Πληροφορίες
Η Λευκάδα είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της Λαμίας και 14 χλμ. από την Σπερχειάδα την έδρα του δήμου στην Δυτική Φθιώτιδα. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων, στους πρόποδες του Γουλινά. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Μακρακώμης και έχει 394 κατοίκους . Κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Γεωγραφικά στοιχεία
Η Λευκάδα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της δυτικής Φθιώτιδας. Απέχει:
13,2 χλμ. από τη Σπερχειάδα, πρωτεύουσα του δήμου 50,9 χλμ. από το Καρπενήσι (μέσω γέφυρας Παλαιοβράχας) 44,5 χλμ. (μέσω γέφυρας Παλαιοβράχας) και 47,9 χλμ. (μέσω Σπερχειάδας) από τη Λαμία, πρωτεύουσα του νομού 257 χλμ. από την Αθήνα. Το χωριό είναι κτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Γουλινά, σε ημιορεινή τοποθεσία, με βορειοανατολικό προσανατολισμό και θέα (από τα δυτικά προς τα ανατολικά) στο Βελούχι (Τυμφρηστό), την κοιλάδα του Σπερχειού και τον Γουλινά. Συνορεύει με τα χωριά Πίτσι, Πτελέα (Πύργο), Φτέρη Φθιώτιδας, Γαρδίκι Ομιλαίων και Κανάλια. Βρίσκεται νότια του ποταμού Σπερχειού που διαρρέει τη δυτική Φθιώτιδα από δυτικά προς ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα, δυτικά-βορειοδυτικά της Λευκάδας, και σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό, ρέει ο Ρουστιανίτης, βασικός παραπόταμος του Σπερχειού, και ενώνεται με αυτόν περίπου 3 χλμ. βόρεια από τη Λευκάδα.
Διοικητική εξέλιξη
Κατά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, η Λευκάδα αποτέλεσε τμήμα του δήμου Σπερχειάδας, με έδρα την Παλαιοβράχα, που ανήκε στην επαρχίας Φθιώτιδας, του νομού Φωκίδας και Λοκρίδας. Το 1912 με τον νόμο «Περί Δήμων και Κοινοτήτων» αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, ως αυτόνομη κοινότητα του Νομού Φθιώτιδας-Φωκίδας, καθώς πληρούσε και τις δύο προϋποθέσεις, δηλαδή είχε πληθυσμό πάνω από 300 κατοίκους και διέθετε σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης. Το 1997 μετατράπηκε σε Δημοτικό Διαμέρισμα του καποδιστριακού Δήμου Σπερχειάδας, με έδρα τη Σπερχειάδα. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 αποτελεί Τοπική Κοινότητα του καλλικρατικού Δήμου Μακρακώμης, με έδρα τη Σπερχειάδα.
Πληθυσμιακή εξέλιξη
Πορεία του επίσημου πληθυσμού της Λευκάδας
Στις απογραφές πληθυσμού που έγιναν πριν το 1896 οι κάτοικοι της Λευκάδας απογράφονταν ως κάτοικοι των Πουγκακίων, όπου και υπαγόταν διοικητικά η Λευκάδα,
Οικονομία
Κύριες ασχολίες των κατοίκων της Λευκάδας είναι:
η γεωργία Η αγροτική παραγωγή της Λευκάδας περιλαμβάνει σιτηρά και καλαμπόκι, τριφύλλι, κηπευτικά, αμπέλια. Παλαιότερα υπήρχε αξιόλογη (για τα τοπικά δεδομένα) παραγωγή ντομάτας που σε μεγάλο βαθμό διοχετευόταν στο Καρπενήσι.
η κτηνοτροφία Η κτηνοτροφική παραγωγή της Λευκάδας περιλαμβάνει μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων.
Θρησκεία
Εκκλησίες
Η μοναδική εκκλησία της Λευκάδας είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Εορτάζει στις 20 Μαΐου (Ανακομιδή και μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού). Η ενορία της Λευκάδας υπάγεται στην ΙΒ' Αρχιερατική Περιφέρεια Σπερχειάδος & Γαρδικίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Προσωπικότητες
Ηλίας Παπαγεωργίου (1933-1985), στιχουργός και ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών με σημαντική δισκογραφία Βαγγέλης Μπακόλας (1965-), αθλητής ρίψεων - αργυρός παραολυμπιονίκης