Πληροφορίες
Το Πήλι ή Πήλιο είναι χωριό της βόρειας Εύβοιας και ανήκει στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του Πηλίου ανέρχεται στους 628 κατοίκους.
Τοποθεσία
Το χωριό βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας, είναι παραθαλάσσιο και περιβάλλεται από ψηλές ορεινές πλαγιές. Βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Πυξαριά. Ανατολικά του βρίσκεται η κορυφή Πρίονας με υψόμετρο 1.003 μ του όρους Πυξαριά και δυτικά του το ακρωτήρι Δάγρι (361 μ.) Απέχει 57,4 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και 9,3 χιλιόμετρα από το Προκόπι.
Ετυμολογία
Σχετικά με την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη και επικρατέστερη το όνομα οφείλεται στη γεωγραφική μορφολογία του χωριού. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δυο μεγάλα βουνά και ανάμεσα τους ένας μικρός κόλπος που μοιάζει σαν πύλη προς το Αιγαίο. Κατά την δεύτερη εκδοχή, το χωριό οφείλει την ονομασία του στο γεωλογικό προφίλ του εδάφους της περιοχής όπου κυριαρχεί ο πηλός, και αυτή η εκδοχή έχει βάση αφού το έδαφος σε όλη την κοιλάδα που βρίσκεται το χωριό είναι πηλώδες.
Ιστορία
Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα μικροί οικισμοί υπήρχαν στην περιοχή της σημερινής θέσης του χωριού που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή και Ελληνιστική περίοδο, ενώ σε κοντινό λόφο έχουν βρεθεί και ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Το χωριό δημιουργήθηκε στην τωρινή του θέση κοντά στη θάλασσα όταν οι κάτοικοι ήταν σίγουροι ότι δεν κινδύνευαν από επιδρομείς και ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1835. Οι κάτοικοι των μικρών οικισμών που υπήρχαν στα τριγύρω στα βουνά συγκεντρώθηκαν στο Πήλι. Μεγάλες λεηλασίες και καταστροφές έγιναν στο χωριό την εποχή του Ελληνογερμανικού πολέμου. Επίσης στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία και εργοστάσιο κατεργασίας λευκόλιθου.
Αξιοθέατα
Αξιοσημείωτο αξιοθέατο είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κτισμένο το 1350 που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή. Επίσης στην παραλία του Πηλίου και στην τριγύρω περιοχή σώζονται ερειπωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φόρτωσης λευκόλιθου.
Ασχολίες κατοίκων
Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η παραλία του χωριού είναι κυρίως αμμώδης με διάσπαρτα βότσαλα και είναι αρκετά βαθιά. Επίσης διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο.