Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Μελισσόπετρα είναι ημιορεινό χωριό στη περιοχή της Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο σε υψόμετρο 400 μέτρα.

Γεωγραφία - Αξιοθέατα

Η Μελισσόπετρα βρίσκεται δίπλα στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τις όχθες του Αώου ποταμού, κοντά στο σημείο που τον συναντάει ο Σαραντάπορος. Το χωριό είναι κτισμένο σε ομαλή πλαγιά με θέα προς τον Αώο, τη κοιλάδα του Μπουραζανίου και τη Νεμέρτσικα (Δούσκο). Απέχει 59 χλμ. Β.-ΒΔ. από τα Ιωάννινα, 15,5 χλμ. Δ.-ΒΔ. από τη Κόνιτσα και 2 χλμ. από το τελωνείο της Μέρτζιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Διαθέτει ξενώνα με εστιατόριο και ένα καφενείο στη κεντρική πλατεία. Αξιοθέατα είναι ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου, το πετρόκτιστο σχολείο και στα βορειοανατολικά το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Στα βορειοανατολικά του χωριού σε ύψωμα με θέα τη γέφυρα της Μέρτζιανης βρίσκεται η άλλοτε Μονή του Αγίου Νικολάου της οποίας το καθολικό έχει χαρακτηριστεί από το 1958 αρχαίο μνημείο.

 

Περιβαλλοντικό Πάρκο - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το Περιβαλλοντικό Πάρκο και Μουσείο Φυσικής "Μπουραζάνι" που βρίσκεται ανάμεσα στη Μελισσόπετρα και την Αετόπετρα, δίπλα στις δυτικές όχθες του Αώου. Το πάρκο είναι ιδιωτική επισκέψιμη έκταση που ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα και στην οποία ζουν ελάφια, ζαρκάδια, κρητικοί αίγαγροι, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα. Για τους επισκέπτες υπάρχει περίπτερο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης σχετικά με τους βιολογικούς κύκλους και τις συνήθειες των ζώων αυτών. Λειτουργεί εργαστήριο - εκθετήριο παραγώγων των ζώων. Στο μουσείο υπάρχει φωτογραφική απεικόνιση όλων των ειδών των φυτών, πεταλούδων, ερπετών, αμφίβιων κλπ. της περιοχής "Μπουραζάνι" και των ψαριών που υπάρχουν στον ποταμό Αώο. Στο συγκρότημα υπάρχουν ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εγκαταστάσεις εστίασης.

Ιστορία

Στα βόρεια του χωριού, στο μέσο περίπου της διαδρομής προς τη Καλόβρυση και στις όχθες του ποταμού Σαραντάπορου υπάρχουν τα δύο βάθρα της πέτρινης "γέφυρας της Μέρτζανης" που χρησιμοποίησαν για περάσουν στην Ελλάδα οι Ιταλοί το 1940 κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (βλ. σχεδιάγραμμα open street map).

Διοικητικά - Πληθυσμιακά

Ως κοινότητα αναγνωρίστηκε, μετά την ενσωμάτωση στην Ελλάδα, το 1919 με το ΦΕΚ 184Α-19/08/1919 με έδρα τον οικισμό. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τη Καλόβρυση αποτελούν τη τοπική κοινότητα Μελισσόπετρας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 41 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 31. Οι απογραφές πραγματικού πληθυσμού (de facto) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Χωριό Μελισσόπετρα από το https://www.youtube.com

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!