πολλών μελών τέθηκε το θέμα συγχώνευσης με Νέους Πόρους. Σ´αυτή την Γ/Σ, παρουσία 200 μελών του συλλόγου, ανακοινώθηκε η διαδικασία εκλογής της νέας διοίκησης με με δύο υποψήφιους, τον Μ. Πέρρο και Διονύση Κωτούλα, όπου μετά το πέρας της ψηφοφορίας προέκυψε η νέα διοίκηση του Μανώλη Πέρρου.

Προεδρία Γιάννη Ντούμου (2007–2011)

Το 2006 ο Πιερικός που μόλις «ανάρρωσε» από το πέρασμά του στην Δ' Εθνική, ο τοπικός επιχειρηματίας Γιάννης Ντούμος μαζί με τον Δημήτρη Ελευθεριάδη, ανέλαβε τον Πιερικό με σκοπό να τον ανεβάσει κατηγορία. Την επόμενη χρονιά, το 2007, ο Πιερικός ανέβηκε στη Β' Εθνική όπου και παρέμεινε μέχρι το 2015. Στην εξαετή θητεία του Γ. Ντούμου ο Πιερικός είχε μέτρια πορεία με τη διοίκησή του να κάνει προσπάθειες για άνοδο στην Α' Εθνική οι οποίες όμως δεν απέδωσαν, με πολλούς προπονητές να διαδέχονται ο ένας τον άλλον στον πάγκο αλλά και χωρίς γηγενείς παίκτες, καθώς και η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο ήταν απογοητευτική με τα εισιτήρια να πέφτουν κατακόρυφα. Μετά τα παραπάνω, το 2011 οι Γ. Ντούμος και Δ. Ελευθεριάδης αποφάσισαν να αποσυρθούν από τον Πιερικό, μιας και την ίδια χρονιά τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στο περίφημο σκάνδαλο Koriopolis, όπου στον δεύτερο ασκήθηκε ποινική δίωξη αλλά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία. Στις 3 Ιουνίου 2011 η μεταβίβαση των μετοχών ολοκληρώθηκε περνώντας στη διοίκηση Κώστα Παπαδόπουλου με διακανονισμένες οφειλές στο ΙΚΑ 250.000 ευρώ.

Προεδρία Κώστα Παπαδόπουλου (2011–2015)

Τον Ιούνιο του 2011 οι μετοχές της ΠΑΕ Πιερικός πέρασαν στον Κώστα Παπαδόπουλο, δικηγόρο στο επάγγελμα. Στη τετραετή θητεία του

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!