Πληροφορίες
Το Αλιμάκι, επίσημα το Αλιμάκιον και παλαιότερα αναφερόμενο ως το Αλημάκι, είναι μικρός ορεινός οικισμός κοντά στην Κυπαρισσία και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.
Τοποθεσία
Ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 χιλιόμετρα προς τα βορειοανατολικά της Κυπαρισσίας και περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό Μύρο, σε υψόμετρο 242 μέτρα και απέχει 11 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους.
Ιστορία
Η περιοχή του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Το Αλημάκι προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Κυπαρισσίας το 1879, αναφερόμενο στον δήμο αυτόν επίσης και το 1889, ενώ, το 1899, μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας, για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας, ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό του Αλημακίου αποσπάται από τον παλαιό Δήμο Κυπαρισσίας και προσαρτάται στην Κοινότητα Ραχών, με έδρα το χωριό Ράχες, ως το 1928, που αποσπάται από την Κοινότητα Ραχών και προσαρτάται στην Κοινότητα Μύρου, στην οποία, ως έδρα ορίσθηκε το χωριό Μύρο. Από το 1940 ως το 1961 ο οικισμός Μύρου ονομαζόταν επισήμως ως ο Μοίρας και η Κοινότητα ως Κοινότητα Μοίρα. Το 1940 επίσης το Αλημάκιον μετονομάζεται επίσημα σε Αλιμάκιον. Το Μύρον παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1928 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθησαν μαζί με το Αλιμάκι στον κατηργημένο Δήμο Κυπαρισσίας, ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» το Αλιμάκιον ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας. Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. Το Αλιμάκιον σήμερα υπάγεται στην Τοπική Κοινότητα του Μύρου του Δήμου Τριφυλίας.
Κάτοικοι
Ο οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει 4 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες αγροτικές εργασίες.
Κτίρια – αξιοθέατα
Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από παλαιά πετρόχτιστα σπίτια και δεν διαθέτει κτίρια κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στα γειτονικά χωριά και την Κυπαρισσία. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού, όπως και του γειτονικού Μύρου, θεωρείται ότι είναι ο κοντινός Αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς, στον λόφο της Περιστεριάς. Επίσης, περίπου 1 χιλιόμετρο βορειότερα του χωριού, στο πιό στενό πέρασμα του Αρκαδικού ποταμού, δηλαδή του αρχαίου ποταμού Κηπαρισσήεντα, βρίσκεται το Γεφύρι του Χατζή Σουμάν, στη θέση Κακή Σουμάνη, το οποίο είναι μονότοξο πέτρινο γεφύρι με τρεις καμάρες, που κατασκευάστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσε σπουδαίο κόμβο στην οδό που ένωνε την νοτιοδυτική Μεσσηνία με τον κεντρικό Μωριά.
Δείτε επίσης
Κυπαρισσία Δήμος Τριφυλίας Διοικητική διαίρεση Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Διοικητική διαίρεση νομού Μεσσηνίας πρώην Δήμος Κυπαρισσίας
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Δήμος Τριφυλίας, από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας. Γέφυρα Χατζή Σουμάνη, Τριφυλία, 03.04/2014, από την ιστοσελίδα του τοπικού ΜΜΕ "Αριστομένης ο Μεσσήνιος".