Πληροφορίες
Η Μελίκη είναι κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και υπήρξε έδρα ομώνυμου δήμου (σχέδιο Καποδίστριας). Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.838 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή 2021.
Γενικά και ιστορικά στοιχεία
Η Μελίκη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πεδιάδας της Βέροιας, σε υψόμετρο 40 μέτρα και σε απόσταση 23 χλμ. ανατολικά από το κέντρο της πόλης, κοντά στον ποταμό Κρασοπούλη. Ιστορικά συμπεριλαμβάνεται στους ελληνόφωνους αγροτικούς οικισμούς της περιοχή του Ρουμλουκιού και ο αρχικός πυρήνας του χρονολογείται κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Ακόμη, κατά τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στη Μελίκη άτομα που προερχόταν από την περιοχή των Χασίων και των Αντιχασίων. Στις αρχές του 20ού αιώνα, στον οικισμό διαχείμαζαν οικογένειες Βλάχων κτηνοτρόφων από την περιοχή του Βερμίου, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός ανερχόταν σε 525 κατοίκους. Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, εγκαταστάθηκαν στη Μελίκη άτομα προερχόμενα από τη Σκάφη Κοζάνης. Στη σημερινή εποχή ο πληθυσμός της Μελίκης αποτελείται από γηγενείς Μακεδόνες, απόγονους προσφύγων από τη Θράκη (κυρίως από το χωριό Κoστί) και άτομα βλάχικης καταγωγής. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη μελισσοκομία. Οι δεντροκαλλιέργειες, π.χ. ροδακινιές, είναι επίσης βασικός τομέας απασχόλησης των κατοίκων.
Πολιτισμός
Στη Μελίκη λαμβάνουν χώρα τα έθιμα των Αναστεναρίων και του Καλόγερου, τα οποία έφεραν στην περιοχή οι Θρακιώτες πρόσφυγες. Στην κωμόπολη εδρεύουν ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων, καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών. Επίσης λειτουργεί από το 2011 το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη.
Προσωπικότητες
Η Μελίκη αποτελεί τόπο γέννησης ή καταγωγής του λαογράφου Γιώργη Μελίκη, των ποδοσφαιριστών Τάκη Καραγκιοζόπουλου, Αντώνη Νατσούρα και Κώστα Παυλόπουλου, της πρώην αθλήτριας και νυν προπονήτριας χάντμπολ Γρηγορίας Γκόλια, του πετοσφαιριστή Θάνου Τερζή και των πολιτικών Μιχάλη Χαλκίδη και Τάσου Μπαρτζώκα.
Διοικητικά - Απογραφές πληθυσμού
Αναφέρεται επίσημα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1918 στο ΦΕΚ 152Α - 09/07/1918 να ορίζεται έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Το 1994 με το ΦΕΚ 136Α - 30/08/1994 (σχέδιο Καποδίστριας) ορίστηκε έδρα του ομώνυμου νεοϊδρυθέντα δήμου. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι αποτελεί την κοινότητα Μελίκης η οποία υπάγεται στη δημοτική ενότητα Μελίκης του Δήμου Αλεξάνδρειας ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 3.116 κάτοικοι.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
«Μία Μάσκα Δρόμος» Εκθεση σπουδαστων και διδασκόντων στο Κέντρο Έρευνας Μάσκας στην Μελίκη Ημαθίας Αρχειοθετήθηκε 2022-12-24 στο Wayback Machine. Παραδοσιακή ενδυμασία - Ήθη και έθιμα Αρχειοθετήθηκε 2022-12-24 στο Wayback Machine.: από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Ο Καλόγερος – Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο από τον ιστότοπο https://www.pontosnews.gr/