Πληροφορίες
Η Πετάλεια είναι ορεινός οικισμός 121 κατοίκων (απογραφή 2011), σε υψόμετρο 650 μέτρων περίπου, στα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας, στις πλαγιές και δυτικά της κορυφής του όρους Παντοκράτορας. Απέχει περίπου 28 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και περίπου 5,2 χλμ από την κορυφή του Παντοκράτορα, όπου είναι κτισμένο και το μοναστήρι του «Υψηλού Παντοκράτορα». Μαζί με τους οικισμούς Δροσερή (24 κ.), Ερίβα (26 κ.), Πέραμα (0 κ.) και Στρινύλα (38 κ.) αποτελούν την τοπική κοινότητα Πεταλείας (209 κ.) της δημοτικής ενότητας Θιναλίου του δήμου Κέρκυρας.
Ονομασία
Πιθανολογείται ότι το όνομα της έχει προκύψει λόγο του ότι έχει κτιστεί μέσα σε ένα πέταλο βουνών ώστε να είναι αθέατη στους πειρατές.
Γενικά
Είναι ένας από τους πολλούς παλιούς παραδοσιακούς οικισμούς της νήσου, που κτίστηκαν σε υψόμετρο, μακρυά από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών. Στην περιοχή, αν και ορεινή, καλλιεργούνται ελιές καθώς και σημαντικές καλλιέργιες σε κουμ κουάτ. Άλλα προϊόντα, σε πιο περιορισμένη παραγωγή, είναι το κρασί, τα καρύδια και τα εσπεριδοειδή. Γύρω από το χωριό υπήρχαν κάποτε δάση με βελανιδιές που όμως χρησιμοποιήθηκαν για ξυλεία ναυπήγησης, πρώτα από τους Ενετούς και αργότερα από τους Γάλλους. Στον οικισμό υπάρχει το οίκημα του παλιού δημοτικού σχολείου που λειτούργησε από το 1911 μέχρι το 1991.
Απογραφές
Πληθυσμιακή εξέλιξη
Για τα έτη από 1907 έως και 1991 η απογραφή αναφέρεται σε πραγματικό πληθυσμό και για τα 2001 και 2011 σε μόνιμο.
Άλλα στοιχεία
Απογραφή 2011. Η τοπική κοινότητα εκτείνεται σε 13,126 τ.χλμ. Απογραφή 2001. Το δημοτικό διαμέρισμα εκτεινόταν σε 13,627 τ.χλμ.
Διοικητικές μεταβολές
Το 1907, κατά την απογραφή, ο οικισμός με την τότε ονομασία Πεσάλεια και πληθυσμό 431 κατοίκους (218 άρρενες και 213 θύλεις), προσαρτάται στο δήμο Κασσωπαίων (με 6706 κατοίκους) και έδρα τον οικισμό Περίθεια (1052 κ.), οποίος από το 1891 υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Κέρκυρας του νομού Κέρκυρας. Το 1912, ο οικισμός χρησιμοποιεί και την ονομασία Πετάλεια. Το ίδιο έτος, αποφασίζεται οι οικισμοί που έχουν πάνω από 300 κατοίκους και σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης, να αποτελέσουν αυτοτελείς κοινότητες. Οπότε οι δήμοι όπως ο δήμος Κασσωπαίων καταργούνται και αντικαθίστανται από πολλές μικρότερες κοινότητες. Για το λόγο αυτό, ο οικισμός ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Πεσάλειας ή Πετάλειας. Το 1940, κατά την απογραφή, ο οικισμός ονομάζεται Πετάλεια, την ονομασία που έχει μέχρι σήμερα. Το 1961, κατά την απογραφή, αναγνωρίζονται οι οικισμοί Λούστρα (η σημερινή Δροσερή) και Σαλιβανάμπελα (το σημερινό εγκαταλειμμένο χωριό Πέραμα) και προσαρτώνται στην κοινότητα της Πετάλειας. Το 1989, η κοινότητα Πεταλείας μαζί με τις κοινότητες Αγίου Παντελεήμονος, Λαυκίου, Περιθείας, Επισκέψεως, Λουτσών και Σφακερών συνενώνονται για να αποτελέσουν τον δήμο Θιναλίου με έδρα τον οικισμό Αχαράβη. Ο οικισμός υπάγεται στο δήμο Θιναλίου. Το 2010, με την εφαρμογή του προγραμματος Καλλικράτης (νόμος 3852/2010), ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Θιναλίου, ο οποίος καταργείται και προσαρτάται στο δήμο Κέρκυρας. Σήμερα ο οικισμός μαζί με τους οικισμούς Δροσερή (24 κ.), Ερίβα (26 κ.), Πέραμα (0 κ.) και Στρινύλα (38 κ.) αποτελούν την τοπική κοινότητα Πεταλείας (209 κ.) της δημοτικής ενότητας Θιναλίου του δήμου Κέρκυρας.
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
«Ζωντανή μετάδοση καιρικών συνθηκών της Πετάλειας» & η Ορεινή Πετάλεια, live από τις κάμερα του Μ/Σ και σε livestream από το https://www.meteolive.gr/p/petaleia.html] από τον ιδιωτικό μετεωρολογικό σταθμό του Νικόλαου Βλάχου. Ο ιστότοπος περιέχει επίσης πολλές πληροφορίες για την περιοχή.