Πληροφορίες
Ο Πρόδρομος, αναφερόμενος παλαιότερα ως η Καϋμένη Γυναίκα ή η Καημένη Γυναίκα, είναι ημιορεινός οικισμός κοντά στο Σιδηρόκαστρο και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.
Τοποθεσία
Ο Πρόδρομος βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα προς τα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας και περίπου 5,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σιδηρόκαστρο. Έχει υψόμετρο 378 μέτρα και απέχει 7 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Κοντά στον Πρόδρομο, προς τα νοτιοανατολικά του, βρίσκεται η Βανάδα σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων, προς τα βορειοανατολικά του το Πανόραμα σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων και προς νότιά του η Αγαλιανή σε απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων.
Ιστορία
Το χωριό, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του μικρού λόφου Πυργάκι, έχει ιστορία που ακολουθεί την γενικότερη ιστορία της Τριφυλίας. Οι αρχικοί κάτοικοι του χωριού ήταν κτηνοτρόφοι που προέρχονταν από το ορεινό χωριό του Κούβελα. Η αρχική ονομασία του χωριού, ως Καϋμένης Γυναίκας, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, προέρχεται από την αναφορά, για μια γυναίκα η οποία ανήμερα της γιορτής της Παναγίας των Βλαχερνών ή της Παναγίας Καψοχεροβολούς (όπως αναφέρεται τοπικά), κουβαλούσε δεμάτια σιτάρι με το γάιδαρό της, από το χωράφι προς το αλώνι, παραβιάζοντας την αργία αυτή. Όταν της έγινε σχετική παρατήρηση, για εργασία σε ημέρα αργίας, αυτή απάντησε ασεβώς και σύμφωνα με την παράδοση αυτή, «αμέσως εκδηλώθηκε φωτιά και κάηκε μαζί με το ζωντανό της». Αντίστοιχα η σημερινή ονομασία του χωριού ως Πρόδρομος προέρχεται από τον ομώνυμο ιερό ναό του χωριού. Το χωριό με την παλαιότερη ονομασία του ως η Καϋμένη Γυναίκα προσαρτήθηκε αρχικά στον παλαιό Δήμο Αυλώνος το 1897, όπου και παρέμεινε, ως το 1912, που ο δήμος καταργήθηκε. Το 1899 το χωριό μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας, για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας, ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Από το 1897 ως το 1940 το χωριό ονομαζόταν επίσημα ως η Καϋμένη Γυναίκα. Το 1912 η Καϋμένη Γυναίκα προσαρτάται αρχικά στην Κοινότητα Αγαλιανής, στην οποία ως έδρα ήταν η Αγαλιανή, ως το 1927, που το χωριό αποσπάται από αυτήν την κοινότητα, προσαρτάται και γίνεται έδρα και ο μοναδικός οικισμός στην Κοινότητα Καϋμένης Γυναίκας. Από το 1940 ως το 1956 το χωριό ονομαζόταν επίσημα ως η Καημένη Γυναίκα και η κοινότητα ως Κοινότητα Καημένης Γυναίκας. Το 1956 η Καημένη Γυναίκα και η κοινότητά της μετονομάζονται ως ο Πρόδρομος και η Κοινότητα Προδρόμου αντίστοιχα. Το χωριό παρέμεινε στην Κοινότητα Προδρόμου, με τις αλλαγές στις ονομασίες, τόσο του ιδίου του χωριού, όσο και της κοινότητας αυτής, από το 1927 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», ο Πρόδρομος υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Αυλώνα Μεσσηνίας, ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ο Πρόδρομος ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας. Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. Ο Πρόδρομος σήμερα είναι η έδρα και ο μοναδικός οικισμός της Τοπικής Κοινότητας του Προδρόμου του Δήμου Τριφυλίας.
Κάτοικοι
Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 52 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε διάφορες αγροτικές εργασίες.
Κτίρια – αξιοθέατα
Στο χωριό εκτός από τις κατοικίες, υπάρχει και η εκκλησία του, ο Ιερός Ναός του Προδρόμου, ο οποίος υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Πολιτιστικά δρώμενα στο χωριό πραγματοποιούν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρόμου και ο Σύλλογος Προδρομιτών Μεσσηνίας. Από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το χωριό, ο θεατής μπορεί να αγναντεύει προς τα δυτικά το Ιόνιο πέλαγος. Προς τα βόρεια του οικισμού βρίσκεται επίσης το ποτάμι της Νέδας και ο παραπόταμος της ο Μαγιώτης.
Η Νέδα
Σημαντικό αξιοθέατο για την περιοχή του χωριού είναι η διαδρομή στο φαράγγι, το ποτάμι και τους καταρράκτες της Νέδας.
Προσωπικότητες από τον Πρόδρομο
Οδυσσέας Γιαννόπουλος (1921–1962), πεζογράφος και δοκιμιογράφος (γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Όμηρος Πέλλας). Διονύσιος Αλεβιζόπουλος (1952- 2001) αστυνομικός με το βαθμό του αρχιφύλακα. Έπεσε εν ώρα καθήκοντος από τα πυρά του επικίνδυνου κακοποιού Κ. Πάσσαρη.
Δείτε επίσης
Κυπαρισσία Σιδηρόκαστρο Δήμος Τριφυλίας Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Διοικητική διαίρεση νομού Μεσσηνίας πρώην Δήμος Αυλώνα Μεσσηνίας
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Δήμος Τριφυλίας, από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.