Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Άγιος Πέτρος είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας της Λευκάδας. Είχε πληθυσμό 422 κατοίκων έως και την απογραφή του 2011. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, πάνω στο όρος Ελάτη και σε υψόμετρο 350 περίπου μέτρων. Απέχει περίπου είκοσι τέσσερα (24) χιλιόμετρα από το Νυδρί, έξι (6) χιλιόμετρα από τον κόλπο της Βασιλικής και το ομώνυμο χωριό και σχεδόν τριάντα τρία (33) χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Απολλωνίων.

Στην τοπική κοινότητα Αγίου Πέτρου ανήκει και ο οικισμός Πόντη. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός, με έκταση 15,945 χμ² (2011).

Πληθυσμός

(σε παρένθεση ο πληθυσμός της τοπικής κοινότητας)

Ιστορία

Κατά τον πρωτοπρεσβύτερο Ζαμπέλη Γεράσιμο, όταν ο Ιωάννης Ορσίνι (κατά το 1331 μ.Χ.) κατέλαβε τη Λευκάδα «η περιοχή του σημερινού χωριού Άγιος Πέτρος προτιμήθηκε για τη διαμονή πολλών δυτικών στρατιωτών. Πρόχειροι οικίσκοι στήθηκαν στην περιοχή κάτω από τις πανύψηλες δρυς και σιγά σιγά άρχισε να διαμορφώνεται μια οικιστική ζωή, η οποία ονομάστηκε Άγιος Πέτρος. Ήταν το όνομα αυτό λατρεμένο γι’ αυτούς, αφού τους θύμιζε το πνευματικό τους κέντρο, την Αγία Έδρα, στον χώρο της οποίας υπήρχε ο ναός του Αγίου Πέτρου.». Όπως παρατηρεί ο Γεράσιμος Δρακονταειδής, «τα θεμέλια της Εκκλησίας ταύτης ευρίσκοντο μέχρι πρότινος εις τον χώρον Κώστα και Σωτήρη Σουμίλα.». Αργότερα, οι καταστροφικοί σεισμοί που σημάδεψαν το χωριό και κυρίως του έτους 1625, ισοπέδωσαν και το ναό του Αγ. Πέτρου.

Χαρακτηριστικά τοποθεσίας

Έχει πολλές κοντινές παραλίες με καταγάλανα νερά. Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά, αλλά καλοδιατηρημένα. Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι με τον τουρισμό, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Αθανάσιος, ένας ευρύχωρος ναός με κεραμοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Είναι σε απλή νεοκλασική γραμμή με κυρίαρχα χρώματα το καφέ και το χρυσαφί. Στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Αθανασίου, με χρώματα και τεχνοτροπία επηρεασμένα από την μεταβυζαντινή κρητική παράδοση και είναι έργο του Ιωάννη Βολουδάκη από το 1914. Μια ακόμα εκκλησία του χωριού είναι η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με τέμπλο του Ηλία Μεντσικώφ από το 1890. Πρόκειται για καλοδουλεμένη ξυλογλυπτική με φαντασία και τέχνη. Δύο μέτρα από τη δυτική πλευρά του ναού κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας του εδάφους, υπάρχει ο κεντρικός χώρος με κόγχη παλαιού ναϊσκου, της Φραγκοκλησιάς. Πρόκειται για ένα ευκτήριο επί Φραγκοκρατίας που σώζεται ακόμα. Το χωριό διαθέτει δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, στο οποίο εκτός των ποδοσφαιρικών αγώνων, πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις χορού και διαγωνισμοί για τις νεαρές ηλικίες του τόπου (π.χ. διαγωνισμός φωτογραφίας κ.α.). Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, το 2018, ο Δήμος Λευκάδας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 270.000 ευρώ για το έργο «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Λευκάδας Νομού Λευκάδας» το οποίο περιελάμβανε και το δημοτικό γήπεδο του Αγίου Πέτρου. Στις 22 Μαρτίου του 2012, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 6η ΥΠΕ (Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας) αποδόθηκε στην Ένωση Αγιοπετριτών, Βραβείο Εθελοντικής Αιμοδοσίας και πλακέτα σε αναγνώριση της 20ετούς προσφοράς του χωριού στην Τράπεζα Αίματος. Υπάρχει ακόμα τοπική εφημερίδα με τίτλο "Αγιοπετρίτικα", η οποία εκδίδεται από την Ένωση Αγιοπετριτών.

Προσωπικότητες

Νίκος Κατηφόρης (1903–1967), Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας

Φωτογραφίες

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1978, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ)

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!