Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Το Παλατιανό είναι οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Γεωγραφικά - ιστορικά στοιχεία

Το Παλατιανό βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Δύσωρον (μέρος των Κρουσσίων) σε υψόμετρο 380 μέτρων. Το χωριό απέχει 17,5 χλμ. Β.-ΒΑ. της πόλης του Κιλκίς και 73,5 χλμ. Β. της Θεσσαλονίκης. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ανταλλαγή πληθυσμών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) εγκατέστησε 20 οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο.

Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού

Σε απόσταση 1,5 χλμ. βορειοδυτικά του χωριού και στους λόφους Τορτσέλι - Ασσάρ βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος τού Παλατιανού. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1961 και τα ευρήματα που βρέθηκαν φανερώνουν κατοίκηση της περιοχής από τον 10ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο αιώνα. Στον βόρειο λόφο έχουν βρεθεί τα ερείπια μεγάλης μακεδονικής πόλης από τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, που πιθανολογείται ότι είναι το αρχαίο "Ίωρον" της αρχαίας Κρηστωνίας. Στον νότιο εκτείνεται το νεκροταφείο του οικισμού. Οι ανασκαφές στο χώρο ξεκίνησαν το 1961 και έχουν φέρει στο φως μέχρι σήμερα τέσσερα σπουδαία αγάλματα, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς, κτίσματα, ναΐσκους και δύο οικείες.

Διοικητικά στοιχεία

Η παλιά ονομασία ήταν Σαραϊλή ή Σαραϊλί και έτσι αναφέρεται το 1919 στο ΦΕΚ 48Α-05/03/1919 να προσαρτάται στην κοινότητα Δογάντζης που τότε ανήκε στο νομό Θεσσαλονίκης. Το 1927 μετονομάζεται σε Παλατιανό και το 1934 αποσπάται στο νεοϊδρυθέντα νομό Κιλκίς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με το Γερακαριό αποτελούν την τοπική κοινότητα Γερακαρίου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Κρουσσών του δήμου Κιλκίς και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 42 κατοίκους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μια αρχαία πολιτεία στο Παλατιανό Κιλκίς από τον ιστότοπο https://www.archaiologia.gr Ο αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού σε googlemaps Ίωρον, μια αρχαία πόλις στο νομό Κιλκίς (Παλατιανό)

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!