Πληροφορίες
Το Βασιλάκι ή Λυκουρέσι (Τοπική Κοινότητα Βασιλακίου - Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας), ανήκει στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας που βρίσκεται στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου). Η επίσημη ονομασία είναι «το Βασιλάκιον». Έδρα του δήμου είναι η Αρχαία Ολυμπία.
Γεωγραφική θέση
Το Βασιλακι έχει υψόμετρο 252 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,6465917861 και γεωγραφικό μήκος 21,7597782433. Το Βασιλάκι απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, περίπου 35 χιλιόμετρα από τον Πύργο Ηλείας και περίπου 99 χιλιόμετρα από την Τρίπολη Αρκαδίας. Στο τοπικό διαμέρισμα του Βασιλακίου ανήκει και ο οικισμός Υψηλόν. Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος που γιορτάζει στις 10 Μαΐου.
Δημογραφικά στοιχεία
Κατά την απογραφή του 2011 το Βασιλάκι είχε 364 κατοίκους και το Υψηλόν 92.
Ιστορικά στοιχεία
Για την προέλευση της ονομασίας του δεν υπάρχουν εξακριβωμένες πληροφορίες από ιστορικές πηγές στο βιβλίο του Travels in the Morea, London 1830, ο Άγγλος περιηγητής William Martin Leake μνημονεύει και το χωριό Λυκούρεσι στο ταξίδι του στης αρχές του 1806 προς την Τρίπολη. Το πιο πιθανό είναι να πήρε το όνομά του από τον πρώτο οικιστή του. Εξετάζοντας τη λέξη Λυκούρεσι ετυμολογικά δεν βρίσκεται να υπάρχει κάποιο παρόμοιο λήμμα στη γλώσσα μας, αντίθετα συναντάμε τη γλωσσική αυτή ρίζα σε ονομασίες ξένων περιοχών. Ακόμη διαφορά Σλαβικά φύλα μετακινήθηκαν προς την Πελοπόννησο τον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. όπου συγχωνευτηκαν με τους ντόπιους. Πιθανολογείται ότι κάποια ομάδα των λαών αυτών ίσως να έδωσε στο χωριό το συγκεκριμένο όνομα. Το Βασιλάκι ανευρίσκεται για πρώτη φορά σε κατάστιχα απογραφής του 1461 μ.Χ. που διενήργησαν οι Τούρκοι όταν έγιναν κυρίαρχοι ολόκληρης της Πελοπόννησου. Η ανωτέρω ιστορική μαρτυρία πιστοποιεί ότι το χωριό προϋπήρχε πολύ πριν την έλευση των Τούρκων, οπότε η οίκιση και η ονομασία του χωριού ίσως να έχουν την αφετηρία τους στον 8ο αιώνα π.Χ.
Οικονομική και κοινωνική κατάσταση
Το χωριό διαθέτει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι μαθητές που φοιτούν σ' αυτά τα σχολεία προέρχονται τόσο από το Βασιλάκι και το Υψηλόν όσο και από άλλα χωριά της Ηλείας (Λούβρο, Άσπρα Σπίτια) και της Αρκαδίας (Τριποταμιά, Καπελλίτσα). Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και την κτηνοτροφία. Ακόμη άλλοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή στο χωριό υπάρχουν τέσσερα καφενεία, δύο κρεοπωλεία, φαρμακείο, ταχυδρομικό ανταποκριτή, μίνι-μάρκετ, πρατήριο καυσίμων, εργαστήριο κατασκευής ζυμαρικών, ελαιοτριβείο, βουλκανιζατέρ, μαγαζί κατασκευών αλουμινίου και μαγαζί με αγροτικά προϊόντα-φάρμακα.