Πληροφορίες
Ο Κακόβατος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Αρταίων με 58 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), στον κάμπο της Άρτας και απέχει από την πόλη περίπου 14 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καποδίστρια, ο Κακόβατος υπήρξε μέχρι το τέλος του 2010, οικισμός του νεοσύστατου Δήμου Φιλοθέης με έδρα τις Χαλκιάδες.Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση που προβλέπει το Σχέδιο Καλλικράτης, ο Κακόβατος εντάχθηκε στο Δήμο Αρταίων. Ο Κακόβατος μαζί με το χωριό Καλόβατος αποτελούν την τοπική κοινότητα Καλοβάτου με συνολικό πληθυσμό 642 κατοίκους.
Ιστορία
Με βάση την εργασία του Κων.Διαμαντή με τίτλο «Η Άρτα και τα περίχωρα αυτής κατά τους χρόνους της επανάστασης», ο Κακόβατος ήταν ένας μικρός οικισμός με 15 οικογένειες την περίοδο που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στο έργο του «Χρονογραφία της Ηπείρου» μας ενημερώνει ότι, με βάση τον κατάλογο της απογραφής του 1845, ο Κακόβατος ήταν ιδιόκτητο χωριό, υπαγόταν στο τμήμα Ιωαννίνων και κατοικούσαν 28 χριστιανικές οικογένειες. Εξίσου αξιόλογη πηγή είναι το «Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης & Πρεβέζης» (εκδ.1884) του Σεραφείμ Ξενόπουλου, μητροπολίτη Άρτας. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, στον Κακόβατο ζούσαν μέχρι το 1845 αρκετοί Χριστιανοί και Οθωμανοί αγρότες αλλά για άγνωστο λόγο εγκατέλειψαν την περιοχή. Ο Μητροπολίτης Άρτας αναφέρει επίσης την ύπαρξη ενός ιερού ναού σε μια γραφική τοποθεσία όπου δέσποζαν πανύψηλα δέντρα και ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή και ιερουργούσαν ιερείς από το χωριό Χαλκιάδες. Ο Σεραφείμ Ξενόπουλος μας πληροφορεί επίσης ότι οι κάτοικοι των χωριών Καλόβατος και Χαλκιάδες καλλιεργούσαν τις αγροτικές εκτάσεις που βρισκόταν κοντά στον Κακόβατο και εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας στο χωριό διέμεναν σποραδικά περίπου 30 οικογένειες και ο πληθυσμός αυτός αυξανόταν τον χειμώνα με την κάθοδο των Βλάχων από τα ορεινά για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 λαμβάνει χώρα η διανομή γης σε Βλάχους από το Συρράκο Ιωαννίνων και το Βαθύπεδο Ιωαννίνων στην περιοχή του Κακοβάτου, του Πολυδρόσου και της Παλαιοσκαμιάς και ακολουθεί η μόνιμη εγκαταστασή των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Η αναγνώριση του οικισμού και η προσάρτηση του στην κοινότητα Καλοβάτου έγινε το 1961 και ο οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά στα στατιστικά στοιχεία της απογραφής του 1961, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ B' 16 - 19.01.1962 και μας γνωστοποιούν ότι ο πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν σε 147 κατοίκους.
Δημογραφικά στοιχεία
Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 58 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011), εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την απογραφή του 2001, όπου ο πληθυσμός ανερχόταν στους 87 κατοίκους. Οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις, αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα.
Τοποθεσία και Πρόσβαση
Ο Κακόβατος γειτνιάζει με άλλα χώρια όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Ράχη, ο Καλόβατος, τα Δοκίμια, το Βαθύπεδο, η Νέα Κερασούντα και απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο. Συνδέεται οδικώς με την Άρτα μέσω της Επαρχιακής οδού Νέας Φιλιππιάδας-Σαλαώρας. Τον οικισμό εξυπηρετεί η γραμμή Άρτα-Άγιος Σπυρίδωνας, του Αστικού ΚΤΕΛ Άρτας.
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Δήμος Αρταίων Περιφερειακή Ενότητα Άρτας