Πληροφορίες
Η Δρακότρυπα είναι χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Απέχει 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα. Γνωστό από πολλούς αιώνες με το όνομα Σκλάταινα, υπήρξε η πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (16ος αιώνας) και η έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιίας καθ'όλη σχεδόν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ένας οικισμός του εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες. Επίσης η Δρακότρυπα αποτελεί τον τόπο καταγωγής για τέσσερις πρωταθλητές: τον Δημοσθένη Ταμπάκο, χρυσό Ολυμπιονίκη στους κρίκους, την Εύη Ταμπάκη, παγκόσμια πρωταθλήτρια στη ρυθμική γυμναστική, τη Χριστίνα Ταμπάκη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 100 μέτρα με εμπόδια και την Αθηνά Παπασωτηρίου, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο έπταθλο. Οι σημερινοί κάτοικοι της Δρακότρυπας κατάγονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την περιοχή των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας και συγκεκριμένα από την Μπλίσ(δ)γιανη (σημ. Λαγκάδα). Ήταν τεχνίτες πέτρας (κούδαροι) και χρησιμοποιούσαν μια συνθηματική γλώσσα, τα μαστόρικα (κουδαρίτικα), για να συνεννοούνται στη δουλειά τους, όπως και στα περισσότερα μαστοροχώρια της Ηπείρου. Σε υψόμετρο 800 μέτρων με θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και της Καραβούλας, σώζεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων, το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Χτίστηκε το 1743 και εικονογραφήθηκε το 1758 από τον ζωγράφο Θεόδωρο, ιερέα από την Αγιά Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια με τις προσφορές και τη φροντίδα των κατοίκων του χωριού χτίστηκαν βοηθητικά οικήματα στα οποία διαμένουν δύο μοναχές. Κατά την Τουρκοκρατία πέρασαν από αυτό σπουδαίοι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Της ίδιας εποχής με το μοναστήρι είναι και η εκκλησία του Αη-Γιάννη του Προδρόμου (1741). Το χωριό χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και περιβάλλεται από ελατόδασος, ενώ υπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά και το σπήλαιο "δρακότρυπα" στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του χωριού. Στο χωριό λειτουργεί όλο το χρόνο βιβλιοθήκη και βρίσκεται υπό κατασκευή μουσείο με εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα. Πανηγύρια διοργανώνονται στην γιορτή του Αγ. Πνεύματος, στη γιορτή του Αγ. Κυρίλλου στο συνοικισμό Τρυγόνα με τη συμμετοχή τοπικών ορχηστρών (κλαρίνα) και θρησκευτική πανήγυρη την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στην τοπική γιορτή του Αγ. Διονυσίου με προσφορά φαγητού.
Πληθυσμός
Ακολουθεί η πορεία του πληθυσμού σύμφωνα με τις απογραφές:
Διοικητικές μεταβολές
Η κοινότητα συστάθηκε με την ονομασία Κοινότητας Σκλαταίνης Καρδίτσης Τρικκάλων, με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912. Η Σκλάταινα ορίστηκε έδρα της νεοσύστατης κοινότητας. Στις 22 Δεκεμβρίου 1927 ο οικισμός μετονομάστηκε από Σκλάταινα σε Δρακότρυπα.Η κοινότητα επίσης μετονομάστηκε σε Κοινότητα Δρακότρυπας Τρικκάλων. Η κοινότητα αποσπάστηκε από τον νομό Τρικκάλων και υπήχθη στον νομό Καρδίτσης το 1940, λειτουργώντας ως την κατάργησή της, το 1998. Σήμερα υπάγεται στον δήμο Μουζακίου.
Διατελέσαντες πρόεδροι της κοινότητας
Το 1975 στις πρώτες εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση πρόεδρος της Κοινότητας εξελέγη ο Δημήτριος Χαρίσης. Τελευταίος πρόεδρος εξελέγη το 1994 ο Τηλέμαχος Τάτσης. Όλες οι εκλογές έγιναν σε έναν γύρο. Αναλυτικά, οι πρόεδροι της κοινότητας ήταν οι εξής:
Αθλητισμός
Η Δρακότρυπα αποτελεί τον τόπο καταγωγής για τέσσερις πρωταθλητές: το Δημοσθένη Ταμπάκο, Ολυμπιονίκη στους κρίκους, την Εύη Ταμπάκη, παγκόσμια πρωταθλήτρια στη ρυθμική γυμναστική, τη Χριστίνα Ταμπάκη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 100 μέτρα με εμπόδια και την Αθηνά Παπασωτηρίου, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο έπταθλο.