Άγιος Αθανάσιος (Λάρισα)

Νομός: Λάρισας - Δήμος: Λάρισας
Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι δήμος της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Αποτελεί ένα από τους έξι δήμους της μείζονος Λεμεσού.

Τοποθεσία

Ο Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα με λόφους, σε τοποθεσία ανοικτή με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού. Στα νοτιοδυτικά συνορεύει με τον Δήμο Λεμεσού, στα δυτικά με τον Δήμο Μέσα Γειτονιάς, στα βόρεια με τη Φασούλα, στα βορειοανατολικά με τη Μαθικολώνη και στα ανατολικά με τον Δήμο Γερμασόγειας. Ένα πολύ μικρό μέρος της διοικητικής του έκτασης είναι παραθαλάσσιο.

Ονομασία

Ο Άγιος Αθανάσιος πήρε το όνομα του από τον πολιούχο άγιο της κοινότητας, τον Άγιο Αθανάσιο.

Ιστορία

Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου υπήρχαν κάτοικοι από τα πρώτα νεοελληνικά χρόνια. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ο Άγιος Αθανάσιος ήταν μια μικρή αγροτική κοινότητα. Ακολούθως εξελίχθηκε σε ένα μικρό χωριό με πληθυσμό 400 κατοίκους. Το μεγαλύτερο μέρος της γης ήταν άγονο και πετρώδες. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν φτωχοί. Ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Καλλιεργούσαν σιτηρά και χαρούπια. Οι κτηνοτρόφοι είχαν κοπάδια από αίγες και πρόβατα. Επιπλέον, αρκετοί κάτοικοι ασχολούνταν με τη λατόμευση γυψόπετρας και ματσαγγάνας (υλικό που χρησιμοποιείται για κτίσιμο κατοικιών και εκκλησιών). Μια ομάδα κατοίκων ασχολείτο με την κατασκευή ασβέστη, ενώ στην περιοχή υπήρχαν πολλά λατομεία και πολλά καμίνια ασβεστοποιίας. Τέλος, πολλοί κάτοικοι ήταν ξυλοκόποι και τροφοδοτούσαν την πόλη της Λεμεσού με καυσόξυλα. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, δημιουργήθηκαν στην περιοχή δύο προσφυγικοί οικισμοί, του Αγίου Αθανασίου και της Λινόπετρας. Ο πληθυσμός σημειώνει ραγδαία αύξηση. Η περιοχή γνώρισε τεράστια οικοδομική, βιομηχανική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Αρχικά ανακηρύσσεται σε περιοχή Συμβουλίου Βελτιώσεως. Το Μάιο του 1986 ανακηρύσσεται σε δήμο. Για τη δημιουργία του δήμου ενώθηκαν οι τέσσερις συνοικίες της περιοχής. Στην περιοχή δημιουργήθηκε βιομηχανική ζώνη στην οποία λειτουργούν δεκάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες άτομα ως εργατικό δυναμικό. Στη νοτιοανατολική παραλιακή περιοχή του δήμου δημιουργήθηκαν ξενοδοχεία, τουριστικά διαμερίσματα και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Πληθυσμός

Σύμφωνα με τις απογραφές πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, ο πληθυσμός του Αγίου Αθανασίου αυξανόταν συνεχώς. Τέλη της δεκαετίας του 1970 παρουσίασε μεγάλη αύξηση λόγω της οικοδόμησης των προσφυγικών οικισμών. Επιπρόσθετα, τις τελευταίες δεκαετίες η οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού.

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τον πληθυσμό του Αγίου Αθανασίου όπως καταγράφηκε στις απογραφές πληθυσμού που έγιναν στην Κύπρο.

Διοικητική διαίρεση

Ο δήμος Αγίου Αθανασίου, για διοικητικούς σκοπούς, χωρίζεται σε 4 συνοικίες:

Άγιος Αθανάσιος Απόστολος Λουκάς Άγιος Γεώργιος Φραγκούδη Άγιος Στυλιανός

Δήμαρχοι

Δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου διετέλεσαν οι:

Φειδίας Διαμαντής (1986-1996) Κυριάκος Χατζηττοφής (1997-2016) Μαρίνος Κυριάκου (2017- )

Αδελφοποιήσεις

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2000 ο Δήμος Αγίου Αθανασίου αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Περάματος.

Αθλητικά σωματεία

Γνωστά αθλητικά σωματεία της περιοχής είναι η ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου και η Ένωση Νέων Αγίου Αθανασίου (πρώην ΑΠΕΝ Αγίου Αθανασίου).

Παραπομπές

Πηγές

«Ιστορικό δήμου». Δήμος Αγίου Αθανασίου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2017. «Άγιος Αθανάσιος Λεμεσού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2018. «Επαρχία Λεμεσού – Ένωση Δήμων Κύπρου». ucm.org.cy. Ένωση Δήμων Κύπρου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα Δήμου

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!