Πληροφορίες
Η Αρχαία Ολυμπία (όνομα του σύγχρονου οικισμού) ή Ολύμπια(παλαιότερα) αποτελεί χωριό και δήμο της Ηλείας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες βουνού, μέσα στην κοιλάδα όπου ρέει ο Αλφειός ποταμός. Στην ίδια θέση βρισκόταν η ιερή άλτη της Αρχαίας Ολυμπίας. Ολόγυρα υπάρχουν χαμηλοί λόφοι, σε έναν από τους οποίους έχτισε ο Ανδρέας Συγγρός το μουσείο της Ολυμπίας. Στο χωριό, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 63 μέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. από τον Πύργο. Στο χωριό, υπάρχει πλήθος ξενοδοχείων και εστιατορίων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τουρίστες και οι επισκέπτες που φτάνουν εκεί από διάφορα μέρη του κόσμου για να θαυμάσουν τις αρχαιότητες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της είναι από τα πλουσιότερα της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τον Ερμή του Πραξιτέλη καθώς και άλλα θαυμάσια αγάλματα και γλυπτά. Επίσης υπάρχει το Μουσείο Αρχαιων Ολυμπιακών Αγώνων που αφορά την ιστορία των πανελλήνιων αγώνων στην αρχαιότητα.Στο Μουσείο Αρχιμήδη, υπάρχουν αντίγραφα μηχανών, εργαλείων, παιχνιδιών κλπ της αρχαιότητας.Ειναι ένα μουσείο της Τεχνολογίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία αλλά κυρίως με τον τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σήμερα, αποτελεί την έδρα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ και παλαιότερα αποτελούσε έδρα του ομώνυμου Καποδιστριακού δήμου, μικρότερου σαφώς σε έκταση.
Πληθυσμός
Μεταφορές
Στην Αρχαία Ολυμπία, λειτουργεί ακόμα ο ομώνυμος σιδηροδρομικός σταθμός που εξυπηρετεί το χωριό συνδέοντάς το με το Κατάκολο και τον Πύργο. Δεν λειτουργεί πλεον η σύνδεση με Αθήνα και άλλες πόλεις.
Διοικητική ιστορία
Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας (Αχαΐας και Ήλιδος) λειτούργησε ως κοινότητα από τις 28 Αυγούστου 1912 και το 1930 υπήχθη στον νομό Ηλείας. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1942 αναγνωρίστηκε σε δήμο.