Πληροφορίες
Το λήμμα αφορά το σύγχρονο χωριό της Ηλείας. Για την αρχαία πόλη, δείτε: Ήλιδα.
Η Αρχαία Ήλιδα ή Ήλιδα (καθαρεύουσα Ήλις) είναι πεδινός οικισμός της Ηλείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε υψόμετρο 74 μέτρα.
Γεωγραφία - Ιστορία
Η Αρχαία Ήλιδα βρίσκεται δυτικά της τεχνικής λίμνης του Πηνειού σε απόσταση 15 χλμ. Β.-ΒΑ. από την Αμαλιάδα (μέσω Ρουπακίου). Οι κάτοικοί του ασχολούνται περισσότερο με τη γεωργία (καλλιέργεια πατάτας, δημητριακών, κηπευτικών - πιπεριές, ελιές, παλαιότερα αμπέλια) και λιγότερο με την κτηνοτροφία. Βορειοδυτικά, σε ευθεία απόσταση περίπου 1 χλμ. και προς την κατεύθυνση του Πηνειού ποταμού είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης - κράτους της Ήλιδας και το αρχαίο θέατρό της (4ος αιω. π.Χ.). Στην ίδια κατεύθυνση και δίπλα στο χωριό είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας. Η παλιά ονομασία την περίοδο της τουρκοκρατίας είναι Παλαιόπολις και έτσι αναφέρεται μετά την απελευθέρωση το 1835 όταν προσαρτήθηκε στο δήμο Ήλιδος. Το 1912 με το ΦΕΚ 256Α - 28/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας και το 1915 με το ΦΕΚ 149Α - 20/04/1915 μετονομάστηκε σε Ήλιδα. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Αρχαίας Ήλιδας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Αμαλιάδος του Δήμου Ήλιδας και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 306 κατοίκους.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ήλιδα - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Κήρυξη της κοίτης του Πηνειού ποταμού ως αρχαιολογικού χώρου.