Πληροφορίες
Η Νέα Ζωή είναι οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Γεωγραφικά - Ιστορικά στοιχεία
Η Νέα Ζωή βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάϊκου στα Στενά Αψάλου (βιότοπος Natura) σε απόσταση περίπου 13 χλμ. Β.-ΒΔ. από την Σκύδρα (έδρα του δήμου) και 82 χλμ. Δ.-ΒΔ. από την Θεσσαλονίκη. Δίπλα και ανατολικά του περνάει η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αριδαίας. Είναι κτισμένη σε περιοχή με πολλή πράσινο και άφθονα νερά σε υψόμετρο 130 μέτρα που την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι Τούρκων μπέηδων. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία.
Το χωριό ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1922, η πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από την περιοχή της Αργυρούπολης και τα χωριά του Καρς. και το μόνο κτίσμα που υπήρχε ήταν ο σταθμός του "τραίνου της Καράτζοβας" (Ντεκοβίλ) δίπλα στις γραμμές. Το 1938, εγκαταστάθηκαν και ορισμένες οικογένειες Βλάχων από την Ήπειρο. Αξιοθέατο της Νέας Ζωής είναι ο "Τρύπιος Βράχος" στη νοτιοανατολική άκρη του χωριού με την περίεργη μορφολογία του και το κοντινό του εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Πρίν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε στην περιοχή δάσος από μεγάλες βελανιδιές, το οποίο όμως ξυλεύθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου. Σήμερα η περιοχή εξακολουθεί είναι πλούσια σε βλάστηση και μια βόλτα στην περιοχή αξίζει τον κόπο.
Διοικητικά - Πληθυσμιακά στοιχεία
Αναφέρεται επίσημα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1924 στο ΦΕΚ 138Α - 20/06/1924 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Λούκοβιτς (σημερινή Σωτήρα). Το 1930 με το ΦΕΚ 350Α - 14/10/1930 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι αποτελεί την κοινότητα Νέας Ζωής η οποία υπάγεται στη δημοτική ενότητα Σκύδρας του Δήμου Σκύδρας ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 151 κάτοικοι. Οι απογραφές πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι: