Πληροφορίες
Η Κορυφή είναι ημιορεινό χωριό της Ηλείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η οποία βρίσκεται 12 χλμ. βόρεια της πόλης του Πύργου σε υψόμετρο 297 μέτρων. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου και έχει 246 μόνιμους κατοίκους συμπεριλαμβανομένης και της Μονής Φραγκοπηδήματος, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Γενικά στοιχεία
Η ιστορία του χωριού χάνεται στο βάθος των χρόνων, το 1860 ονομαζόταν Μαγουλιανίτες καθώς κατοικούσαν βοσκοί που τους χειμερινούς μήνες κατέβαζαν τα ζώα τους από τα Μαγούλιανα ορεινής Γορτυνίας. Η επόμενη ονομασία του χωριού είναι Κουκουβίτσα. Η ονομασία έχει σλάβικη ρίζα και στα ελληνικά σημαίνει καλή σκοπιά. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι το όνομα αυτό δόθηκε καθώς από τη θέση σκυλόβραχος και κάστρο μπορείς να εποπτεύσεις ολόκληρο των Ήλειο κάμπο. Την τελική του ονομασία, θα την λάβει το 1955 όπου θα μετονομαστεί σε Κορυφή. Αρχικά διοικητικά ανήκε στην Αμαλιάδα, αργότερα όμως μεταφέρθηκε στον Πύργο λόγο καλύτερης πρόσβασης. Στην Κοινότητα ανήκει χωροταξικά και η Μονή Φραγκοπηδήματος η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης.
Αξιοθέατα
Το κάστρο της Κορυφής ανακαλύφθηκε το 1909 από τον αρχαιολόγο Α.Σκιά και η ανασκαφή του ξεκίνησε το 2001. Το αρχαιότερο φρούριο έγινε γνωστό ως "Κάστρο της Κουκουβίτσας", είναι χτισμένο στην κορυφή δύο συνεχόμενων λοφίσκων και κατέχει στρατηγική θέση, αφού βρίσκεται σε ίση σχεδόν απόσταση από τις δύο μεγάλες πόλεις του νομού τον Πύργο και την Αμαλιάδα και έχει την εποπτεία του μεγαλύτερου μέρους που εκτεινόταν η αρχαία Ήλιδα. Το οχυρωματικό τείχος θα πρέπει να χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ, μετά την ήττα των Ήλειων από τους Σπαρτιάτες. Το τείχος χτισμένο από μεγάλους ορθογώνιους πυρόλιθους έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 86 μέτρων περίπου, ενώ το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 3 μέτρα. Η είσοδος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά όπου υπάρχει και το πρόπυλο μεταξύ δύο πύργων, ενώ τρίτος πύργος αποκαλύφθηκε νοτιοδυτικά του τείχους. Το κάστρο φαίνεται να αλώθηκε και καταστράφηκε από τους Ήλείους το 363 π.Χ.
Δημογραφικά στοιχεία
Η εξέλιξη αντίστοιχα του μόνιμου πληθυσμού της έδρας της Τοπικής Κοινότητας και της Μονής τον 21ο αιώνα είναι η εξής:
Σημειώσεις
Πανοραμική θέα: [1] Πολιτιστικός Σύλλογος: Άγιος Γεώργιος
Οδηγίες ταξιδιού από την Αθήνα στην Κορυφή
Μέσω Τρίπολης 306 χλμ [2]. Μέσω Πάτρας 312 χλμ [3].
Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Πύργος, 12 χλμ Αμαλιάδα, 22,3 χλμ Αρχαία Ολυμπία, 31 χλμ Κατάκολο, 23,6 χλμ Σκαφιδιά, 18,5 χλμ Αγ. Μαρίνα, 18,5 χλμ Σπιάτζα, 21,7 χλμ Κουρούτα, 22,2 χλμ Κατάκολο, 23,6 χλμ Καιάφας, 40,1 χλμ Νεδα, 65,7 χλμ