Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Οι Λιαπάδες είναι πεδινή κωμόπολη της Κέρκυρας σε υψόμετρο 120 μέτρα.

Γεωγραφία - Αξιοθέατα

Οι Λιαπάδες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού προς τα βόρεια και σε απόσταση 20 χλμ. ΒΔ. της πόλης της Κέρκυρας. Είναι κτισμένοι σε κατάφυτη περιοχή μόλις 2 χλμ. από τη θάλασσα και τη Γέφυρα την κύρια παραλία του χωριού και αποτελούνται από το παλιό και νέο τμήμα. Το παλιό είναι ένας από τους 830 περίπου παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα, έτσι όπως έχουν χαρακτηριστεί με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και χαρακτηρίζεται "αξιόλογος ως προς το βαθμό προστασίας, στάσιμος ως προς τη δυναμικότητα, συνεκτικός ως προς το βαθμό διασποράς και μεγάλος ως προς το μέγεθός του". Το νέο τμήμα του χωριού, πιο κοντά στην παραλία, είναι προσανατολισμένο προς τον τουρισμό με οικογενειακά ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα. Η κύρια παραλία των Λιαπάδων (Γέφυρα) είναι αμμώδης με χαλίκια και βότσαλα, μπλε και διαφανή νερά ενώ στους γύρω βράχους υπάρχουν θαλάσσια σπήλαια. Διαθέτει οργανωμένη παραλία με beach bars και θαλάσσια σπορ. Αξιοθέατα είναι η κεντρική πλατεία του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, η ενοριακή εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας του 16ου αιώνα, με όμορφο καμπαναριό, αγιογραφίες και παλιές εικόνες και το παλιό Δημοτικό Σχολείο που έχει χαρακτηριστεί από το 2004 ως μνημείο γιατί "αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα με ενδιαφέροντα και αξιόλογα νεοκλασσικά στοιχεία και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων του οικισμού".

Ετυμολογία του ονόματος

Η ονομασία του χωριού, σύμφωνα με ιστορικούς, προήλθε από τους πρώτους κατοίκους του, για τους οποίους υπάρχουν δυο διαφορετικές απόψεις, οι οποίες έχουν η κάθε μια τη δική της βάση. Το χωριό Λιαπάδες έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό που διχάζει τους ιστοριογράφους είναι ποιοι είναι οι ιδρυτές του χωριού. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Χάρι Παρτς έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πως το χωριό ίδρυσαν Λιάπηδες, κάτοικοι του Λιάμπεση, χώρας τον Ακροκεραύνιων. Άλλοι μεγάλοι ιστοριογράφοι όπως ο Κολλάς και ο Κάρολος Κλήμης και άλλοι υποστηρίζουν πως κατά τη Βυζαντινή περίοδο μια μικρή ομάδα θαλασσινών αποφάσισαν να εγκατασταθούν στη στεριά, και την εποχή εκείνη να ονομάζονται Αλίπακτοι, εξ ου και η περιοχή που κατέπλευσαν αρχικά λέγεται Αλίπα (το σημερινό λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας). Οι Αλίπακτοι όπως ονομάζονται στη συνέχεια μετακόμισαν στη σημερινή τοποθεσία του χωριού. Σε συνδυασμό με την τοπική διάλεκτο το χωριό ονομάστηκε Λιαπάδες.

Διοικητικά

Οι Λιαπάδες ως οικισμός αναφέρονται επίσημα, μετά την ένωση των Επτανήσων, το 1886 στο ΦΕΚ 9Α - 28/01/1866 όταν προσαρτήθηκαν στον τότε δήμο Επιλιμνίων. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Λιαπάδων. Το 1919 με το ΦΕΚ 43Α - 09/03/2019 αποσπάται από το δήμο Κερκυραίων και προσαρτάται στον νεοϊδρυθέντα δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τη Γέφυρα αποτελούν την τοπική κοινότητα Λιαπάδων που ανήκει στη δημοτική ενότητα Παλαιοκαστριτών του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 931 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 879.

Παραπομπές

Φωτογραφίες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

liapadescorfu.blogspot.com - Πληροφορίες για το χωριό liapadesvillage.blogspot.com - Πληροφορίες για το χωριό liapadeshistory.blogspot.com - Πληροφορίες για το χωριό Λιαπάδες Κέρκυρας: Μια ιστορική αναδρομή από τον ιστότοπο https://www.corfuhistory.eu Ένα καταφύγιο διάσωσης των Όνων της Κέρκυρας στους Λιαπάδες Οι εκκλησιές του χωριού από το http://liapadescorfu.blogspot.com

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!