Πληροφορίες

Η Κοινότητα Σταυροπηγίου, με έδρα το Σταυροπήγιο, περιέχει τους οικισμούς Σταυροπήγιο και Μάλτα. Διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αβίας, του Δήμου Δυτικής Μάνης και υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει 414 κατοίκους.

Πληθυσμός Κοινότητας

Οικισμοί Κοινότητας

Σταυροπήγιο Μεσσηνίας

Το Σταυροπήγιο είναι μεσογειακό χωριό πνιγμένο στα ελαιοπερίβολα, κτισμένο στην πλαγιά του λόφου όπου βρίσκεται το Κάστρο της Ζαρνάτας. Διαθέτει Νηπιαγωγείο. Το Σταυροπήγιο ήταν έδρα Επισκοπής και καπεταναίοι της περιοχής ήταν οι μετέπειτα Μπέηδες της Μάνης, Τζανέτμπεης Κουτούφαρης (πρώτος Μπέης 1776-1779) και ο Παναγιώτμπεης Κουμουντουράκης (1798-1803).

Μάλτα Αβίας Μεσσηνίας

Η Μάλτα είναι Μανιάτικο Πυργοχώρι, όπου υπάρχει ο ιστορικός πύργος των Κουτουφαραίων - Αλούπηδων. Στην περιοχή δεσπόζει σε κοντινό λόφο ο πύργος του Μαυρίκου (1814), χαρακτηρισμένος Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για οχυρό πυργόσπιτο, που κτίσθηκε το 1814 από τον Μαυρίκο, προεστό της Μάλτας. Μετά από 1 χιλιόμετρο απόσταση, βρίσκεται η γυναικεία μονή Ανδρουμπεβίτσας, βυζαντινό κτίσμα με στοιχεία μανιάτικης αρχιτεκτονικής (χαρακτηρισμένη ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο), ενώ στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χαρακτηρισμένος ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο), σώζονται μερικές σπουδαίες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού, με αποφάσεις του, έχει χαρακτηρίσει στην Κοινότητα Σταυροπηγίου, ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και τον Ιερό Ναό Αγίων Νικολάου και Ιωάννου Προδρόμου.

Διοικητικές μεταβολές

Διατελέσαντες Κοινοτάρχες

Παραπομπές

Χάρτης

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!