Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Το Ξηρολίβαδο ή Ξηρολείβαδο είναι οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Γεωγραφικά - ιστορικά στοιχεία

Το Ξηρολίβαδο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα και προς τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε απόσταση 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Βέροιας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.220 μέτρων σε ένα οροπέδιο του όρους Βερμίου και αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της Ελλάδας. Δίπλα στον οικισμό κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σχηματίζεται μία μικρή λίμνη, που οι κάτοικοι της περιοχής την ονομάζουν Μπάρα. Ο οικισμός είναι πολύ παλιός και ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους, χωρίς να είναι γνωστό πως ονομάζονταν τότε. Αναφέρεται γραπτώς στα έγγραφα του Τουρκικού ιεροδικείου της Βέροιας από το 1640-41 και ύστερα. Ξέρουμε επίσης ότι καταστράφηκε πολλές φορές πιο πριν από πυρπολήσεις και από ληστές. Καταστράφηκε το 1795 από ληστές και οι κάτοικοι των 300ων περίπου σπιτιών σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, ιδίως στη Μακεδονία. Ξανά χτίστηκε, ίσως το 1805 και έγινε τσιφλίκι του Αλή Πασά. Ξανά καταστράφηκε το 1822 μαζί με την καταστροφή της Νάουσας, και ξανά οικοδομήθηκε το 1880-90. Οι κάτοικοι του Ξηρολίβαδου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Γεώργιος (Λιόλιος) Ξηρολειβαδίτης, γαμπρός του Μάρκου Μπότσαρη, καθώς παντρεύτηκε την αδερφή του Δέσπω .

Διοικητικά - πληθυσμιακά στοιχεία

Aναφέρεται επίσημα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1918, γραμμένο ως Ξηρολείβαδο, στο ΦΕΚ 98Α - 05/05/1918 να προσαρτάται στον δήμο Βεροίας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι, μαζί με την Κουμαριά αποτελούν την κοινότητα Κουμαριάς η οποία υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Βέροιας του Δήμου Βέροιας ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 96 κάτοικοι. Οι απογραφές πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δήμος Βέροιας-Ξηρολίβαδο Πολιτιστικός σύλλογος Ξηρολίβαδο Ξηρολίβαδο Ημαθίας στο https://www.youtube.com/ Φωτογραφίες του Ξηρολίβαδου από τον ιστότοπο http://www.veriorama.com/.

Παραπομπές

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!