Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Δοϊράνη είναι πεδινό χωριό του Δήμου Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία σε υψόμετρο 160 μέτρα.

Γεωγραφικά στοιχεία

Η Δοϊράνη βρίσκεται στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Το όνομά του οφείλεται στην ομώνυμη λίμνη, η οποία πιθανολογείται ότι ταυτίζεται με την αρχαία "λίμνη της Πρασιάς" που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Απέχει 23 χλμ. Β.-ΒΔ. από το Κιλκίς και 69 χλμ. Β. από τη Θεσσαλονίκη. Στην παραλία της λίμνης υπάρχουν αναψυκτήρια, γραφικές ψαροταβέρνες, παιδικές χαρές και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες. Στο χωριό λειτουργεί τελωνείο, γραφείο του ΕΟΤ και ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

Ιστορικά στοιχεία

Στην αρχαιότητα, στην περιοχή κατοικούσαν Δόβηρες Παίονες, απ' όπου και προέρχεται η ονομασία της λίμνης, ως λίμνη των Δοβήρων, Δοβηρανή λίμνη, και τελικά εκ παραφθοράς "Δοϊράνη". Στην περιοχή και την περίοδο του Β΄ Βαλκανικού πολέμου στις 23 Ιουνίου 1913, διεξήχθη η ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Την επόμενη μέρα από τη μάχη του Κιλκίς, ελληνικά στρατεύματα επιτέθηκαν εναντίον των βουλγαρικών και κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και την τότε κωμόπολη που αποτελούσε σημαντική βάση ανεφοδιασμού τους. Η λίμνη επίσης αποτέλεσε τη νοτιότερη γραμμή του Μακεδονικού μετώπου του Α’ παγκοσμίου πολέμου και η νότια ακτή της υπήρξε το θέατρο μιας ακόμη μάχης, αυτή τη φορά, μεταξύ των συμμαχικών ελληνικών και βρετανικών στρατευμάτων, που επιτέθηκαν από το νότο και των βουλγαρικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ανατολικά της λίμνης. Σήμερα, σε ένα λόφο μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της λίμνης, υπάρχει ένα μνημείο για τη μάχη και δύο νεκροταφεία για τους Έλληνες και Βρετανούς στρατιώτες.

Ονομασία - διοικητικά στοιχεία

Το χωριό αναφέρεται το 1919, στο ΦΕΚ 167Α-30/07/1919 με την ονομασία «Σιδηροδρομικός Σταθμός Δοϊράνης» να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Σουρλόβου (Αμαράντων), που ανήκε στο νομό Θεσσαλονίκης. Το 1934 προσαρτήθηκε στον νεοϊδρυθέντα νομό Κιλκίς και το 1940 το όνομά του διορθώθηκε σε Δοϊράνη. Το 1997 ορίσθηκε έδρα του ομώνυμου δήμου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με το Δροσάτο και την Κορυφή αποτελούν την τοπική κοινότητα Δροσάτου που ανήκει στη δημοτική ενότητα Δοϊράνης του δήμου Κιλκίς και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 83 κατοίκους.

Αξιοθέατα

Στο χωριό υπάρχει το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Δοϊράνης με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το «Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της λίμνης. Στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής εξωτερικά αλλά εσωτερικά διαθέτει σύγχρονες εκθέσεις με οθόνες, φωτογραφίες των πτηνών και των φυτών, χάρτες που αφορούν στους υπάρχοντες υδροβιότοπους στον ελλαδικό χώρο καθώς και θεματικές ενότητες για τη χλωρίδα, την πανίδα και για τη ζωή των ψαράδων της ευρύτερης περιοχής. Βορειοανατολικά του χωριού και δίπλα στις όχθες της λίμνης, στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα», υπάρχει παραλίμνιο δάσος από βελανιδιές, πλατάνια και φράξους, το οποίο από το 2009 έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Ολόκληρη η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιότοπο που έχει χαρακτηριστεί βιότοπος Natura και περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών. Επί της συνοριακής γραμμής στο στρατιωτικό φυλάκιο Δοϊράνης βρίσκεται ο ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που βρίσκεται υπό τη μέριμνα της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου. Ο πρώην σιδηροδρομικός σταθμός της Δοϊράνης.

Πρόσωπα

Γιάννης Γρόσης, τραγουδιστής

Δείτε ακόμη

Λίμνη Δοϊράνη Παλαιά Δοϊράνη, η βυζαντινή Πολυανή, ιστορική κωμόπολη με δυναμικό ελληνικό στοιχείο έως τις αρχές του 20ού αι., και σήμερα ανήκει στην πΓΔΜ.

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!