Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Οιχαλία (παλαιότερη ονομασία Νεοχώρι) είναι μεγάλος οικισμός του Νομού Τρικάλων (από τους μεγαλύτερους στον Νομό) και δημοτική ενότητα του Δήμου Φαρκαδόνας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού, σε απόσταση 24 χιλιομέτρων ανατολικά των Τρικάλων, ενώ από τη Λάρισα απέχει 44 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 2.357 κατοίκους. Μέχρι το 1981 ονομαζόταν Νεοχώρι, οπότε μετονομάστηκε σε Οιχαλία

Πληθυσμός – Γεωγραφία

Κατά την Απογραφή του 1882, στην Οιχαλία κατεγράφησαν 1.136 κάτοικοι, ενώ το 1920 είχαν αυξηθεί σε 2.123 κατοίκους. Ακολούθως, το 1940 καταμετρήθηκαν 2.427 κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός της το 1961 ανερχόταν σε 3.368 κατοίκους και το 1981 σε 3.321 κατοίκους. Η Απογραφή του 1991 έδειξε πληθυσμό 3.271 κατοίκων, ενώ το 2001 είχε πληθυσμό 2.936 κατοίκους. Η Οιχαλία βρίσκεται στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Λάρισας.

Ιστορία

Η Οιχαλία αναφέρεται στην εποχή του Ομήρου γύρω στο 1200 π.Χ. με γνωστότερο βασιλιά της τον Εύρυτο. Εικάζεται ότι καταστράφηκε το 1000-800 π.Χ. από τους Θεσσαλούς. Αργότερα εμφανίστηκε το Νηοχώρι σύνθετη λέξη από το αρχαίο "ναύς-νηός" (πλοίο).+χωρίον.Άρα ετυμολογικά Νηοχώρι σημαίνει χώρος ναυπήγησης πλοίων και μάλιστα με ξύλα από τα Χάσια που μεταφέρονταν με τα νερά του Κουράλιου(Νεοχωρίτη) ποταμού ή με τους Θεσσαλικούς ίππους. Η ονομασία Νεοχώρι (Νέο=Νιο)δόθηκε λάθος, προφανώς κάποιος- κάποιοι εξέλαβαν το Νηοχώρι (Νηχώρι) ως Νιοχώρι (Νιχόρι). Όμως Νιοχώρι σημαίνει νέο χωριό και το χωριό δεν ήταν βέβαια νέο. Ενώ Νηοχώρι σημαίνει χωρίον εις το οποίο ναυπηγούνταν Νήες = Πλοία. Εξ άλλου πριν γίνει η λάθος "διόρθωση" του Η(ήτα) σε Ι (γιώτα), προφανώς από κάποιους που δεν γνώριζαν Ιστορία, η ονομασία της πολίχνης ήταν ΝΗΟΧΩΡΙΟΝ. Ακριβώς όπως αναφερόταν και εις τους Εκκλησιαστικούς Κώδικες.Με το ίδιο όνομα Νηοχώριον εμφανίζεται και στον χάρτη ο οποίος υπάρχει εις τον Α΄ Τόμο του βιβλίου ΟΙΧΑΛΙΑ του Ι. Ρϊζου. Το 542 συναντούμε στους επίσημους εκκλησιαστικούς κώδικες το Νηοχώρι , το οποίο υπάγεται στην επισκοπή Γαρδικίου. Το 1982 το Νεοχώρι με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου και έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών μετονομάζεται σε Οιχαλία. Το 1995 η κοινότητα, για ιστορικούς λόγους, μετετράπη σε δήμο Οιχαλίας, ξανά με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Επομένως, ο δήμος Οιχαλίας προϋπήρχε του «Καποδίστρια». Πρώτος δήμαρχος εξελέγη ο Ιωάννης Γ. Σακελλαρίου, σημερινός νομαρχιακός σύμβουλος. Με την εφαρμογή του νόμου 2539, που είναι γνωστός ως "Καποδίστριας", συνενώθηκαν στο Δήμο Οιχαλίας και οι κοινότητες Πετρωτού, Κρήνης, Κλοκωτού και Γεωργανάδων. Πρώτος Καποδιστριακός Δήμαρχος εξελέγη, στις εκλογές του 1998, ο Κωνσταντίνος Στ. Σακελλαρίου. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 νικητής των εκλογών από την πρώτη Κυριακή υπήρξε ο συνδυασμός του Α. Ζιώγκου, ενώ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 νικητής αναδείχτηκε ξανά ο ίδιος συνδυασμός.Τέλος στην Οιχάλια οι κάτοικοι είναι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Χάσια, Ηπείρο,Άγραφα, Μακεδονία, Πελοποννήσο και πληθυσμοί όπως οι Καραγκούνηδες και οι Βλάχοι.

Οικονομία

Η οικονομία της Οιχαλίας ήταν κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική, γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετανάστευσε στο εξωτερικό.

Μετανάστευση - ανάπτυξη

Το 1970 ήταν σταθμός για την Οιχαλία. Τα Νεοχωρίτικα εστιατόρια έκαναν την εμφάνισή τους σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Σημαντικά κεφάλαια από τους μετανάστες εισέρρευσαν στην περιοχή. Άρχισαν οι επενδύσεις στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και το Βόλο. Οι εστιάτορες αποτελούσαν ένα καλό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Η αντικατάσταση του γερμανικού μάρκου με το ευρώ μείωσε αισθητά τα κέρδη τους. Προηγήθηκε το Χρηματιστήριο με δύο ΕΛΔΕ στην Οιχαλία, που μείωσε ακόμη περισσότερα τα οικονομικά αποθέματα των Νεοχωριτών. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο όμως έστρεψε πολλούς μετανάστες και προς Ολλανδία–Αυστρία. Σήμερα, αποδίδουν ικανοποιητικά τα εστιατόρια της Ολλανδίας και της Αυστρίας και οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν τις επενδύσεις τους (ακίνητα κ.α.) στα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Υπάρχουν βέβαια, ακόμη εστιατόρια και στη Γερμανία τα οποία λειτουργούν και αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, οι πρώτες δόξες έχουν παρέλθει, ίσως ανεπιστρεπτί.

Φορείς, πρόσωπα, δραστηριότητες

Εκπαίδευση

Για την εκπαίδευση των παιδιών λειτουργούν: ένας παιδικός σταθμός, ένα τριθέσιο Νηπιαγωγείο, δύο εξαθέσια Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Υγεία

Στην Οιχαλία βρίσκεται το αγροτικό ιατρείο του Δήμου Φαρκαδόνας και λειτουργούν τρία Φαρμακεία.

Μουσική

Στην Οιχαλία μέχρι το 2010 λειτουργούσε Δημοτική μπάντα, η οποία λάμβανε μέρος σε γιορτές και εκδηλώσεις του δήμου.

Αθλητισμός

Ο Αθλητικός Όμιλος Νεοχωρίου «Διγενής» είναι ποδοσφαιρικό σωματείο. Έχει εκπροσωπήσει την Οιχαλία στα πρωταθλήματα της Δ΄ Εθνικής και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Έδρα του αποτελεί το γήπεδο Οιχαλίας «Μπάμπης Παπαχατζής». Στην Γ΄ Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του την αγωνιστική περίοδο 1981-82 και την περίοδο 2017-18.

= Πολιτιστικά

= Πολιούχος άγιος είναι ο Άγιος Νικόλαος, που εορτάζεται κάθε 6η Δεκεμβρίου. Στο διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στην Ιερά Μονή Ορφανού όπου εορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου. Μεγάλο όμως πανηγύρι γίνεται στις 15 Αυγούστου με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δήμο που συνήθως διαρκούν μια εβδομάδα. Το πανηγύρι αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατοίκων της Οιχαλίας. Η Οιχαλία δεν έχει μόνο ιστορία, αλλά και κάποια κτήρια με αρχιτεκτονική αξία: το δημαρχείο Οιχαλίας εγκαταστάθηκε στο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Πρόκειται για ένα κτίριο που θεμελιώθηκε το 1933, ως Δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου, επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου. Λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής του αξίας, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κρίθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γι’ αυτό και όλες οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν με υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!