Πληροφορίες
Τα Κομποθεκράτα είναι χωριό της Κεφαλονιάς, νότια του Αργοστολίου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχουν 449 κατοίκους. Απέχουν από το Αργοστόλι 6 χιλιόμετρα, του οποίου αποτελεί προάστιο. Έχει θέα προς τον κόλπο του Αργοστολίου και το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Αρχαίοι τάφοι
Στη θέση «Φουντιέρα» ή «Μπαμπάνια» ανασκάφηκε συστάδα τάφων της πρώιμης ελληνιστικής εποχής, εκ των οποίων ο ένας ήταν ανέπαφος και περιείχε διπλή ταφή ανδρός και γυναικός. Επί του τάφου είχαν τοποθετηθεί αγγεία. Κατά το έτος 1960, μετά από λαθρανασκαφή στη θέση Φουντιέρα, ο Έφορος Βασίλειος Καλλιπολίτης στο πλαίσιο των ερευνών του στην Κεφαλονιά για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας προέβη σε ανασκαφή προς διάσωση των αρχαιοτήτων και έφερε στο φως τρεις κιβωτιόσχημους τάφους, ένας εκ των οποίων ήταν ασύλητος. Δοκιμαστικές τομές κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής της αρμόδιας Εφορείας, που έλαβε χώρα το 1990 στο ίδιο οικόπεδο, απεκάλυψαν ακόμη τρεις λακκοειδείς τάφους με ελάχιστη κεραμική. Εσωτερικά ο ασύλητος ορθογώνιος τάφος (διαστάσεις 1,80x0,75 μ.· βάθος 0,80 μ.) ήταν επενδυμένος με τέσσερις ασβεστολιθικές πλάκες και καλυπτόταν από λίθινο σαγματοειδές κάλυμμα αποτελούμενο από δύο τεμάχια. Στο τάφο βρέθηκαν δύο σκελετοί, άνδρα και γυναίκας, ενώ τα λιτά κτερίσματα αποτελούνταν από μία χάλκινη περόνη, λεπίδα μαχαιριού από σίδηρο και μία αρυβαλλοειδή λήκυθο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση πάνω στην καλυπτήρια πλάκα τεσσάρων αμφορέων (δύο με βάση και δύο οξυπύθμενων), ενός κανθάρου καθώς και λύχνου που βρέθηκε στο εσωτερικό ενός αμφορέα. Επιπλέον, αργοί λίθοι είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του καλύμματος. Η κεραμική και το σύνολο των τάφων χρονολογούνται με ασφάλεια στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα.
Παραπομπές
Βιβλιογραφία
Έργον 1960, 116-117. Β. Καλλιπολίτης, Ανασκαφαί εν Κεφαλληνία, ΠΑΕ 1960, 134-135. Α. Σωτηρίου, ΑΔ 45, 1990 (1996) Β1, Χρον., 144-145. K. Randsborg (επιμ.), Kephallénia. Archaeology & History. The Ancient Greek Cities II, ActaArch Supplementa 12 (København 2002), 55, αρ. L35.