Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Δήμος Θεραπνών ήταν δήμος του νομού Λακωνίας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Σπάρτης. Βρισκόταν στην βόρεια και ανατολική μεριά του νομού. Ο δήμος αποτελούταν από 8 δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 261,7 τ.χλμ. και είχε συνολικό πληθυσμό 3.062 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 Μέσα στα όρια του πρώην Δήμου βρίσκεται η αρχαία Θεράπνη, το Παλάτι κατά πολλούς του Μενελάου και της Ελένης.

Διαίρεση

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς

Δ.δ. Γκοριτσάς [ 737 ] η Γκοριτσά [ 686 ] το Πολύδροσο [ 51 ] Δ.δ. Αγίων Αναργύρων -- οι Άγιοι Ανάργυροι [ 468 ] Δ.δ. Αγριάνων -- οι Αγριάνοι [ 164 ] Δ.δ. Καλλονής -- η Καλλονή [ 93 ] Δ.δ. Κεφαλά -- ο Κεφαλάς [ 346 ] Δ.δ. Πλατάνας [ 286 ] η Πλατάνα [ 220 ] το Ζαγάνο [ 66 ] Δ.δ. Σκούρας -- η Σκούρα [ 511 ] Δ.δ. Χρυσάφων [ 457 ] τα Χρύσαφα [ 445 ] η Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα [ 12 ]

Οικονομία

Η Οικονομία της περιοχής που καταλάμβανε ο πρώην Δήμος στηρίζεται στην γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Σημαντικό πόρο αποτελεί ο τουρισμός, καθώς και η υλοτομία. Το χωριό του Κεφαλά είναι πρώτο στην Λακωνία σε αριθμό Βιοκαλλιεργητών, ενώ η Γκοριτσά μαζί με την Ζούπενα συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη παραγωγή Ελιών Καλαμών στην Λακωνία. Το μέλι που βγαίνει είναι επίσης μοναδικό, ειδικά αυτό που συλλέγεται από έλατο και πεύκο το καλοκαίρι. Ο μελισσοκόμος που το διαθέτει επί τόπου (μέσα στο δάσος) είναι ο Σαράντος Πανάγος.

Δήμαρχοι Θεραπνών

Ο Δήμος ανασυστάθηκε το 1998, με πρώτο Δήμαρχο τον Σπύρο Φλώρο, που εξελέγη επίσης και την δεύτερη τετραετία. Ο τελευταίος δήμαρχος ήταν ο Γιάννης Ράλλης, αφού νίκησε με μεγάλη διαφορά τον προηγούμενο, λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην Γκοριτσά και την Ζούπενα από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την χρήση του νερού των Τσιντζίνων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Η ιστοσελίδα του Δήμου Θεραπνιακή Κίνηση Πολιτών

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!