Πληροφορίες
Το Κάτω Πολυδένδρι είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Γεωγραφικά - ιστορικά στοιχεία
Το Κάτω Πολυδένδρι βρίσκεται στα παράλια του Αιγαίου Πελάγους, σε υψόμετρο 100 μέτρα. Απέχει περίπου 51 χλμ. Α. από την Λάρισα και 16 χλμ. Α.-ΝΑ. από την Αγιά (έδρα του δήμου). Δίπλα και βορειοδυτικά είναι ο Αγιόκαμπος ενώ νοτιοανατολικά ο Ρακοπόταμος και δυτικά η Σκήτη. Η αρχική θέση του χωριού, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν νοτιοδυτικότερα και αναφερόταν ως Πολυδένδρι ή Άνω Πολυδένδρι. Στην ίδια περιοχή και μέχρι το Μαυροβούνι (υψομ. 1.053 μ.) είναι και το "Δασόκτημα" ή "Δάσος" Πολυδενδρίου το οποίο αρχικά αποτελούσε τσιφλίκι του Οθωμανού Μεχμέτ Τεβφίκ Βεη Εφεδήν και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος (1881) περιήλθε στην κυριότητα της τότε Βασιλικής οικογένειας τη Ελλάδος ενώ από το 1994 το Υπουργείο Γεωργίας του Ελληνικού Δημοσίου ανέλαβε νόμιμα τη διαχείρισή του. Στην τοποθεσία "Σκιαθάς", βόρεια του χωριού προς τον Αγιόκαμπο και δίπλα στο λιμανάκι του, έχουν εντοπιστεί "αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μνημειακού κτηρίου, σε χώρο όπου διακρινόταν μαρμάρινο κατώφλι και τμήματα τοίχων. Από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα προκύπτει ότι πρόκειται για ιερό των ελληνιστικών χρόνων (3-2ος αι. π.Χ.), κατασκευασμένο από πωρόλιθο και ντόπιο λίθο".
Διοικητικά - πληθυσμιακά στοιχεία
Αναφέρεται επίσημα ως ξεχωριστός οικισμός, για πρώτη φορά, το 1940 να απογράφεται στην τότε κοινότητα Σκήτης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με τον Αγιόκαμπο, τα Μετόχια και τη Σκήτη αποτελούν την ομώνυμη κοινότητα που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Μελιβοίας του Δήμου Αγιάς και σύμφωνα με την απογραφή 2011 απογράφησαν 36 κάτοικοι. Η πορεία του πληθυσμού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με τις απογραφές:
*απογράφεται ως Άνω Πολυδένδρι **το 1ο αφορά το Άνω Πολυδένδρι, το 2ο το Κάτω Πολυδένδρι ***απογράφεται ως Κάτω Πολυδένδρι
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Η αρχαία πόλη στη θέση "Κάστρο" στο Κάτω Πολυδένδρι Σκήτης, Μπάμπης Γ. Ιντζεσίλογλου Αποκαλύπτεται η αρχαία Μελίβοια; από τον ιστότοπο https://www.larissanet.gr/. Αποκαλύφθηκε ναός σκεπασμένος από πυκνή βλάστηση μέσα σε δάσος (φωτο) από τον ιστότοπο https://www.onlarissa.gr/. Πολυδένδρι: Μια μικρή αλλά ιδιαίτερη παραλία κάτω από το μεγάλο δάσος του πρώην βασιλικού κτήματος από το https://thelarissapaper.gr/.