Πληροφορίες
Το Δροσοχώρι είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, ενταγμένο στον Δήμο Ιωαννιτών. Βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του Δρίσκου σε απόσταση 15 χλμ. από τα Ιωάννινα, σε υψόμετρο 630 μ. Η έκταση του είναι 10.600 στρ.
Ονομασία
Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Κλαζιάδες. Τον Σεπτέμβριο του 1950 ο οικισμός έλαβε την ονομασία Δροσοχώρι, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
Ιστορικά στοιχεία
Το έτος ίδρυσης του Δροσοχωρίου δεν είναι ιστορικά εξακριβωμένο. Απαρτιζόταν κυρίως από µικρούς οικισµούς όπως τα "Γκιόνολα" όπου βρίσκονται αριστερά της Αγίας Κυριακής, η "Γκάντο" ή "Κρεβάτες" όπου µέχρι σήμερα σώζονταν ερείπια από τα σπίτια, η Μούρελη, οι Άγιοι Απόστολοι ή "Περιβόλια", η περιοχή "Αµπέλια" όπου σε κάποια περίοδο της ιστορίας του υπήρξε Τούρκικο νεκροταφείο εξού και το τοπωνύµιο "Μνήµατα", οι "Μεγαλπάδες" όπου εκεί υπήρξε εργαστήριο κεραµικής και σύμφωνα με ευρήµατα όπου μέχρι σήµερα έρχονται στην επιφάνεια πλήθος σπασµένων κεραµικών. Τα περισσότερα κτήματα βρίσκονταν στην κατοχή μουσουλμάνων ενώ άλλα είχαν παραχωρηθεί στην εκκλησία και έγιναν βακούφια. Οι χωριανοί τα καλλιεργούσαν και πλήρωναν στους ιδιοκτήτες τους το δέκατο και τα ίµορα, έτσι κατά την συγκοµιδή τα ίµορα και τα δέκατα ήταν δύο µεγάλες αποθήκες, η µία στον Αµπελόπουλο και η άλλη στο κέντρο του χωριού. Στις αποθήκες αυτές, τα “κοτσέκια” συγκέντρωναν το αποτέλεσμα της συγκομιδής τους. Παράλληλα, το χωριό διέθετε σχολείο στο οποίο φοιτούσαν 30 μαθητές. To 1895, η απογραφή της οθωμανικής διοίκησης, βρήκε στο Δροσοχώρι 295 κατοίκους οι οποίοι ήταν μοιρασμένοι σε 64 χανέδες. Το χωριό ως κοινότητα αναγνωρίσθηκε την 7 Αυγούστου με το Β.Δ. ΦΕΚ Α’ 184 208/1919 και η μετονομασία του χωριού έγινε επίσης με το Β.Δ. της 9.9.1950 ΦΕΚ Α 208/1950.
Γενικά στοιχεία
Οι κάτοικοι του Δροσοχωρίου ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία, την πτηνοτροφία, την κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό. Το χωριό έχει σημαντική παραγωγή τυροκομικών, κτηνοτροφικών, οπωροκηπευτικών και αγροτικών προϊόντων. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονα, κτίσμα του 1810 όπως και το ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Στον οικισμό εδρεύει ΚΑΠΗ.
Πολιτισμός
Το Δροσοχώρι παρουσιάζει έντονη κίνηση στον πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. Το 1952 ιδρύθηκε στον οικισμό ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγροτόπαιδων Δροσοχωρίου έπειτα από προσπάθειες που είχαν ως επικεφαλής τους δασκάλους Λεωνίδα και Ελένη Τσαούση, τον γεωπόνο Χρήστο Παπαστυλιόπουλο και τη νεολαία του Δροσοχωρίου. Αργότερα μετονομάστηκε σε Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου. Στο χωριό διοργανώνονται τα πανηγύρια της Αγίας Τριάδας στις 8 Ιουνίου και του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου. Παράλληλα, ο τοπικός σύλλογος συμμετέχει και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της πόλης των Ιωαννίνων. Στο Δροσοχώρι εδρεύει η ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΟ Δροσοχωρίου, η οποία συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα του νομού Ιωαννίνων.
Απογραφές Πληθυσμού
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Δήμος Ιωαννιτών. Αρχειοθετήθηκε 2013-01-25 στο Wayback Machine.