Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Το Πολύστυλο, έως το 1926 γνωστό ως Μπουλούσκα, Μπολούσκα ή Μπουλούστρα, είναι χωριό του Δήμου Καβάλας, της ομώνυμης περιφερειακής Ενότητας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η δημοτική κοινότητα Πολύστυλου, που περιλαμβάνει και τους οικισμούς Δάτο και Μικροχώρι, είχε 791 κατοίκους, από 820 το 2011 (εκ των οποίων οι 420 στο Πολύστυλο). Βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρων και απέχει 10 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Πληροφορίες

Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο (πρώην δημοτικό σχολείο) και λαογραφικό μουσείο, τα οποία είναι ενσωματωμένα στο ίδιο κτίριο. Ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για περιβαλλοντικά προγράμματα και σχολικές εκδρομές. Στην τοπική κοινότητα Πολυστύλου ανήκουν επίσης τα χωριά Δάτο και Μικροχώρι. Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος και Αγίων Πέντε Μαρτύρων Πολυστύλου, φυλάσσονται τα Χαριτόβρυτα Σκηνώματα των Αγίων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου.

Ιστορικά στοιχεία

Η ονομασία του οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό αρχαίων μαρμάρινων στύλων (κιόνων), που βρέθηκαν στη περιοχή και πλέον βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού. Ευρήματα αποδεικνύουν, ότι έχει κατοικηθεί ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων. Ίσως να αποτελούσε μέρος της πόλεως των Φιλίππων. Τον 19ο αιώνα στην περιοχή υπήρχε μεγάλο κτήμα γνωστό ως κτήμα της Μπουλούτσκας ή Μπουλούστρας, όπου κατοικούσαν οι εργάτες του, πιθανότατα ελληνικής καταγωγής. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, στο Πολύστυλο εγκαταστάθηκαν 49 οικογένειες προσφύγων. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν καθαρά προσφυγικό οικισμό, κυρίως Θρακιωτών. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας εντάχθηκε στο δήμο Φιλίππων και παλαιότερα υπαγόταν στην κοινότητα Αμυγδαλεώνος, μέχρι το 1949, όταν και αποσπάστηκε από την κοινότητα αυτή και υπάχθηκε στην κοινότητα Πολύστυλο, της οποίας ορίστηκε έδρα.

Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες

Το Πολύστυλο, αποτελεί ένα ακόμα προσφυγοχώρι. Οι κάτοικοί του προήλθαν, κατά το ήμισυ από την Ανατολική Θράκη, και οι λοιποί από την Μικρά Ασία. Φθάνοντας στην Ελλάδα, πρόσφυγες από τα Σήμαντρα (Σεμέντερε) Καππαδοκίας (Καραμανλήδες - Σεμενδριώτες), μεταφέροντας τα τίμια λείψανα των αγίων ενδόξων Πέντε Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, αρχικά διέμειναν (από το 1924) στα Κόκκαλα, ένα ορεινό χωριό της Καβάλας και το 1944, λόγω λεηλασίας των Βουλγάρων, το εγκατέλειψαν, κατέβηκαν στον κάμπο των Φιλίππων και εγκαταστάθηκαν στο Πολύστυλο. Η Μνήμη των Αγίων Πέντε Μαρτύρων τιμάται στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ η λιτανεία (Περιφορά) των ιερών λειψάνων τους, πραγματοποιείται στους δρόμους του χωριού κάθε χρόνο της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), δηλαδή πέντε ημέρες μετά από το Πάσχα. Επιπρόσθετα, κάθε παραμονή του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή της Πεντηκοστής απόγευμα) οργανώνεται πανηγύρι λόγω του εορτάζοντος ναού της Αγίας Τριάδος στην αυλή του σχολείου με φαΐ, ποτό και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυστύλου και συλλόγους γειτονικών χωριών ή και από την πόλη της Καβάλας.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

https://www.impantokratoros.gr/agioi_pente_martyres.el.aspx Αρχειοθετήθηκε 2016-11-11 στο Wayback Machine.

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!