Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Αετορράχη είναι χωριό της δημοτικής κοινότητας Ελασσόνας, του ομώνυμου δήμου στον νομό Λάρισας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 77 μόνιμους κατοίκους.

Γενικά στοιχεία

Ο οικισμός είναι χτισμένος στην πεδιάδα της Ελασσόνας σε υψόμετρο 340 μέτρων, στους πρόποδες μιας σειράς λόφων της νότιας πλευράς του Ολύμπου. Απέχει από την Ελασσόνα έξι χιλιόμετρα, στο δήμο της οποίας ανήκει διοικητικά. Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους και χτίστηκε το 1976. Στο χωριό υπάρχουν επίσης τα εξωκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Σε κοντινή απόσταση από την Αετορράχη βρίσκονται δύο σπήλαια, τα οποία αν και ανεκμετάλλευτα έχουν χαρακτηριστεί ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ιστορία

Η Αετορράχη δημιουργήθηκε το 1923 από Πόντιους πρόσφυγες (συνολικά 78 άτομα) που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια του, εγκαταλελειμμένου από τις αρχές του 19ου αιώνα, χωριού Βελεσνίκος, ονομασία που διατηρήθηκε μέχρι το 1961 όταν και ο οικισμός έλαβε τη σημερινή του ονομασία. Μετά την ερήμωσή του, ο αρχικός οικισμός μετατράπηκε σε τσιφλίκι οθωμανικής οικογένειας της Ελασσόνας, ενώ οι εκτάσεις του ενοικιάζονταν κατά καιρούς σε νομάδες κτηνοτρόφους. Λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η περιοχή παραχωρήθηκε από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων σε οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο. Αργότερα, στο χωριό εγκαταστάθηκαν και μερικές βλαχόφωνες οικογένειες από την περιοχή των Χασίων. Διοικητικά, η Αετορράχη αποτέλεσε αρχικά οικισμό της κοινότητας Τσαριτσάνης. Μέχρι το 1997 υπαγόταν στην επαρχία Ελασσόνας ως κοινότητα του ομώνυμου δήμου, στον οποίο παρέμεινε παρά τις διοικητικές μεταβολές που επιβλήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω των προγραμμάτων Καποδίστριας και Καλλικράτης.

Πολιτισμός

Η Αετορράχη διαθέτει Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θεμελιώθηκε το 1986 και ολοκληρώθηκε χάρη σε συνεισφορές των κατοίκων του χωριού αλλά και φορέων και οργανισμών όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι τοπικές δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. Το κτίριο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 400 τ.μ., δανειστική βιβλιοθήκη, τα γραφεία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου κ.ά. Αξιοποιείται για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χοροεσπερίδες, διαλέξεις και άλλες πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Απογραφές πληθυσμού

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!