Πληροφορίες
Το Μοναστηράκι (παλαιά ονομασία: Πρίφτιανι) είναι χωριό στο νομό Αργολίδας, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Εύβοια, ανάμεσα σε δύο χαμηλούς λόφους. Γεωγραφικά βρίσκεται δίπλα στις Μυκήνες και το αρχαίο Ηραίο και έχει θέα σε ολόκληρο τον Αργολικό κάμπο. Το Μοναστηράκι αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα μέχρι το 2010, οπότε αυτή καταργήθηκε και το χωριό εντάχθηκε στο διευρυμένο δήμο Άργους-Μυκηνών.
Ιστορία και γενικά στοιχεία
Στην αρχαιότητα, το Μοναστηράκι υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για τις γειτονικές του πόλεις, όπως καταδεικνύεται από ένα αρχαίο λατομείο, από όπου οι Μυκηναίοι εξόρυσσαν πέτρωμα για την ανέγερση των ταφικών μνημείων τους. Το σύγχρονο χωριό ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας όταν στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η κεντρική πλατεία του ανακαλύφθηκε μια πηγή καθαρού νερού· λόγω αυτού του γεγονότος, οι κάτοικοι του παρακείμενου (και σήμερα ανύπαρκτου) χωριού Πλέσσα μετοίκησαν σε αυτό, ιδρύοντας το Πρίφτιανι (=Παπαδοχώρι). Το όνομα, αρβανίτικης προέλευσης, οφείλεται στους Αρβανίτες που βρίσκονταν ανάμεσα σε αυτούς που αποτέλεσαν τους πρώτους του κατοίκους. Το 1935, στα πλαίσια προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να "εξελληνίσει" σε πανελλήνιο επίπεδο αρβανίτικα, σλαβικά, βενετσιάνικα κ.ά. ονόματα χωριών, το Πρίφτανι μετονομάστηκε σε Μοναστηράκι, όνομα που εμπνεύστηκε από μια γειτονική σπηλιά όπου κατά το παρελθόν ζούσε και μόναζε ένας μοναχός (<μοναστηράκι). Το ίδιο έτος, λειτούργησε για πρώτη φορά σχολείο που στεγαζόταν σε διώροφη πολυκατοικία. Έπειτα, αυτό μεταφέρθηκε σε νέο κτίσμα στο κέντρο του Μοναστηρακιού, εξυπηρετώντας, ως το μοναδικό μονοθέσιο δημοτικό της περιοχής, το ίδιο το χωριό αλλά και γειτονικούς, μικρότερους οικισμούς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε αυτό έκλεισε λόγω μικρού αριθμού μαθητών. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος. Σήμερα το Μοναστηράκι θεωρείται αγροτικό χωριό, με τους κατοίκους του να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και της ελιάς. Ο "Σύλλογος Αστερίων" οργανώνει κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό. Το Μοναστηράκι εξυπηρετείται από λεωφορειακή γραμμή.
Πληθυσμός
Το Μοναστηράκι παρουσίασε συνεχής πληθυσμιακή αύξηση απο το 1879 μέχρι και το 2001 αλλά έκτοτε ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά.