Η τοποθεσία μας στον χάρτη

Πληροφορίες

Η Ανάβρα είναι ημιορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Γεωγραφία - Ιστορία

Η Ανάβρα βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Καλλίδρομο σε υψόμετρο 440 μέτρα και σχετικά κοντά (10 χλμ.) στις ακτές του Μαλιακού κόλπου. Προπολεμικά ονομαζόταν Κατμάτα ή Κουτουμάτα και βρισκόταν πιο κοντά στη θάλασσα. Η τοποθεσία του χωριού έχει θέα στον Μαλιακό κόλπο και την Εύβοια. Απέχει 24 χλμ. ΝΔ. από τη Λαμία και 24 χλμ. Δ. από τα Καμένα Βούρλα (έδρα του δήμου). Στο λόφο «Παλαιοκάστρου» της Ανάβρας βρίσκονται και τα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης των Αλπινών, ο οποίος «για λόγους προστασίας των τειχών Ελληνιστικών χρόνων, που αποδίδονται στην αρχαία πόλη των Αλπινών καθώς και του νεκροταφείου ύστερων γεωμετρικών χρόνων που εκτείνεται γύρω από αυτά» έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Τα αρχαιολογικά ίχνη επιβεβαιώνουν πως η περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις Θερμοπύλες και τη Μενδενίτσα (δύο περιοχές με έντονη ιστορική διαδρομή από την αρχαιότητα μέχρι τα τελευταία χρόνια) έχει σημαντικές ιστορικές αναφορές. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές πηγές ενώ το δάσος του Καλλιδρόμου αποτελείται από έλατα, βελανιδιές, πουρνάρια, κέδρα, μαυρόπευκα. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρα, στο οροπέδιο της Σουβάλας, υπάρχει λίμνη (Μενδενίτσας ή Παλιοσουβάλας για τους ντόπιους). Η Ανάβρα έχει πλούσιους βοσκοτόπους και ποικιλία θάμνων και βοτάνων, ρεματιές με πλατάνια αλλά και δυσπρόσιτα φαράγγια. Τον χειμώνα διακρίνονται ίχνη άγριων ζώων στο λίγο χιόνι, όπως αγριογούρουνων. Ανέκαθεν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, σήμερα κυριαρχεί η καλλιέργεια της ελιάς και των δημητριακών. Σημαντική είναι επίσης και η αμπελοκαλλιέργεια αφού υπάρχουν αμπέλια με οινοποιήσιμες επιτραπέζιες ποικιλίες κρασιών. Τα σιτηρά, το βαμβάκι, τα κηπευτικά, η φυστικιά είναι άλλες καλλιέργειες. Η κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και βοοειδών υπάρχει ακόμη. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία καθώς και σε απόσταση περίπου 4 χλμ. νότια ορεινό καταφύγιο σε υψόμετρο 570 μέτρα. Με βάση το καταφύγιο πραγματοποιούνται πεζοπορικές διαδρομές, φυσιολατρικές, πολιτιστικές, προσκοπικές εκδηλώσεις, ορεινός αγροτικός τουρισμός.

Διοικητικά στοιχεία

Ως Κουτουμάτα αναφέρεται επίσημα, μετά την απελευθέρωση, το 1835 όταν προσαρτήθηκε στον τότε δήμο Φαρυγών. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 το όνομά της διορθώθηκε σε Κατμάτα και το 1928 με το ΦΕΚ 193Α - 20/09/1928 μετονομάστηκε σε Ανάβρα. Το 1932 με το ΦΕΚ 197Α - 22/06/1932 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί την τοπική κοινότητα Ανάβρας που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Μώλου του Δήμου Καμένων Βούρλων και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 118 κατοίκους. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός, με έκταση 12,938 χμ² (2011).

Πληθυσμός

Παραπομπές

Πηγές

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1981, 2006 (ΠΛΜ) Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς, 1963 (ΠΛ)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ανάβρα Φθιώτιδας: Η γνώση και η νεανική δύναμη ανοίγουν δρόμους από τον ιστότοπο https://www.ypaithros.gr/ Η διαδρομή Ανάβρα - Λίμνη Μενδενίτσας από τον ιστότοπο https://www.routes.gr/ Ορειβασία διαδρομές Anávra, Central Greece (Greece) από τον ιστότοπο https://el.wikiloc.com/

Εγγραφή στο Newsletter μας

Εγγραφείτε στο newsletter του mevrikes.gr και... τους βρήκατε!