Πληροφορίες
Η Υάμεια είναι οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σύμφωνα με την Απογραφή του 2021, έχει μόνιμο πληθυσμό 93 κατοίκων. Διοικητικά ανήκει στην Δημοτική Κοινότητα Υάμειας και υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης, του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Τοποθεσία
Η Υάμεια Μεσσηνίας βρίσκεται σε υψόμετρο 294 μέτρων, απέναντι και βόρεια από το βουνό Ζαρναούρα (υψόμετρο 518 μέτρα). Δυτικά της είναι η Φοινικούντα σε απόσταση 7 χιλιομέτρων (10 λεπτά) και η Μεθώνη σε απόσταση 17 χιλιομέτρων (18 λεπτά), ενώ ανατολικά της είναι το Χαρακοπιό σε απόσταση 6 χιλιομέτρων (10 λεπτά) και η Κορώνη σε απόσταση 10 χιλιομέτρων (15 λεπτά). Από την Υάμεια διέρχεται η 13η Eπαρχιακή Oδός Χαρακοπιού - Μεθώνης. Απέχει 272 χιλιόμετρα από την Αθήνα (3 ώρες και 10 λεπτά), 232 χιλιόμετρα από την Πάτρα (3 ώρες και 20 λεπτά), 27 χιλιόμετρα από την Πύλο (25 λεπτά), 50 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα (1 ώρα) και 118 χιλιόμετρα από την Τρίπολη (1 ώρα και 40 λεπτά).
Στοιχεία παραγωγής και πληθυσμού
Η νεότερη παράδοση αναφέρει, ότι μετά το 1800 σταδιακά μετανάστευσαν προς το χωριό Υάμεια Κορώνης Μεσσηνίας, μεγάλες οικογένειες που κατάγονταν από την Αρκαδία, όπως οι οικογένειες των Μουρδουκουταίων (Μουρδουκούτας) και των Σαρδελαίων (Σαρδέλης), που παλαιότερα ζώντας νομαδικά, όντας απασχολούμενοι ως βοσκοί, μετοίκησαν αρχικά στο χωριό Δεσύλλα της Μεσσηνίας και από εκεί μετανάστευσαν σταδιακά προς την περιοχή της Πυλίας. Στοιχεία επίσης για τη λαογραφία της Υάμειας, αλλά και άλλων χωριών της περιοχής της Κορώνης, υπάρχουν και στο έργο της συγγραφέως και λαογράφου Γεωργίας Ταρσούλη. Είναι αγροτική περιοχή, με κύριο προϊόν το ελαιόλαδο. Καλλιεργείται η ελιά (ποικιλία κορωνέικη) και γίνεται εμπόριο και εξαγωγή ελαιολάδου. Έχει επίσης Καφε-Παντοπωλείο και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
Παλαιότερα είχε μεγαλύτερο πληθυσμό και λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο, το οποίο τώρα εκτελεί χρέη εκλογικού τμήματος και μικρής λαογραφικής συλλογής, μεταξύ άλλων χρήσεων.
Ενορία Υάμειας
Η Ενορία Υάμειας έχει 4 εκκλησίες. Τον Ενοριακό Ιερό Ναό, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που πανηγυρίζει στις 21 Μαίου, την εκκλησία Αγίου Γεωργίου του Κοιμητηρίου, το εξωκλήσι Κοίμηση της Αγίας Άννας, κοντά στην περιοχή Χαμαλώνι, με την ομώνυμη πηγή, που πανηγυρίζει στις 25 Ιουλίου και το εκκλησάκι Κοίμηση της Θεοτόκου, κοντά στο Κοιμητήριο.
Διοικητικές μεταβολές οικισμού
Ο οικισμός Υάμεια επί Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1916, ονομαζόταν Τζαΐζι. Στις 21 Απριλίου 1835, προσαρτήθηκε στο Δήμο Κολωνίδων, με έδρα την Κορώνη. Τουλάχιστον από το 1844 ως το 1916, το χωριό αναφερόταν επίσημα ως Τσαΐζι, ενώ από το 1916 μέχρι σήμερα, ως Υάμεια. Το χωριό αναφέρεται το 1853, επίσης σαν Τσαΐζα, στο β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή, ως χωριό του Δήμου Κολωνίδων, της Επαρχίας Πυλίας, με πληθυσμό 45 κατοίκων, με βάση την Απογραφή του 1851. Στις 31 Αυγούστου 1912, αποσπάστηκε από το Δήμο Κολωνίδων και προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Καπλανίου. Στις 26 Νοεμβρίου 1916, μετονομάστηκε σε Υάμεια. Στις 3 Οκτωβρίου 1925, αποσπάστηκε από την Κοινότητα Καπλανίου και ορίστηκε έδρα της Κοινότητας Υάμειας. Στις 4 Δεκεμβρίου 1997, αποσπάστηκε από την Κοινότητα Υάμειας και προσαρτήθηκε στο Δήμο Κορώνης, και στις 7 Ιουνίου 2010, αποσπάστηκε από το Δήμο Κορώνης και προσαρτήθηκε στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.
Δημοτική Κοινότητα Υάμειας
Διοικητικές μεταβολές Κοινότητας
Διατελέσαντες Κοινοτάρχες
Διοικητική υπαγωγή
Πληθυσμιακή εξέλιξη
Χάρτης περιοχής
Ήρωες πεσόντες υπέρ πατρίδος
Γεωργάκης Α. Μουρδουκούτας (13 Φεβρουαρίου 1824 - Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης) Θεόδωρος Γεωργίου Μουρδουκούτας (23 Ιανουαρίου 1941 - Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940 - 1941)
Αρχαία Υάμεια
Βίγλα στο Καπλάνι Πυλίας
Στη θέση «Βίγλα» (συντατεγμένες: 36°50′41″N 21°51′15″E), περιοχή της Κοινότητας Καπλανίου Μεσσηνίας και κοντά στα χωριά Καπλάνι και Ζιζάνι, που απέχει οδικώς 6 χλμ. από την Υάμεια, βρέθηκαν αρχαιολoγικά ευρήματα με αναφορές στην Αρχαία Υάμεια. Χρειάζεται όμως να γίνει ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα για να μαθουμε περισσότερα γιά την Αρχαία Υάμεια.
Αρχαίες αναφορές
Υαμείτις ήταν μία από τις 5 πόλεις που μοίρασε ο Κρεσφόντης τη Μεσσηνία. Οι άλλες 4 ήταν η Πύλος, το Ρίο (πιθανόν η σημερινή Κορώνη). η Μεσόλα και η πρωτεύουσα Στενύκλαρος (Στράβων 8,4,7). Υάμεια, ή Υαμία, ή Υαμείτης, ή Υαμίτης ήταν η πόλη που παραχώρησαν οι Λακεδαιμόνιοι στους απογόνους του Ανδροκλή (Παυσανίας 4,14,4).
Κήρυξη Αρχαιολογικού Χώρου
Η περιοχή Βίγλα στο Καπλάνι Πυλίας (Αρχειοθετήθηκε 2021-06-24 στο Wayback Machine.), κηρύχθηκε Χερσαίος Αρχαιολογικός Χώρος από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με το ΦΕΚ 666Β - 01/08/1996 (σελ. 2 και 3, από 8).
Δείτε επίσης
Δήμος Υάμειας Αρκουδόρεμα Αρκαδίας Παναγία Αρκουδορέματος Αρκαδίας Άγιος Δημήτριος Κορώνης (Μπλανέικα)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΥΑΜΕΙΑ (ΤΖΑΪΖΙ) FOR EVER (σελίδα στο facebook) Για βγάτε μεσ' στου Σαρατζά κι' αγνάντι στου Τζαιΐζι [Ιστορικό Πελοποννήσου] ~ Κώστας Καντζιλιέρης (βίντεο στο youtube) Αρκουδόρεμα Αρκαδίας, το χωριό των Μπλαναίων που εξαφανίστηκε μέσα στο πράσινο του δάσους (βίντεο στο youtube)