Πληροφορίες
Το Μοσχοχώρι είναι πεδινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας σε υψόμετρο 10 μέτρων.
Γεωγραφικά στοιχεία
Το Μοσχοχώρι βρίσκεται στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού σε απόσταση 9 χλμ. νότια από τη Λαμία. Γειτονεύει δυτικά με το Νέο Κρίκελλο, νότια με την Ηράκλεια και βορειοανατολικά με την Ανθήλη. Στα βόρεια και ανατολικά του χωριού περνάει ο Σπερχειός, ανατολικά ο Αυτοκινητόδρομος 1 και νότια ο χείμαρρος Ξεριάς. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το χωριό είναι φημισμένη, από τα πανάρχαια χρόνια, για τις πηγές και την ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων της. Σύμφωνα με την μυθολογία, στα γάργαρα νερά των πηγών έσβηναν την δίψα τους ο Ηρακλής και η Ιόλη.
= Ονομασία - τοπωνύμια
= Σύμφωνα με μια εκδοχή το Μοσχοχώρι πήρε την ονομασία του από τον βασιλιά Μόσχιο ή Μόσχο, που βασίλευε σε αυτήν την περιοχή. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως κάποτε η περιοχή που βρίσκεται το χωριό υπήρχαν μόνο χωράφια και εκεί φυόταν μόνο του ένα λουλούδι, το μοσχοβούλι. Στην περιοχή από το 1965 και μετά υπάρχουν τα παρακάτω τοπωνύμια:
Αλώνια (περιοχή Γυμνασίου) - η ονομασία του προήλθε επειδή σε αυτήν την περιοχή πήγαιναν το σιτάρι που μάζευαν από τα χωράφια και το αλώνιζαν. Αμπέλια (ευθεία από τον νερόμυλο) - ονομάστηκε έτσι επειδή αυτός ο δρόμος είχε πολλά κλήματα. Μύλος - είναι η περιοχή που βρίσκεται ο νερόμυλος ο οποίος χτίστηκε το 1921.
Ιστορικά στοιχεία
Μέχρι το 1960 η ευθεία Λαμία - Ηράκλεια (14 χλμ.) ήταν η μεγαλύτερη ευθεία της Ελλάδας και το Μοσχοχώρι ήταν, για πολλούς ταξιδιώτες στάση. Επίσης, την περίοδο της Κατοχής, το Μοσχοχώρι αποτελούσε στρατηγείο των Γερμανών, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου και εκεί που σήμερα βρίσκεται το mini market του χωριού ήταν αποθήκη πυρομαχικών των Γερμανών. Οι Γερμανοί έκαναν μπάνιο στο Μαυρονέρι και μάλιστα αρρώστησαν και πολλοί πέθαναν από πνευμονία. Το Μαυρονέρι τότε ήταν μεγάλο ποτάμι και ήταν τόσο παγωμένο που έλεγαν είχε χρώμα μαύρο. Μέσα στο Μαυρονέρι ζούσαν 2 είδη ψαριών α) οι μουστάκηδες που ήταν φαγώσιμα και ονομάστηκαν έτσι επειδή είχαν μουστάκι β) τα μπαμπακόψαρα που είχαν αγκάθια. Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν πυροβολεία, στα χωράφια, των εθνοφυλάκων για να φυλάνε το χωριό από τους αντάρτες. Στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή ήταν θάλασσα και είχε λιμάνι τον Ντούνο. Μάλιστα έχουν βρεθεί αρχαία κοχύλια στα χωράφια Στο Μοσχοχώρι υπάρχουν τρεις εκκλησίες: α) Αγία Κυριακή, η οποία κτίστηκε το 1870 και χτίστηκε για να πηγαίνουν οι αγρότες που είχαν τα χωράφια τους γύρω από την εκκλησία β) Άγιος Γεώργιος, η οποία κτίστηκε το 1935 δίπλα από το νεκροταφείο γ) Αγία Παρασκευή (πρώτη), η οποία κτίστηκε το 1816 και βρισκόταν ακριβώς δίπλα από την σημερινή. Στις 14/12/1977 το βράδυ η εκκλησία κάηκε λόγω βραχυκυκλώματος και των παλιών καλωδίων ή λόγω κάποιου κεριού. Σώθηκε μόνο το ιερό το οποίο βρίσκεται ακόμα δίπλα από την καινούρια Αγία Παρασκευή.
Διοικητικά στοιχεία
Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση το 1835 να απογράφεται στον τότε δήμο Οιτών (Τράχινος). Το 1864 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας ενώ το 1997 (μέχρι το 2010) με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997 ορίστηκε έδρα του τότε δήμου Γοργοποτάμου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Μοσχοχωρίου που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου του Δήμου Λαμιέων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 822 κατοίκους, ενώ με αυτή του 2001 είχε 841.
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Από το Μοσχοχώρι Φθιώτιδας, μετανάστες στην Αμερική (1907-1916) από τον ιστότοπο http://amfictyon.blogspot.com/