Πληροφορίες
Για τον συνώνυμο οικισμό της Κεφαλονιάς δείτε: Αντιπάτα Πυλαρέων Κεφαλονιάς
Τα Αντιπάτα (Αντυπάτα για τους ντόπιους) είναι χωριό της Κεφαλονιάς. Διοικητικά είναι έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας (τέως δήμου) Ερίσου, του δήμου Σάμης, της περιφερειακής ενότητας Κεφαλληνίας, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, καθώς και των μεταβολών που ακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα.. Πριν το σχέδιο Καποδίστριας και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκε στην επαρχία Σάμης του νομού Κεφαλληνίας, στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ιονίων Νήσων.
Γεωγραφία
Τα Αντιπάτα είναι πεδινό χωριό της βόρειας Κεφαλονιάς, στο απώτατο άκρο της χερσονήσου της Σάμης, δυτικά του Φισκάρδου και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 125. Το χωριό απέχει 46 χλμ. περίπου Β. ΒΑ. του Αργοστολίου.
Τοπική κοινότητα
Η τοπική κοινότητα Αντιπάτων Ερίσου είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός πεδινός οικισμός, με έκταση 5,949 χμ² (2011). Περιλαμβάνει και τους οικισμούς Γερμενάτα και Ψιλιθριάς.
Πληθυσμός
(σε παρένθεση ο πληθυσμός της τοπικής κοινότητας)
Διοικητικές μεταβολές
Ο οικισμός αναγνωρίστηκε το 1879 ως Αντυπάτα και προσαρτήθηκε στον δήμο Δολιχίου του νομού Κεφαλληνίας. Το 1931 ο οικισμός ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας και το 1940 η ονομασία του διορθώθηκε σε Αντιπάτα. Με το ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997 αποσπάστηκε από την κοινότητα Αντιπάτων Ερίσου και προσαρτήθηκε στον δήμο Ερίσου. Με το ΦΕΚ 87Α – 07/06/2010 αποσπάστηκε από τον δήμο Ερίσου και προσαρτήθηκε στον δήμο Κεφαλονιάς. Με το ΦΕΚ 43Α – 09/03/2019 αποσπάστηκε από τον δήμο Κεφαλονιάς και προσαρτήθηκε στον δήμο Σάμης.
Ιστορικά στοιχεία
Στα Αντιπάτα Ερίσου υπάρχουν παλαιές κατοικίες άνω των 300 ετών, καθώς βρίσκονται σε περιοχή που δεν ισοπέδωσε ο καταστροφικός σεισμός του 1953. Επίσης, υπάρχουν πολλές μοντέρνες κατοικίες, επηρεασμένες απο ξένη αρχιτεκτονική, καθώς πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει μετανάστες στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Αξιοθέατα και διατηρητέα
Το κτήριο και η αποθήκη ιδιοκτησίας κληρονόμων Σπυρίδωνα Μεταξά, που αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής της προσεισμικής Κεφαλονιάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην περιοχή. Το κτήριο έχει αξιόλογες οροφογραφίες στον όροφο που αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες της καλλιτεχνικής τοπικής παράδοσης στη συγκεκριμένη εποχή. Έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία Το κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου (θεμελιώθηκε το 1930 https://liksouri.reasonablegraph.org/archive/item/6925?lang=el) Η εκκλησία της Ανάστασης στην κεντρική πλατεία του οικισμού (ανεγέρθηκε το 1934 (https://liksouri.reasonablegraph.org/archive/item/6920?lang=el) Η παραλία «Δαφνούδι» βόρεια του οικισμού
Παραπομπές
Πηγές
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1981, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, εκδ. 1963 (ΠΛ) Οργανισμός εκδόσεων «Ελλάδα», χάρτες (εκδ. Βαρελάς) Περιοδικό «Διακοπές», εκδ. Δ.Ο.Λ., 2010 Χάρτες «ROAD» (Κεφαλονιά-Ιθάκη 1:70.000) eetaa.gr