Πληροφορίες
Η Ευθαλού ή Εφταλού είναι παραθαλάσσιος οικισμός αλλά και παραλία της Λέσβου στο Βόρειο Αιγαίο.
Γεωγραφικά στοιχεία
Η Ευθαλού βρίσκεται στα βόρεια παράλια του νησιού, απέναντι από τα παράλια της Μικράς Ασίας σε υψόμετρο 5 μέτρα. Απέχει περίπου 25 χλμ. Β. από την Καλλονή (έδρα του δήμου), 63 χλμ. ΒΔ. από τη Μυτιλήνη (μέσω Πέτρας) και μόλις 4 χλμ. Α.-ΒΑ. από τον Μόλυβο. Το χωριό περιλαμβάνει θερμές πηγές, μικρούς κολπίσκους και βοτσαλωτές παραλίες ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό την καλοκαιρινή περίοδο.
Γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά
Η περιοχή βρίσκεται βορειανατολικά της Λέσβου. Λόγω των ηφαιστειακών δραστηριοτήτων κατά την Τριτογενή και Τεταρτογενή περίοδο, εμφανίστηκαν θερμές πηγές ,το έδαφος αποτελείται από σχιστόλιθους και μάρμαρα. Στο κομμάτι της παραλίας υπάρχουν εκβολές παραποτάμων και η παραλία είναι μικρή σχετικά σε έκταση.
Ιαματικές πηγές - παραλία
Λόγω της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας του νησιού, συγκεκριμένα στην Εφταλού, άνοιξαν ρωγμές στο έδαφος και έπειτα αναβλήθηκαν τα ιαματικά νερά στην επιφάνεια. Από τη αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τις πήγες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα το νησί της Λέσβου γνώρισε προφανή πνευματική και οικονομική ανάπτυξη, επίσης πληθώρα και η ποιότητα των ιαματικών πηγών της Λέσβου όπου προσέλκυε μεγάλο μέρος των αστών της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της ακμάζουσας Σμύρνης. Στην σημερινή τους μορφή οι ιαματικές πήγες της Εφταλούς είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα πανελλαδικής οθωμανικής τεχνοτροπίας καθώς και η κλειστή δεξαμενή με τρούλο, όπου χρησιμοποιούνται για μεικτά μπάνια από τους λουόμενους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον συναντάται ο σπάνιος συνδυασμός ζεστού νερού των λουτρών με το παγωμένο νερό της θάλασσας που εφάπτεται με το κτίσμα. Το όνομα άλλωστε Εφταλού ή «Ευθαλού» σημαίνει «πρασινίζω καλά». Οι ιαματικές πηγές Εφταλούς έχουν θερμοκρασία (Θ:43,6 - 46,50C) και ενδείκνυνται για τη θεραπεία: ρευματισμών, αρθριτισμού κ.α. Ας σημειωθεί ότι στην παραλία της Εφταλούς κάθε χρόνο απονέμεται η γαλάζια σημαία.
Πολιτισμός
Ο Ηλίας Βενέζης εγκαταστάθηκε μετά τον Μικρασιατικό διωγμό το 1922 στην Μήθυμνα και μετέπειτα έφτιαξε εξοχικό στην Εφταλού, όπου τα καλοκαίρια του τα περνούσε εκεί. Έγραφε πολλά έργα, και ένα από αυτά ήταν το <<Εφταλού>>. Ο τάφος του βρίσκεται στον Μόλυβο και η μόνη λέξη που υπάρχει στο μνήμα είναι "Γαλήνη".
Ο Αργύρης Εφταλιώτης όπου γεννήθηκε στην Μήθυμνα, εμπνεύστηκε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο από την περιοχή. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κλεάνθης Μιχαηλίδης και γεννήθηκε στην Μήθυμνα Λέσβου. Ο τάφος του βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων της Εφταλούς και πάνω στην ταφόπλακα γράφει "Εδώ κοιμάται γυρισμένος από τα ξένα ο Αργύρης Εφταλιώτης με την γυναίκα του".
Διοικητικά στοιχεία
Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1971 να απογράφεται στο δήμο Μηθύμνης. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι, μαζί με τον Βαφειό και τη Μήθυμνα αποτελεί την κοινότητα Μήθυμνας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Μήθυμνας του δήμου Δυτικής Λέσβου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 απογράφησαν 34 κάτοικοι.
Μεταναστευτική κρίση
Η Εφταλού την εποχή της μεταναστευτικής κρίσης ήταν από τις κύριες πύλες εισόδου των προσφύγων που ερχόντουσαν από τα Μικρασιατικά παράλια. Το 2015-2016 που είχε καθημερινά πολύ μεγάλη ροή προσφύγων, διάφορες οργανώσεις ΜΚΟ και η λεσβιακή κοινωνία, έγιναν αρωγοί ώστε να ξεκινήσει στην περιοχή της Εφταλούς η λειτουργία μιας προσωρινής δομής για τους πρόσφυγες. Στην περιοχή αυτή πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες ,και άφησαν πίσω τους το αποτύπωμα της μεταναστευτικής κρίσης με το «νεκροταφείο σωσιβίων». Αυτό υπήρχε ανάμεσα στον Μόλυβο και την Εφταλού και ήταν ένα νεκροταφείο με σωσίβιες λέμβους, παλιές σπασμένες βάρκες, ρούχα πεταμένα και αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες.