Πληροφορίες
Η Ροβιάτα είναι πεδινό χωριό της Ηλείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε υψόμετρο 16 μέτρα.
Γεωγραφία
Η Ροβιάτα βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ. ΒΔ. από την Αμαλιάδα, 21 χλμ. ΒΔ. από τον Πύργο και είναι κτισμένη ανάμεσα στα Σαβάλια (ΒΔ.) και τη Μαραθέα (ΝΑ.). Στα νότια του χωριού περνάει ο ξεροπόταμος Ελισαίος (Γκουρλέσας) ενώ δυτικά η ΕΟ Πάτρας - Πύργου. Οι κάτοικοί της παλιότερα ασχολούνταν με τη σταφίδα, τα σιτηρά και την κτηνοτροφία. Μετά την κατασκευή του φράγματος Πηνειού και τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων παραγωγής καλλιεργούν δημητριακά, εσπεριδοειδή, καρπούζια, κηπευτικά και κυρίως βιομηχανική ντομάτα. Είναι γνωστή για την παραλία της που βρίσκεται 4 χλμ. νοτιοδυτικά από το χωριό στις εκβολές του ποταμού Ελισαίου. Αποτελεί συνέχεια της Κουρούτας και της παραλίας Μαραθιά και κάθε καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης αρκετών παραθεριστών.
Ονομασία - Ιστορία
Την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρχαν οι συνοικισμοί του "Αγίου Δημητρίου", "Αγίου Γεωργίου", "Αγίου Αθανασίου" και "Ανάληψης" που ενώθηκαν με την επωνυμία Ροβιάτες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση μια άποψη λέει ότι η ονομασία οφείλεται στο όνομα Ρόμβη που ήταν κόρη πλούσιου μεγιστάνα ο οποίος περνώντας από την περιοχή έμεινε κατάπληκτος από την ομορφιά του τοπίου. Μια δεύτερη αναφέρει ότι προέρχεται από τη λέξη "ροβιές", που σημαίνει «βάτα» τα οποία κυριαρχούσαν τα παλιά χρόνια μιας και η περιοχή ήταν ένας απέραντος βατώνας Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα, μετά την απελευθέρωση, το 1835 να προσαρτάται στον τότε δήμο Ήλιδος. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τον Κασιδιάρη, την Παραλία και τα Ρωμέικα αποτελούν την τοπική κοινότητα Ροβιάτας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αμαλιάδος του Δήμου Ήλιδας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 ως κοινότητα έχει πληθυσμό 345 κατοίκους, ενώ ως οικισμός 281.
Διοίκηση
Πρόεδροι της Κοινότητας διετέλεσαν οι:
Τοπική Κοινότητα Ροβιάτας
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας διετέλεσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 57 ετών στις 11 Φεβρουαρίου 2024.