Πληροφορίες
Για συνώνυμους οικισμούς δείτε το λήμμα: Κλειδί (γεωγραφικοί προσδιορισμοί)
Το Κλειδί, επίσημα Κλειδίον (παλαιότερη ονομασία Τσέροβο ) είναι ορεινό χωριό της Φλώρινας σε υψόμετρο 225 μέτρα.
Γεωγραφία - Ιστορία
Το Κλειδί βρίσκεται προς τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και τα δυτικά όρια του νομού με το νομό Πέλλας. Είναι κτισμένη ανάμεσα στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βίτσι (Βέρνο) και τις δυτικές του Καιμακτσαλάν (Βόρας), δυτικά της λίμνης Βεγορίτιδας και βορειοδυτικά της μικρότερης λίμνης των Πετρών. Απέχει 9,5 χλμ. Β.-ΒΔ. από το Αμύνταιο και 22 χλμ. Δ. από την Φλώρινα. Η τοποθεσία που βρίσκεται ήταν στρατηγικής σημασίας από τους αρχαίους χρόνους και πιθανολογείται ότι το 423 π.Χ., σύμφωνα με το Θουκυδίδη, συγκρούστηκαν οι δυνάμεις του βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα Β΄ με συμμάχους τους Σπαρτιάτες του Βρασίδα εναντίον των δυνάμεων του βασιλέα των Λυγκηστών Αρραβαίου. Την ρωμαϊκή περίοδο περνούσε η Εγνατία οδός που ένωνε το Βυζάντιο με την Αδριατική Θάλασσα ως το Δυρράχιο. Στην περιοχή έχουν βρεθεί οδοδείκτες (miliaria). Την περίοδο της τουρκοκρατίας και μέχρι την επανάσταση του 1821, στο Κλειδί, όπως και στις γειτονικές Βεύη, Κέλλη, Πισοδέρι, Τρίβουνο υπήρχαν πάντοτε αρματολίκια. Το 1845 ο ρώσος σλαβιστής Βίκτορ Γκριγκόροβιτς κατέγραψε το Κλειδί με την ονομασία ''Τσρέβο'' ως κυρίως βουλγαρικό χωριό. Στο βιβλίο "Ethnographie de Vilayets d'Adrianople, de Monastir et de Salonique", που δημοσιεύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1878, αναφέρονται τα στατιστικά στοιχεία του ανδρικού πληθυσμού το 1873. Το Τζέροβο είχε σημειωθεί ως χωριό με 30 νοικοκυριά και 76 άνδρες βούλγαρους κατοίκους. Το 1941, σε μικρή απόσταση από το χωριό έγινε η μάχη της Βεύης μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της Ναζιστικής Γερμανίας.
Διοικητικά
Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1918 στο ΦΕΚ 259Α-29/12/1918 με το όνομα Τσέρνοβο να ορίζεται έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Το 1926 μετονομάστηκε σε Κλειδί. Από το 2010, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Κλειδιού που ανήκει στη δημοτική ενότητα Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 66 κατοίκους.
Παραπομπές
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
200 χρόνια Κλειδί Φλώρινας. Τα γενεαλογικά δέντρα των Κλειδιωτών σε όλο τον κόσμο Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος στο Κλειδί Φλώρινας Αρχειοθετήθηκε 2019-03-20 στο Wayback Machine. από τον ιστότοπο https://echoflorina.gr Αρχειοθετήθηκε 2023-04-10 στο Wayback Machine.