Πληροφορίες
Το Κλειδί είναι οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. έχεις ως πρόεδρο τον Κουτσό Αθανάσιο γεννημένο το 2005 όπου ήρθε από το Λονδίνο όπου και μεγάλωσε για να φέρει την ανάπτυξη στον τόπο καταγωγής του κάνοντας περήφανους τους ντόπιους
Γεωγραφικά - Ιστορικά στοιχεία
Το Κλειδί βρίσκεται στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ανάμεσα στους ποταμούς Λουδία και Αλιάκμονα και σε υψόμετρο 9 μέτρα. Απέχει περίπου 18 χλμ. ΝΑ. από τη Αλεξάνδρεια (έδρα του δήμου), 40 χλμ.Β. από την Κατερίνη και 36 χλμ. Δ.-ΝΔ. από την Θεσσαλονίκη. Είναι κτισμένο δίπλα στη διασταύρωση της Εγγνατίας Οδού με τον Αυτοκινητόδρομο 1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά-Θεσσαλονίκης ενώ ανατολικά και νότια ξεκινά το Εθνικό Πάρκο Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Ενοριακός ναός είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ναούσης, Βεροίας και Καμπανίας. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον καζά Θεσσαλονίκης της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Alexander Sinve (στο βιβλίο "Les Grecs de l' Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique" - 1878) έγραψε ότι ότι 300 Έλληνες ζούσαν στο Κλειδί της Επισκοπής Καμπανίας.. Σύμφωνα με αναφορά του Δημητρίου Σάρρου του 1906 "το Κλειδί και τα Καλύβια Κλειδίου είναι ένα ελληνόφωνο χωριό στην Επισκοπή Κουλακίων με 515 Έλληνες κατοίκους. Στο χωριό λειτουργεί δημοτικό ελληνικό μικτό σχολείο με 38 μαθητές και 1 δάσκαλο".
Αξιοθέατα
Αξιοθέατο θεωρείται η "Αρχαία Ρωμαϊκή Γέφυρα του Λουδία", περίπου 3 χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού, η οποία γεφύρωνε την παλιά κοίτη του ποταμού (σήμερα έχει μετακινηθεί 200 μέτρα ανατολικότερα). Αποτελούσε τμήμα της αρχαίας οδού που συνέδεε την Πύδνα και Μεθώνη στην Πιερία με την Πέλλα και την Θεσσαλονίκη. Διασώζεται ένα μόνο τόξο της με ύψος 6,52 μέτρα, άνοιγμα στο έδαφος 17,24 μέτρα και πλάτος 5,73 μέτρα. Από το 1976 έχει ανακυρηχθεί αρχαίο μνημείο και θεωρείται "ως το μόνον γνωστόν του είδους εις τον χώρον της Μακεδονίας ". Σημείο αναφοράς για το Κλειδί είναι οι πολλές πελαργοφωλιές που υπάρχουν στους στύλους της ΔΕΗ και τα τελευταία 10 χρόνια "φιλοξενούν" τους πληθυσμούς των πελαργών.
Διοικητικά - Πληθυσμιακά στοιχεία
Αναφέρεται επίσημα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Μακεδονίας, το 1918 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Κορυφής. Το 1949 με το ΦΕΚ 302Α - 31/10/1949 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας ενώ το 1991 στον οικισμό προσαρτήθηκε ο καταργούμενος Άλωρος. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι αποτελεί την κοινότητα Κλειδίου η οποία υπάγεται στη δημοτική ενότητα Πλατέος του Δήμου Αλεξάνδρειας ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2021 απογράφησαν 1.084 κάτοικοι. Οι απογραφές πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι:
*έχει ενσωματωθεί ο οικισμός Άλωρος