Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Ο Στρινύλας είναι ορεινός οικισμός 38 κατοίκων (απογραφή 2011), σε υψόμετρο 680 μέτρων περίπου, στα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας, λίγο πριν την κορυφή του όρους Παντοκράτορας. Είναι ο οικισμός με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Κέρκυρα, αν εξαιρέσουμε το εγκαταλειμμένο Πέραμα, που είναι σε 700 μέτρα υψόμετρο. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά της Κέρκυρας στην αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών και στο ορεινό αναζωογονητικό κλίμα του με την πλούσια βλάστηση της περιοχής. Απέχει περίπου 28 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και περίπου 5,2 χλμ από την κορυφή του Παντοκράτορα, όπου είναι κτισμένο και το μοναστήρι του «Υψηλού Παντοκράτορα». Μαζί με τους οικισμούς Δροσερή (24 κ.), Ερίβα (26 κ.), Πέραμα (0 κ.) και Πετάλεια (121 κ.) αποτελούν την τοπική κοινότητα Πεταλείας (209 κ.) της δημοτικής ενότητας Θιναλίου του δήμου Κέρκυρας.

Ονομασία

Ορθογραφία του ονόματος

Τη γραφή «ο Στρινύλας» την συναντάμε στις απογραφές των τελευταίων δεκαετιών (από 1940), στους σύγχρονους χάρτες, όπως και στις πινακίδες στους δρόμους της Κέρκυρας. Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης τον αναφέρει ως «Στρενίλλας», βασισμένη στο «ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912». Πολύ παλαιότερα στο «ΦΕΚ 9Α - 28/01/1866» αναφέρεται ως «Στρινίλας». Στις απογραφές 1879, 1889 ως «Στρενῆλλα», ενώ στις απογραφές 1896, 1907, 1920,, 1928 ως «Στρενίλλας».

Ετυμολογία του ονόματος

Στην ορεινή περιοχή του Στρινύλα αφθονούν οι σκληρές, μεγάλης αντοχής πέτρες από τις οποίες είναι κτισμένα τα οικήματα του χωριού. Οι πέτρες αυτές στην τοπική διάλεκτο λέγονται «στρινάρια», μια λέξη που ενδεχομένως προέρχεται από την αρχαία λέξη «στρηνής» που σημαίνει τραχύς, σκληρός και πιθανολογείται ότι από εκεί προέρχεται το όνομα του χωριού. Ενδέχεται η λέξη «στρινάρια» να είναι παραφθορά της λέξης «στουρνάρια»

Γενικά

Οι αμπελουργοί του χωριού παράγουν κυρίως μοσχάτο σταφύλι από όπου φτιάχνονται υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά, που τα χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερη αρωματική γεύση. Χαρακτηριστική είναι η πλατεία του χωριού που καλύπτεται από την σκιά μιας τεράστιας αιωνόβιας φτελιάς. Το χωριό έχει πανηγύρι στις 5-6 Αυγούστου στην εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρας.

Πληθυσμιακή εξέλιξη

Για τα έτη από 1866 έως και 1991 η απογραφή αναφέρεται σε πραγματικό πληθυσμό και για τα 2001 και 2011 σε μόνιμο.

Διοικητικές μεταβολές

Το 1866, ο οικισμός Στρινίλα με πληθυσμό 802 κατοίκους, προσαρτάται στο νεοσύστατο δήμο Β΄ τάξεως των Ακρωρείων (με 2363 κατοίκους) και έδρα τον οικισμό Επίσκεψις (535 κ.). Ο δήμος Ακρωρείων, μαζί με άλλους 9 δήμους, υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Όρους του νομού Κέρκυρας. Το 1869, οι 19 δήμοι της επαρχίας Κέρκυρας μειώνονται σε 10 και ο δήμος Ακρωρείων καταργείται. Ο οικισμός Στρινίλα προσαρτάται στο δήμο Β΄ τάξεως των Κασσωπαίων (4390 κ.) με έδρα τον οικισμό Περίθεια. Το 1891, καταργείται η επαρχία του Όρους, οπότε ο οικισμός, όπως και ο δήμος Κασσωπαίων υπάγονται στην επαρχία Κερκύρας του νομού Κερκύρας. Το 1912, ο οικισμός μετονομάζεται σε «Στρενίλλας». Το ίδιο έτος, αποφασίζεται οι οικισμοί που έχουν πάνω από 300 κατοίκους και σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης, να αποτελέσουν αυτοτελείς κοινότητες. Οπότε οι δήμοι όπως ο δήμος Κασσωπαίων καταργούνται και αντικαθίστανται από πολλές μικρότερες κοινότητες. Για το λόγο αυτό, οικισμός Στρενίλλας προσαρτάται στη νεοϊδρυθείσα κοινότητα Πετάλειας με έδρα τον οικισμό Πετάλεια (που μέχρι το 1940, ονομαζόταν και Πεσάλεια). Το 1989, η κοινότητα Πεταλείας μαζί με τις κοινότητες Αγίου Παντελεήμονος, Λαυκίου, Περιθείας, Επισκέψεως, Λουτσών και Σφακερών συνενώνονται για να αποτελέσουν τον δήμο Θιναλίου με έδρα τον οικισμό Αχαράβη. Ο οικισμός υπάγεται στο δήμο Θιναλίου. Το 2010, με την εφαρμογή του προγραμματος Καλλικράτης (νόμος 3852/2010), ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Θιναλίου, ο οποίος καταργείται και προσαρτάται στο δήμο Κέρκυρας. Σήμερα ο οικισμός μαζί με τους οικισμούς Δροσερή (24 κ.), Ερίβα (26 κ.), Πέραμα (0 κ.) και Πετάλεια (121 κ.) αποτελούν την τοπική κοινότητα Πεταλείας (209 κ.) της δημοτικής ενότητας Θιναλίου του δήμου Κέρκυρας.

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!